Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Igen igen .Régen volt téma a kézben tartott blokkolo léptetömotor :) ! ( föleg a nagyok ) .

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a válaszokat ( Kulcsár Zolinak is ) sikerült elhangolni. Az biztos hogy nem  Pc ből jövő probléma,  párhuzamos port driverrel van illesztve. A kinematika: direkt ( kottyanásmentes kuplungos ) meghajtás.Tegnap volt olyan mintha géppuskázott volna. ( talán a legjobban egy olyan fém fogaskerekes hajtáshoz hasonlított aminél ki vannak törve a fogak. Viszi kattan ugrik előrelendül visszaugrik . Aztán elállítgattam  az áramot a tartóáramot és ma csak nehezen tudtam reprodukálni . Tévedtem a mikrolépéssel : 1200 as volt ( kevés vezérlő tudja de 3mm az emelkedés. Ma fölraktam 2400 ra és vadászom hogy mikor jön elő .  Egyébként van egy 200 as ( nem tévedés) peremű angol léptetőm ( kb akkora mint egy 300 wattos régi 3f motor ) annál is tapasztaltam ( igaz terheletlenül)  Arra már tegnap rájöttem hogy ha nagyobb tartóáramot állítok akkor javul. ( de a 100% ot azért luxusnak és okafogyottnak ítélem ( akkor minek a missing detektor )

KoLa

Szia Gábor!
Nálam az esztergán 12Nm-s léptetetőnél 5000lépés/fordulatnál állapodtam meg, ui itt tudom kikerülni azt a léptetési frekvenciát ahol ilyen csúnya rezonancia létrejön, kerülöm a 170mm/min előtolás értéket,és így nincs rezonancia!a többi jó!Kísérletezni kell![#wave]

000000000

Nálam kis motornál jelentkerett ilyen hiba és egyszerűen csak a step jelet kellett invertálni a programban és megszünt a rezonancia.

mma6fim4

Sziasztok
Épp ma fejeztem be egy három tengelyes szerszámköszörű gépet. Mivel nem vagyok valami komoly guru a léptetőmotoros meghajtásokkal lenne egy kérdésem. Hálás lennék ha valaki segítene.
A jelenlegi konfig a szokásos 700-as fordulaton üzemel. Mivel ez egy ipari gép a termelékenységét nagyban befolyásolja a mozgási sebessége, viszont maradnék a léptetőmotornál. A kérdésem az lenne, hogy a nagyobb sebesség elérése (láttam a youtube-on 2500-as sebességű mozgást is léptetőmotorral)mitől függ? Az motoron, vagy netán az elektronikán? Előre is köszi a választ...

Miki2

Léptető motorokkal, 5 mm-es orsó emelkedéssel az 5000 mm/perc sebességet gond nélkül el lehet érni.
Ehhez megfelelő teljesítményű motorok, és a hozzájuk illő vezérlők kellenek.
Ettől nagyobb sebességet nagyobb emelkedéső orsóval lehet elérni.

s2k5ycubj

Üdvözlünk köreinkben Balázs! Ha mondanál (írnál) magadról néhány mondatot...[#integet2][#integet2]

mma6fim4

Nos. Magamról annyit, hogy célgépeket tervezek és gyártok. Most vágtam bele először egy cnc gép építésének. Történetesen ez a gép amiről szó van egy saját használatú köszörűgép, amin nyílhegyeket köszörülök tömeggyártásban.

mma6fim4

Köszönöm a választ. A készlet amit vettem egy kínai cucc. http://www.ebay.com/itm/3Axis-CNC-NEMA34-Stepper-Motor-Driver-878-oz-DUAL-SHAFT-/190515478205?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5b9b7ebd
Bizonyára nem a legjobb, de ha esetleg lenne valami módja hogy egy kicsit gyorsabb legyen, mint 700mm/perc örülnék neki. A golyósorsó emelkedése 5mm. A héten teszek fel a gépről egy fotót, illetve egy kis videót.

mma6fim4

Az a kérdés hogy ennél a kit-nél vajon mi lehet a gyenge keresztmetszet a nagyobb sebesség elérésének érdekében..

Csaby

Ebben a rendszerben van még tartalék. A tápfeszültség 80 Voltra emelésével - amire a driverek méretezve vannak - jelentős sebesség növekedést fogsz elérni.

mma6fim4

Köszönöm, megkísérlem....

mma6fim4

Mivel a gépem alapvető értelme a mind nagyobb termelékenység lenne, a mozgási sebesség maximuma igen lényeges. Ugyan ezt a kit-et most vettem, ám ha kell veszek egy másikat amennyiben ezzel a min. 2500mm/min sebességet nem lehet elérni. A tápegység jelenlegi feszültsége 60V. Tudnátok esetleg olyan összeállítást ajánlani amivel el lehet érni ezt a sebességet? Ugyan én azért vagyok itt hogy tanuljak ebben a témában, de igyekszem hozzá is tenni valamit az oldalhoz, szóval hamarosan jönnek a fotók, és a videó.... Előre is köszi

s7manbs8

Szerintem szervó kellene neked, abból is minél jobb, ha nem tévedek.

000000000

Nulladik lépés az, hogy nézd meg a motorod gyári fordulatszám-nyomaték jelleggörbéjét. Ha ilyened nincs, mérd ki. Ezt próbáld meg minél inkább optimalizálni.
Utána pedig a mozgatandó tömegek, orsó paraméterek alapján egy hajtásméretezés se ártana, ahol kiderül a rendszered gyorsulási optimumpontja, maximuma.