Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

2mhkh08yk

Nem mértem utána, de kételyeim vannak a párhuzamosítást illetően. Ki kell próbálni és megmérni mindkét ág áramát, lehetőleg olyan árammérővel, amihez nem kell megszakítani az áramkört és az X ellenállású árammérőt még plusz betenni a körbe, vagy ha igen, akkor egyszerre kettőt kell mindkét ágba tenni.

Egyébként egy léptetőmotort hogy kötsz _sorosan_ egy másikkal?

000000000

Úgy kötöd sorosan, ahogyan párhuzamosan. A megfelelő drótot a megfelelővel.:)

Mellesleg mesélj már a hajtásodról, mielőtt össze-vissza kínlódsz a hűtéssel, ilyen-olyan motor kötözgetésekkel. Tehát ezeket kellene tudni:
- mekkora a motorod nyomatéka,  
- mekkora össztömeget mozdítasz vele
- egy motor fordulatra mekkora a lineáris elmozdulásod?
- mivel mozgatsz? Orsó-anya, fogaskerék-fogasléc, stb...
Ezekből már lehet követekeztetni, alá, fölé, vagy optimum pont környékére sikeredett a hajtásod.

000000000

Az előbbi Neked ment.

000000000

Sokkal jobban jársz, ha minden motornak teszel saját vezérlőt és a step-dir jelet osztod ki párhuzamosan. Vagyis összekötöd. Így nincs az a veszély, hogy egyik motor kinyírja a másikat. Nemutolsósorban, ha az áramhatárolás is normálisan fog működni.

2mhkh08yk

Na várj, én nem akarom a motoromat sehogy sem kötözni, az a másik kolléga. Én csak hűteni szeretném. Egyébként nem egy profi gépem van, hanem teljesen amatőr, mindegyik hajtás 1mm-es menetemelkedésű trapézorsóval és teflon tömbbe belefúrt ugyanilyen menettel van megoldva, t2,5-es szíjjal van 2:1 arányban átvive a tengelyre a motor nyomatéka.

c2nsu773m

Lenne egy kérdésem !
Egy 6 vezetékes lépetőmotornak hogyan kell
a vezetékpárjait kimérni?

w8zwiiw56

Mérj ellenállást. Ha két kivezetés között mérsz X értékű ellenállást, mérj az egyik kábelhez képest tovább, találni fogsz még egy kivezetést. Ha annak az értéke 2*X akkor megvan a tekercs két vége és a másik kábel a közös kivezetés. Ha X/2 akkor éppen az egyik tekercsvég valamint a közös kivezetés között mérsz.
Így lefekvés előtt ez jött ki belőlem, remélem érthető lett! [#circling]

c2nsu773m

Vagy 2X elolvastam , de értem!
Köszi!

c2nsu773m

Szeretném megkérdezni ,hogy az M-type vezérlőnek a bekötési és beállítási PDF-je nincs meg véletlenűl valakinek?

zoli0302

A kék kínaira gondolsz ?

c2nsu773m

zoli0302

Látom megelőztek... Ha mégsem megy a gyári beállításokkal ne csüggedj én már találkoztam olyan szemre azonos vezérlővel aminek a ki és bemeneti portjai nem stimmeltek :)

c2nsu773m

c2nsu773m

Ti használjátok ezt a típusú vezérlőt?
A PID beállításoknál az 1-2 az áram erősség?
Mi a 2-3?