Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

tiggersoft

Szia
Lecsengés.
A motor indukált mezejének "összeomlási sebessége" vagy valami hasonló...

000000000

Bocs hogy zavarlak benneteket a kérdéseimmel,de olyan helyzetbe vagyok hogy nem tudok személyesen kihez fordulni.Mert a léptető motorokhoz nem ért senki itt a környéken a hol lakom.Ezért gondoltam ide be írok hát ha valaki tud segíteni.Előre leszögezem az elektronikához nem értek. Szükségem volna egy automata rendszer meg építésére 2db léptető motor és egy DC motorral.Az elképzelés az volna. Van az 1 motor(léptető motor) alap állasból indul és tesz egy fél fordulatot és ott meg áll 2mp-re de míg áll addig a 3 motor(dc motor)el indul teljes fordulaton(kb 1000-1700 1/min) 2mp-ig és meg áll.Aztán az 1 motor megint tesz egy fél fordulatot és meg érkezik alap állásba és itt áll 1-1.5mp és e közben a 2motor(léptető motor) tesz egy fél fordulatot és csak akkor fordul egy felet mikor az 1 motor megint alap állásba érkezik.Ezt kellene meg oldani összehangolni a motorok mozgását és időzíteni azokat.Ehhez kérek segítséget.Én bipoláris léptető motorra gondoltam (Léptetőmotor 42HS02-F5-0.22) de nem tudom milyen vezérlővel és még mi kellene még hozzá.A dc motor ki-be kapcsolását mechanikusan gondoltam egy kapcsolóval.
Amikor meg leállítom a gépet akkor az 1 motor mindig alap állásba álljon meg.

krnj79r9n

Szervusztok,

Elnézést, hogy csak most jelenkezem, kicsit el voltam havazva. Most betegen itthon jobban van időm fórumozgatni. Volt itt Tibor45, kipróbáltuk a lézeres digitalizálóját, nagyon jó kis cucc, ezért az árért amit érte kér nagyon megéri. Ez úton is nagyon köszönöm a segítségét, hogy megnézte a problémás gépet is.
Az az igazság, hogy sokkal okosabbak nem lettünk a géppel kapcsolatban (itt most nem írnám le a teljes problémát, akit érdekel visszaolvas), de egy biztos, az 1:2 lassító áttétel valóban túlzó Tibor szerint is, Ő is inkább a 1:1-ben javasolná az áttételt.
De ez önmagában még nem indok erre a rossz teljesítményre, mert az áttételtől függetlenül Tibor azt derítette ki a saját szoftverével és hardverével, hogy a motorok valami okból kifolyólag borzalmasan rosszul teljesítenek. Gyakorlatilag jelenleg ennyit tud ez a gép. Javaslatára lehet, hogy majd cserélünk a motorokat, majd még kitaláljuk.
Mégegyszer köszönet Tibornak a segítségért.

PSoft

..."az 1:2 lassító áttétel valóban túlzó Tibor szerint is, Ő is inkább a 1:1-ben javasolná az áttételt."

© Tibor45 1:1-es áttételt javasolt volna???

Hmmmm.....:)

krnj79r9n

Mivel ez egy léptetős gép, és az adott tömegek és órsó emelkedés miatt ez optimálisabb lenne mint 1:2 lassítás. Konkrétan nem számoltunk rá, csak sacra.

ANTAL GÁBOR

Mi ( öregebbek ) értjük Psoft beírását. Tudod évekkel ezelőtt egy lelkes fórumtársunk és Tibor között éles vita ment arról hogy jó e direkt hajtás vagy nem . Ekkor Tibor mindig a NEM et képviselte.

PSoft

Tényleg régen volt már,...de igaz volt!:)

Azonban én,pusztán csak az 1:1-es "áttétel" fogalomzavarára gondoltam.:)))

000000000

"Ekkor Tibor mindig a NEM et képviselte."  
Sajnálom, hogy még Te sem értetted az akkoriakat. Soha nem voltam direkthajtás ellenes, hanem ellenkezőleg, megpróbáltam elmagyarázázni a J és társai problémát egy adott hajtás kapcsán. Ha a méretezéskor éppen 1:1 az optimális áttétel, akkora az a jó. Ha nem, akkor áttételezni illik. Ráadásul az is elég szomorú, hogy akkor DC szervóról beszélgettünk, mssleepy gépe pedig léptetős, így olybá tűnik, egyesek még a DC szervó és léptető motort is egy kalap alá veszik. Ilyen egyszerű ez a történet, a többi csak a szokásos csordaszellem és kekeckedés.:) Így nincs itt semmi féle fogalomzavar, legfeljebb annak a fejében van, aki ezt az egészet vigyorogva felvetette.:)

ANTAL GÁBOR

Én megértettem.. Igyekeztem is udvariasan fogalmazni , viszont új kolléga nem érthette a bejegyzést . Ezért késztetést éreztem a megmagyarázására, valóban volt benne egy kis csúsztatás is azzal hogy a léptecset egy kalap alá vettem a Dc szervóval  

krnj79r9n

Lehet, hogy nem vagyok olyan régi felhasználó, mint itt sokan, de azért, ha megnézed nem is tegnap regisztráltam (2011.04.05). :-)
Amúgy meg a regisztrációm előtt már jóval réggebb óta olvasom a fórumot, nagyjábol napi szinten. Kb. most lesz 3. éve.
Én végig is olvastam Tibor45 saját hajtásméretezési topikját, ami pont a "lelkes fórumtársunk"-nak (gondolom Varsára utalsz ezzel) köszönhetően elég szenvedős volt. Sokszor úgy voltam, hogy hagyjuk a francba az egésszet, pedig nagyon érdekelne, mert itt csak a veszekedés megy. De végül is elolvastam és megérte, sok értékes gondolattal lettem több, de még nagyon az elején járok, van mit tanulnom. Szerencsére, egy véletlen folytán, most már ez a munkám is, úgy hogy jól jártam a hobbym a munkám.

Tehát nagyjából én is erre gondoltam Psoft üzenetét olvasva, bár Ő az 1:1 fogalomzavarára akart rávilágítani.

#PSoft
Azért írtam 1:1-es áttételt, mert a direkt (közvetlen) hajtás alatt én azt értem, amikor a motorral a tengelyt "közvetlenül" max. egy kuplungon keresztül hajtom meg. Jelenleg bordásszíjjas hajtású a gép (1:2), erre van kialakítva és így az is marad. Tényleg van egy kis fogalomzavar, mert az 1:1 nem áttétel, de mégsem közvetlenül hajtom a tengelyt.

svejk

Ha igazán értenéd, akkor le sem reagáltad volna Psoft beírását melynek smiley van a végén.
No de nem mindenki egyformán érti a viccet. :)

PSoft

Ha már "megtisztelsz" a válaszoddal,légyszíves,legközelebb tedd meg azt is,hogy az épp aktuális hozzászólásomra válaszolva teszed!
Ezzel,nagymértékben elősegítenéd a fogalomzavar helyretételét a fejemben!

Ha,...van egyáltalán.

mma6fim4

Sziasztok. A három tengely közül az egyik léptetőmotor berezonál a gépemen, de lassan már szinte minden tartományban, sőt kisebb sebességen folyamatosan. Mi a bánatot lehet ezzel kezdeni? A másik két tengely nagyon szépen fut. Köszi előre is...

w987wzmm

Másik vezérlővel próbáltad?  

mma6fim4

Szia. Még nem de holnap rákötöm a másik tengely vezérlőjét. A mechanikától nem lehet?