Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Reméljük tudja valaki. Sajnos nagyon sok szakma kihalt és a mesterek magukkal vitték a szaktudást és a szakmájuk minden titkát.

Szalai György

Elvileg akár létezhetne erre való Hobbyista módszer, de a gyakorlatban túl nagy munka befektetést igényelne a készülék megépítése, ami nagyon meghaladná az olcsón beszerezhető másik motorhoz szükséges munkát.
A léptetőmotor forgórésze (emlékeim szerint) többnyire két mágnes gyűrűből áll, amik külön-külön négypólusú mágnesek. A két gyűrű pólusai egymáshoz képest egy lépésnyi szöggel eltolva. Ezt a nyolc mágneses pólust egyszerre kéne megrúgni a kellő térerővel. Szép nagy készülék volna, nagy vasakkal, nagy tekercsekkel, és nagy kondenzátor telepekkel. A többi már gyerekjáték.

Szalai György

Még várok egy kicsit, hátha kijavít valaki.

ra8nsmk6w

Az eurómagnetnél megoldják ezt a problémát nem hobby szinten. felmágnesezés \db  kb 500ft. ezért nem állnék neki gépet fejleszteni a témában

svejk

Kimondottan láptetőmotorhoz nem lenne érdemes gyártani készüléket. Mármint a mechanikát, mivel
ahány motor annyi átmérő.  

svejk

Mágnesező készülékük valóban van, de azt hobby körülmények közt is gyorsan össze lehet dobni.
Szerintem léptető forgórészt Ők sem tudnak mágnesezni, csak olyan készülékeket amikben már eleve benne a felmágnesező tekercs, pl. tárcsamotorok.

ra8nsmk6w

Félreérthető voltam. Egyedi mágnesekről lenne szó. A torqe csónakmotor "alnico" mágnesei kapcsán volt róla szó. Ugyanis az el lett melegitve a megrepedt külső héj hegesztése közben. ( az ötlet nem tölem származik, mármint a hegesztésé)  

svejk

Szalai György

Szóval semmi „két mágnes gyűrű” meg semmi „külön-külön négypólusú”.
A hibrid léptető motor forgórészén egyetlen axiálisan mágnesezett gyűrű alakú mágnes található, a forgórész közepén. Azt fogja közre a két fogazott lágyvas gyűrű, Ettől az egyik fogazott gyűrű összes foga körben északi pólusú, a másiké meg körben déli.
http://www.servo-drive.com/pictures/custom_steppers/how_does_it_work_stepmotor_cutout_labeled.jpg" TARGET=_fnew>Ez szerint egyetlen egy mágnest kellene újra delejezni, ami nem tűnik annyira bonyolult feladatnak.

krnj79r9n

Szervusz Danibá,

Azért annyira nincs túlpörgetve a motor, de lehet hogy egy kicsit visszább kell majd vennem az áttételt, belátom, lehet hogy direktbe. Valószínűleg egyszer úgy is át lesz építve az egész.
A tápfeszem 40 V, max. 6-7 V-al lehetne magasabb, nem tehetek rá pont 50 V-os tápot. Az összes léptetőmotor vezérlő leírásában benne van, hogy nem tanácsos pont annyira választani a tápot a bemeneti ingadozások és a EMF feszültségek miatt. Max. 45 V-ot javasol az MSD használati útmutató. Egyébként már nem is várok el tőle nagyobb sebességet, a 2000 mm/perc gyorsjárat megfelelne, ez 800 1/min fordulat a motoron a jelenlegi áttételekkel. Csak azt nem értem, hogy a gép ettől sokkal többet is tud stabilan, mindaddig még be nem kapcsolom, az egyébként brutális 0.2 mm-es backlash-t az X tengelyre. Ha bekapcsolom mach3 alatt 800 mm/percet SEM tud (320 1/min a motoron) és gyorsulás 100 mm/s2 fölé nem tudom vinni.

CNC USB controller-rel jobb a helyzet a sebességre nem érzékeny 1600 mm/perc körül jó, de a gyorsulást itt sem érdemes 150 mm/s2 fölé venni.

Senki sem találkozott még ezzel a jelenséggel?

Megértem, hogy a nagy lassítás miatt ne várjak túl nagy sebességet. De dinamika sincs! Se sebesség se gyorsulás.
A motor nyomatékgörbéjét nem tudom megnézni, mert a Klavió-s típus azonosító alapján nem találok semmit, fogalmam sincs milyen gyártmány, valószínűleg kínai.
Megpróbáltam a földelést, a PC házát is lekötöttem a többi földeléshez, hová a gépvázat is. Sajnos ez sem jött be.

A jelenlegi PC egyébként a 4. a sorban. Tehát azzal sincs gond. Az első az eredeti amivel még vették, az valóban nem túl gyors régi gép volt, ezért is akartuk cserélni, mondván biztosan azzal van a baj. A második az egy jóval gyorsabb mai PC (celeron), de cseréltük, mert az meg állandóan fagyott. A harmadik PC, amiről most is megy, az egy Intel Atom 2 magos integrált alaplap 1800 Mhz, 3,3 GB ram, a párhuzamost portja viszi a 100 Khz-et. Viszont most CNC USB controllerrel megy USB-ről és a probléma itt is megvan bekapcsolt backlash-el.
Továbbá két elég erős laptopról is ment USB-ről.

Kezdem azt hinni, hogy a rendszer tényleg ennyire képes, ha a backlash aktív.

Na mindegy, most összeraktam, megy ahogy megy, nem túl gyors, de legalább használható. Most nem érek rá vele több időt eltölteni, ez is nagyon sok volt, de legalább nem teljesen hiába, mert sokat tanultam belőle. Most be kell fejeznem a Kompas F-1100 átépítését.

Jövőhéten úgy néz ki, jön hozzánk Tibor45, ugyan más ügyből kifolyólag, de megnézi a gépet is és nagyon kíváncsi vagyok a személyes véleményére, mit szúrtam el, mi nem stimmel. Ígérem bevallom, így okulhat belőle más is.

000000000

Sziasztok!

Kezdő vagyok léptetőmotorok terén.Azt szeretném kérdezni tanultabb fórumozótársaimtól, hogy agy 2d habvágónál az azonos tengelyen dolgozó motorokat lehet-e a vezérlő kimenetén párhuzamosan kötni?Egy abszolút ismeretszerző projectet indítok, 2d habvágás 4db 12V-os Robotron SPA 52/60-5100 típusú motorral.Találtam a neten 1 motor vezérlésére való vezérlőt, erre szeretnék 2-t rákötni.Működik ez így?

Köszönöm a válaszokat!

000000000

Szia! Fog az működni, csak a motorvezérlődön az egy motorhoz szükséges áramnak a kétszeresét állítsad be a párhuzamos kötés miatt.

2mhkh08yk

Azért érdemes volna kimérni, itt a motork is pár ohmosak, még a vezetékhosszak is beleszólhatnak az áramok arányaiba, koránt sem ennyire egyértelmű, hogy fele-felébe fog megoszlani az áram. Elég egy kicsit nagyobb átmeneti ellenállású kötés, le is ég a kisebb ellenállású ágon levő motor, és miután az leégett, a másik is megy utána.

2mhkh08yk

Ha egy Vexta léptetőmotor a névleges árammal hajtva melegszik, viszont kéne a nyomaték, meg lehet azt tenni, hogy a hátuljáról az adatlap matricát letakarítom, ráragasztok egy bordát, és megküldöm egy 5cm-es régi prociventilátorral? Csinált már valaki ilyet?

000000000

Bocsi, de megette a fene, ha a vezetékednek nem sokkal kisebb az ellenállása, ráadásul az alapvetően csak Ohmos, a motor tekercs pedig erősen induktív. Ha pedig sorosan kötöd a motorokat, nem lehet gond.
Ventillátort lehet tenni egy motorra, de nem egészséges. Inkább méretezzed a hajtásodat optimumra (áttétel!!!!!), és akkor nem kell hűteni, valamint ököl szabály: egy léptető motortól 10 1/s fordulat felett már nem vár csodát, örülj annak, hogy viszi a saját lendülete ilyenkor már.:)