Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Koszonom szepen a valaszod! Nem nagyon talalom azt a kapcsolast illetve nem is tudom hogy hogyan keressem. :( Megkerlek nem kuldod el ismet. Elore is koszonom.

Kicsa

Van egy /szerintem/ elég jó multiméter,nem 990 Ft-os. Ránézek a tápra majd,valóban még nem mértem terhelés alatt.

Kulcsár Zoli!
A motor felfogás és a tengely elhelyezés miatt muszáj szyjjat használni. Kitérő tengelyek. A tengelytáv állítása is minimális,így maximum azt tudnám,hogy a nagy kereket csökkentem,a picit pedig növelem. Ez jó is lenne,de akkor a motortartón kellene reszelnem,no meg 2 új kereket vennem.
De megfontolom...
Köszönöm szépen mindenkinek!
Jelenleg a mechanikával foglalkozom,ezért írtam ilyen későn,elnézést érte!

3ihs2v23

Sziasztok! Van négy Nema 0,5 Nm es léptető motorom és egy H2 vezérlőm. Működés közben a motor megálláskor néha idegesítően zizeg, de nem minden megállásnál. Érdekes, hogy a H2 4 tengelyes vezérlő és a zizegés csak az egyik tengelynél jelentkezik. Ha a négy motort megcserélem, akkor is ugyan az a tengely zizeg. Próbáltam 1/1, 1/2, 1/8, 1/16 lépés jumpereléssel de mindegyiknél zizeg az egyik. Ez normális jelenség, vagy valahogy meg lehet szüntetni?

zoli0302

Szia !
Ha Yuki gyártmány akkor tegyél egy szigetelőt a szálrángató rugó alá és akkor nem  számolja a hibás öltéseket.

c2nsu773m

MSDD-40-3.2 digitális verzió, mely a Pro-Tuner szoftverrel programozható.
Mi a külömbség a két vezérlő között??
Léptetőmotor vezérlő V-type

000000000

Sziasztok!

TB6560-nak hajtok meg léptetőmotort (közvetlenül a tengelyt hajtja, 1/8 mikrostep, 1.8°, 3A). Szépen megy, nem zúg, nem rezonál, nem ugrik meg, de ha megáll, akkor sivít, sípol, kicsit rezeg, vagy szép csendes, attól függ, milyen kedve van (oda-vissza lépegetve más-más állapotban áll meg). Ez mitől lehet?

9pk59nuy

Ki tudja, hogy az rs232 csatlakozóval rendelkező Klavios léptető meghajtó miben különbözik az eddigiektől? Mit kell paraméterezni?

me3ua0a6

Mikrolépésben használod és valószínüleg kevés a tartóáram.

000000000

Minden megoldható a DIP-kapcsolókkal, mint eddig.
Amit a szoftver még tud:
- mikrolépés 1-512 között 1-es lépésekben változtatható
- tartóáram 0.1A-ként állítható
- 36-288rpm fordulat között finomhangolható a  meghajtó a rezonanciák csökkentésére.

9pk59nuy

Köszönöm a választ. Ma vettem egyet,és csak néztem az rs232-re mint a legújabb megtanulnivalóra. Örülök a hagyományos állítási lehetőségnek (mert egyszerű).

xkbv3nx0d

Új gép építését tervezem, és az érdekelne, hogy van-e értelme léptetőmotorokat enkóderesre kialakítani? illetve mondjuk a jövőb en emc2-re váltanék... ha jól láttam azt írták valahol, hogy képes direktbe az lpt-re visszaadott enkóder jelet lekezelni...

ANTAL GÁBOR

Egy érdekes dologgal szembesültem: 4.5Nm es léptető ( német, enkóderes, ipari ) 70V os táppal nagy Klaviós vezérlővel hajt egy kis eszterga hossz szánt. ( 1600 as mikrolépéssel) Áram limit 4 A .Tartóáram 50% Ha leveszem az előtolási sebességet egy kis értékre akkor kapkod ugrál ide oda rángat. Ha megszüntetem  mechanikai terhelést ( szétkuplungolok) akkor is csinálja Ha nagyobb áramot állítok akkor megszűnik.  
 Van olyan rezonancia ami épp a kis sebességeknél jön létre? Mivel lehet védekezni?  Szeretném ismerni a villamos okokat  
Nem tetszik az áram növelési szisztéma  mert üzemszerűen nem indokolt és felesleges melegít

besirkyjh

Szia Gábor

Probáld meg erösebben terhelni a léptetö tengelyét ( szoritsd össze a kezeddel ) .Valoszinü hogy a nagy áram miatt tul lendül mechanikusan a poziciojábol .Egy jobban elöfeszitett orsoanya segithet a dolgon .
Esetleg még a hosszabb rámpa is segithet ( joval hosszabb ) a motor tuningban .  

x4rhew5r3

Nem a sebesség az érdekes ebben az esetben, hanem a lépésfrekvencia. Csináld meg légy szíves azt a kísérletet, hogy leveszed 800-ra a mikrolépést. Várhatóan dupla akkora sebességnél jelentkezik ez a rezonancia.

Direkt vagy szíjhajtás? Ha szíj, akkor puha vagy kemény szíj?

Ha kicsi a tartóáram, akkor jobban érvényesül a mechanikai rezonancia, mert egy "gyengébb rugóval" akarod megfogni a lengésre hajlamos forgórészt.

De az is lehet, hogy egészen másról van szó! Azt mondod ugrál ide oda. Ez mintha zavar lenne a step és dir bemeneten. Ha erről van szó, akkor nagyobb sebességen is mérhető a pozíció hiba. Milyen illesztés van az LPT portról?