Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Köszi!!!! [#heureka][#worship]

wds98kmdg

Sziasztok,

feltúrtam az ezeréves lomokat tartalmazó dobozomat, és a következő motorok kerültek elő:
- PM55L-048-HP69 C2164-60045 TB5x19A (csatlakozók száma 6)
- M35SP-5 C2124-60190 (csatlakozók száma 5)
- RD855Z05 D2162-60006 (szerintem ez sima motor, mert csak két kivezetés van rajta)

Érdemben ezekket tudom használni a pici gépemhez, vagy ezek játékszerek és cnc témában felejtsem el őket?

s7manbs8

Esetleg ha kép is van róluk, nagyon pici géphez lehet használni mindent kivéve, ha a motor nagyobb mint a gép. :)

w987wzmm

Sziasztok!
Tudja valaki, hogy egy 50V-os léptecs vezérlő, mennyire szereti, ha 48V-al járatom. Elég közel van a maximumhoz. Vagy semmi gond?  

s7manbs8

Ha megoldod, hogy valami Zenerrel leveszi az esetleg keletkező többlet feszültséget, ha olyan előfordulhat a tekercsek megszakítása, kikapcsolása után, akkor nem kellene gondnak lennie.

besirkyjh

Ha az 50/4.2-es sok néven forgalmazott van akkor kb 52voltnál tiltás lépfel .
Ha más fajta akkor lehet a 48 sok neki .
Milyen a tipusa ?

w987wzmm

Szia!
Valami 50-4.2 Kapcsolóüzemű tápról menne... 48V-os. Gondolom elég pontosan tarja a kimenő feszt.  

besirkyjh

Elvileg jo hozzá .
Ha több a kelleténél akkor ugy is letilt ( piros led ) .

w987wzmm

Kicsa

Nem tudom,hogy ide kellene írnom,vagy inkább az Elektronika topicba...
Élesztgetem a tengelyeket,de az Y szán gyengélkedik. A korábbi 3m/perc sebesség az orsó beállítása után 1.6 m/percre esett vissza. A korábbi tesztekhez képesti különbség a kábel illetve annak hossza. Liycy kábel,5*0.5-ös ,olyan 4 méter körüli.
A motor Klavio Kft-s,3.1 Nm-es példány.
Szerintetek a túl hosszú kábel okozhat ilyen gyengeséget?

xfg6v697j

az ötödik ér az közös föld?
mert akkor a névleges motoráram többszöröse is folyhat rajta,ha nem egészlépést használsz.
én úgy tudom a 0.5-s vezeték az KB 5A-t szeret max,,ezér szerintem lehetséges,hogy ilyen hosszban feszültségesés következik be a vezetéken.emiatt teljesítménycsökkenés léphet fel.
esetleg tartósan használva langyosodhat is.

Kicsa

Igen,az 5. ér a középkivezetések,közösítve.
Érdemes behúzni mellé még egy szálat,keresztmetszet-növelési célzattal? Mondjuk ilyen hosszú kábelre nem lesz szükségem,szerintem olyan 2 m körüli lesz az optimális. A másik két tengely kábelei készen vannak,ez pedig a 'maradék' kábel,ráforrasztottam egyben.

besirkyjh

Unipoláris a vezérlöd ?
Milyen fajta , mekkora a max feszültség rajta ?
Vágd le a szükséges hoszt és ugy probáld ( határ eset a vezeték keresztmetszete ugy gondolom ) .Esetleg kicsit nagyobb fázis áramot adhatsz neki de figyeld motor höfokát is ( 50 fok körül még jo ) .

xfg6v697j

az segíthet. mert a féllépésnél egyszerre több motortekercs van áram alatt,és emiatt kétszerannyi áram folyik a közös szálon,ami már szerintem sok ennek a keresztmetszertnek.

Kicsa

Igen unipoláris a vezérlő, H1.
A táp jól pufferelt (4*4700 uF) 45V Dc,más motorral (2.1 Nm-es ) rövidebb kábellel nem tapasztaltam ilyet. A motoráramot felcsavartam,de eléggé melegszik a motor,ez nem segít. Sajnos nem tudom a normális áramot sem,lekopott a cimke ezen része.
Örülnék ha plusz kábel nélkül megoldódna mert elég hülyén nézne ki a dolog...végső soron mondjuk inkább az,mint hogy nem működik.