Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

9npx2xk89

Azért ez 47.000Ft! A kínai vezérlőből 19.000 az 5 tengelyes, és mellékesen szerintem ez is kínai.

besirkyjh

Más kategoria ! Áram beállitás . mikrostep , sleep mod és nemutolso sorban sebesség a lényeges különbség .A megbizhatoságát csak akkor tudod ha mindkét fajtát használod hosszutávon .Az MSD-t nem csak a hobbi körökben lehet használni .

000000000

Szervusztok!

Szeretnék egy lineáris pályán egy kb 5-6 kg tömegű tárgyat mozgatni. A pontosság nem követelmény. Lenne kétféle üzemmódom: egy kvázi gyors üzemmód (max. 0.5-1 m/s sebesség, amit egy kis kézi kerékkel szabályoznék, illetve egy lassú üzemmód, ahol csak nagyon lassan kellene araszolnia a tömegnek.. Természetesen hogy egyszerűbb legyen a dolog, ferde pályán is működnie kellene, azaz folyamatos tartónyomatékra is szükségem lenne..
Számolgattam, számolgattam kisebb-nagyobb motorokat alkalmazva különféle lassító áttételeket.. De így vagy a végsebesség lett kicsi, vagy tartóerő..
Csak elméletileg felmerült bennem, mi lenne, ha fogasszíjhajtás esetén több ugyanolyan léptetőmotort fűznék fel ugyanarra a szíjra? Közelítőleg azért összeadódna a nyomatékuk? Gondolom egy egyszerűbb szíjfeszítős megoldással egy acélhuzallal erősített bordásszíj ki tud egyenlíteni némi szögelfordulási különbséget.. Hogy miért jutott ez eszembe, mert hosszabb pálya alatt szépen elférne 3 kisebb motor.. Nem mellesleg van is pár egyforma motorom..
Aztán vásároltam egy izmosabb léptetőmotort a klavio kft-nél. (Uni: 3.9V,3A,2.15Nm vagy Bi: 5.5V, 2.1A,3Nm). Ezzel megoldódik talán az inercia kérdése, illetve ez a moci még magasabb fordulatot is igéér.. Van valakinek tapasztalata ilyen motor mikrolépéses vezérléséről? Én egy SLA7062m Unipol. meghajtóra gondoltam.. Illetve rendeltem Bipoláris mikrolépéses célIC-t is, de az még nem ért ide.. Van valami ötletetek Uni vagy Bi vezérlés között lesz-e számottevő kölönbség..
köszönöm

000000000

Ne így csináld, túl nagy a dinamikai átfogási tényező kívánalmad a léptetőmotoros hajtáshoz, amit ha egy motor nem tud optimálisan, több se fog tudni. Inkább egy csigahajtóműves 12-24 V-os 100-200W körüli DC motorban gondolkodjál a megvalósítás kapcsán.

jv7pu3a5p

Nekem van hasonló léptecsem, 3.1Nm 4.2A, a tied is ez lehet talán, szerintem az áramot csak egy tekercsre írtad. Na a lényeg vegyél hozzá MSDD meghajtót szintén Klavió. Meg fogsz lepődni mit hoz ki belőle. JA és szinte hangtalanul forgatja ha beállítod rendesen, PC-n.

besirkyjh

Szia  

Nézegetem a feltételeidet és szerintem ebben a honapban Te vagy a harmadik aki kamera mozgatot épit magának .
3Nm-el kisebb liftet is lehet mozgatni nem 5-6kg-ot :)
Vigyázni a nagy nyomatéku léptetövel mert szét rázza a mechanikádat .Inkább táncolj a határon azzal nem lesz baj .

000000000

"3Nm-el kisebb liftet is lehet mozgatni nem 5-6kg-ot :)"
Nana! Csakhogy Ő 1 m/s-al akar mozogni, és odáig valahogy szegény léptecsenek fel kell tudni gyorsulnia. Utána már viszi a lendülete is vízszinte síkban:), ha netán nulla közelivé válik a nyomatéka akkor is. Ha persze mint ahogyan írja, még lejtő, netán függőleges üzemmód is követelmény, nem is olyan egyszerű ezt olcsón, megbízhatóan megoldani hajtástechnikailag.
De úgy látszik valóban mostanában sokan ilyesmi kamera mozgatásokban gondolkodnak, tehát igény van rá.

besirkyjh

Ja ja .
Eddig az a tapasztalat hogy erös kompromisszumokra képesek a fiuk föleg az 1m/s terében :)  
Mihez is kellene 1m/s mozgás ? fotozáskor indulásnál és megállásnál leszeked a fotomasina , flmeknél meg mit 1m/s részletben ?
Feltéve ha tényleg azt szeretne épiteni .

besirkyjh

leszakad a fotomasina , filmeknél meg mit lát 1m/s részletben ?

s7manbs8

Biztos csák norisz karatemozdulatát akarják lekövetni, ahhoz kell az irtózatos tempó. :)

w987wzmm

Sziasztok!

L298-as léptecsvezérővel, hogy lehet az áramot beállítani, illetve a mikrosteppet?
Van valami kapcsolásotok hozzá?  

000000000

w987wzmm

Köszi! [#vigyor2]

besirkyjh

Szia  

Mikrostep nincs rajta csak féllépés ( half ) 400step/kör ha 1.8 fokos a léptetöd .
Az áramot ugy állitod hogy a potméter középsö lábán méred a feszt és ezt zszorzod 2 vel ( 250mv = 500mA/fázi , 600mv = 1200mA/fázis stb ) .

besirkyjh

Szia  

Mikrostep nincs rajta csak féllépés ( half ) 400step/kör ha 1.8 fokos a léptetöd .
Az áramot ugy állitod hogy a potméter középsö lábán méred a feszt és ezt zszorzod 2 vel ( 250mv = 500mA/fázi , 600mv = 1200mA/fázis stb ) .