Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ha tudsz programozni PIC-et akkor az jóval egyszerűbb és rugalmasabb, de lényegében ugyan azt csinálja mindkettő.

keri

Minek ezt szimulálni?
Össze kell rakni és működik, de igazából ilyen gombos vezérléshez felesleges léptetőmotor. Sima DC motor és kész. Ugyan ez az eredmény.
A Léptető motornak akkor lenne értelme, ha PC-ről vezérelnéd előre programozott terv alapján.

ht0cjk58i

Igen de a léptecseknek kisebb a fordulata nem?Ezért gondoltam rá.

000000000

Ha már léptetőmotor akkor egy kézi kerékkel mozgatnám mint ahogy a nagyok is csinálják kamera mozgatás terén.
Ezzel életszerűbb a mozgatás és a kezelés ás 5 perc alatt megszokható.
És a bakinak az esély is elenyésző lesz.  

ht0cjk58i

Na ez nem is rossz ötlet,köszi.És ezt szerinted hogy oldjam meg?Léptecs + vezérlő + kézikerék (hagyományos vezérlő PC-s)?

keri

DC motorra meg rakni kell egy áttételt és ugyan az az eredmény, ráadásul egyenletesebb is a járása mint egy léptetőnek...bár a fogaskerekek zaja nagyobb, ami gáz ha a mikrofon is a kamerán van, szóval valami szíjas áttételt javasolnék, mert az csöndes, annyira hogy régen a magnók hajtására is használták.

ht0cjk58i

Hát igen csak az a baj a DC-vel, hogy nem találtam normális vezérlőt hozzá.Mind a kettő áttételes lenne, a miki meg nem fog menni.Az áttétel nem baj ha zajos.A gombos- joy-os vezérlés lenne a mérvadó.

000000000

Gyorsan összecsaptam egy hevenyészett rajzot.
Viszont a léptető nem szereti a nagy gyorsításikat amiből még lehetnek problémák.
Ezt a fajta vezérlést csak is próbára ajánlom.
Az enkóder felbontását érdemes 400-ra választani és így olyan mintha közvetlen a motor tengelyét forgatnád távolról.

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/CNC/step2_1.gif" border=0>

ht0cjk58i

Nem rossz ;)
Közben a srác szólt, hogy a joyos irányítás kéne,
előre-hátra + seb.

ht0cjk58i

ht0cjk58i

Valami ilyesmi irányítóra gondoltam.A joyal irányitom a fej mozgását a potikkal meg a tengely sebességet külön külön.

000000000

Szerintem egy pic-et vagy más programozható ic-t kellene használni.  
Ha külön kell sebesség akkor gondolom a joy nem  analóg, 4 vagy 4+1 bemenet a joy-tol és két analóg bemenet a poti-tól. Minden induláskor beolvassa a pot-irol a feszültséget, amit kísérleti úton meghatározva hozzárendelsz a sebességhez.
Valami ilyesmi:
http://kepfeltoltes.hu/120206/step_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Az enkóderes dolog sokkal szebb de kivitelezés az nehezebb és sokat kell szerintem kísérletezni főleg a gyorsítások miatt.

keri

DC motorhoz nem kell vezérlő :)
Ez a szép benne.
A sebesség a tápfeszültséggel állítható, az irányra meg közvetlen gombokat teszel.

000000000

ami még kell az a végálláskapcsoló

000000000

Hogy ez milyen igaz, és DC nem fog berángatni - rezegni, szerintem.