Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

keri

és analóg joy-os? Vagyis amennyire nyomod annyira gyorsul a kamera? Oda végkép analóg megoldást javaslok.

Ha kézmozdulatokat kell lekövetni akkor analóg megoldás hibátlan, egyszerű és olcsó.

Ha precíz programozott szinkron mozgás kell, akkor érdemes léptető motorral bajlódni. Persze Pál encoderes megoldása is jó, de két poti közé komparátor ami meghajtja a DC motort és máris szinkronban mozog a kezeddel, pontosság meg nem számít.

ht0cjk58i

Igen, de kérdem a DC-nél ha kis feszt adok akkor a telj. kisebb nem?

keri

Igen, ez volna a lényeg. De szerintem te a nyomatékra gondoltál :)
Az áttétel miatt ez nem szokott probléma lenni.

ht0cjk58i

Igen a nyomatékra.És a léptecsnek sem kéne be "remegni" az áttétel miatt nem?Ha jól gondolom.Szerintem a léptecsekkel finomabb mozgást lehet kivitelezni,nem?Na meg persze a nyomaték is hellyel közel 1forma, ha jól tudom.

ht0cjk58i

Pontosan, ilyesmire gondoltam én is.Ez működő kapcsolás vagy sematikus?A PIC-et programozni is kéne ugye?Ebben tudsz segíteni?

keri

Ez azért komplexebb kérdés kör.
Magyarázhatok neked még napestig, de leggyorsabban úgy tudsz használható tapasztalatot szerezni, ha kezedbe veszed a léptetőt is meg DC modell motort is, és játszol velük egy kicsit. Én gyerek koromtól fogva ilyenekkel játszok, és szerintem a többiek is, ezért megy nekünk ennyire lazán, nem azért mert egyszerű ;-)

A léptető motor nagyon nyomatékos, de apró ugrásokkal halad, a DC motor kevésbé nyomatékos álló helyzetben, de egyenletesen forog.

Mindkettővel meg lehet oldani a problémát. Mindkettőnek van előnye hátránya.
Hogy mégis melyiket használod az attól függ mi van a fiókban, mennyi pénzed van és mihez értesz.

Ötleteket szívesen adunk, de remélem azt nem várod el hogy helyetted megoldjuk a problémát.

ht0cjk58i

Dehogy várom, csak a tapasztaltabb embereknek a véleményére lennék vevő, hogy mit miért.Én is tom, hogy mind a kettő jó csupán a lehetőségeket hajhászom mielőtt belevágok.Ti gondolom több VARJÚT láttatok karón mint én ;)

000000000

Hát igen a pic-et programozni kell, tudok segíteni, de igazából az kellene hogy egyben legyen a dolog, és aki írja a programot az tudja is tesztelni élesben.

Benel

Sziasztok!

Szerintem a legegyszerűbb megoldás:

Futaba Attack ER 40/2/2 kit Kb. 14eFt
 - kétcsatornás távirányító
 - kétcsatornás vevő
 - 2db servo(41 Ncm 0,14 mp/45°)

Marad a mechanikus szerelés

keri

Készen megvenni a legolcsóbb, de szerintem ő  építeni szeretne :)

besirkyjh

Kis kavarodást látok a hajtások lehetöségében .

DC motor : talán a legolcsobb és a legegyszerübb megoldás de pozicionálásra és ismételt mozgásra nem alkalmas .
Szervo motor : valoszinü ide tulköltséges de folyamatos mozgásra és nyomaték átvitelre alkalmas .Pozicionálásra és ismételt mozgásokra használatos .
Léptetö motor : Ha az elérhetö legnagyobb fordulaton használod akkor a felbontástol függöen szép folyamatos mozgás érhetö el .Pozicionálásra és ismételt mozgásra alkalmas .Erre az alkalmazásra talán a legjobb .

A DC motor kivételével PC vagy mikrocontroller alkalmazása a pozicionálás miatt lehetséges .
Mind 3 alkalmazásnál mechanikai áttétel szükséges a folyamatos mozgás és a nyomaték elérése miatt .
A DC motort a szervomotortol az encoder különbözteti meg .Más és más vezérlö elektronika kel hozzájuk .

000000000

Ha nem "wireless" kamera akkor szerintem fölösleges a távirányitó+vevő.
Hát igen, ha van készen biztosan egyszerűbb.

000000000

Most nézem hogy ez a Futaba Kit egyben ennyi, de soha nem használtam ilyet ezért kérdezek:
Ezek nem úgy működnek hogy annyira mozdul a pl. szárnylapát amennyire a joy-t elmozdítod és amikor elengeded visszaáll 0 pozícióba?
A szervók (41 Ncm 0,14 mp/45°) itt lehet kevés a nyomaték lehet kevés a 45°.

Benel

Nagyobb teljesítményű szervó is kapható:
Futaba s9157
Volts: 6.0V
Torque: 425 oz-in (30.6 kg/cm)
Speed: 0.14 sec/60°

A szervók 180° elmozdulást tudnak, az adatlapokon a sebességet 45°/60° szögelforduláshoz tartozó idővel adják meg.

Amennyiben vezetékes megoldás is megfelel, akkor csak a szervó, és egy 555IC-is kapcsolás + pozicionáló potméter (Joy) szükséges.

000000000

© BeneL én ezt a megoldást választanám, az egyszerűsége miatt.
Amennyiben vezetékes megoldás is megfelel, akkor csak a szervó, és egy 555IC-is kapcsolás + pozicionáló potméter (Joy) szükséges.  

akkor kell egy analog joy, biztosan lehet külön is kapni vagy kitermelhető analog játékkarból (gamepad).