Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

cx79vmdj5

Nem baj hogy unipoláris, 8 kivezetésesek a motorjaim(meg van unipoláris 6os is), és épitettem neki féllépés előtétet piccel, meg ttl-cmos-al is, igy fogadja a stepdir jelet, de ellép. Keresem a hibáját, és szeretnék tapasztalatot gyújteni, hogy másnak hogy megy. A mechanikus rezonancia jelentkezik akkor is, ha a tápra sütöm ki a tekercset diódán keresztül?

cx79vmdj5

Nem baj hogy unipoláris, 8 kivezetésesek a motorjaim(meg van unipoláris 6os is), és épitettem neki féllépés előtétet piccel, meg ttl-cmos-al is, igy fogadja a stepdir jelet, de ellép. Keresem a hibáját, és szeretnék tapasztalatot gyújteni, hogy másnak hogy megy. A mechanikus rezonancia jelentkezik akkor is, ha a tápra sütöm ki a tekercset diódán keresztül?

b87bwu04m

Tisztelt Szakértő Urak!
Szeretném a segítségeteket kérni egy léptetőmotor (SLO-SYN M062-LF-521, Superior Electric) és egy motorvezérlő (IDEAL DEH Motor Drive ASS, IA-1933) ügyében. A vezérlőről sajnos semmit nem találtam, valami egyedi dolog lehet.  
A gép, amiben ezek vannak, végtelen egyszerű, a motor anyagtovábbítást végez, kábelt továbbít előre egy késhez, majd a kés vágása után visszahúzza/csupaszítja...

Most azonban elromlott és a motor csak hangosan zúg-morog, de nem forog se előre, sem vissza, még kézzel sem tudom közben semelyik irányba eltekerni.
Tudna valaki segíteni, hogy a motorban, vagy a vezérlőben keressem a hibát??? A motornak nem ismerem a bekötését, így gyakorlatilag azt sem tudom, hogy hol és mit mérjek...
Kérlek benneteket, hogy ha ötletetek van, akkor segítsetek!

Köszönet érte előre is. Üdv: Atom72

000000000

Üdv!

Valami hozzáértő leírhatná, hogy mi az előnye vagy a hátránya a külömböző kötésmódoknak bipoláris motoroknál. Csak összevisszaságot tudtam róla összeszedni.

Sz.József

http://www.hobbycnc.hu/Magyar.html?Cache-Control=no-cache" TARGET=_fnew>Itt az oldal közepe felé van egy kis leírás, talán ez segít...

Sz.József

A linket lehet elszúrtam...
Erre kattints bal oldalt.
"H2 PCB CNC Vezérlők ! "

000000000

OK, kössz mindenkinek.

hostya

000000000

Ha egy 6 kivezetéses motoron az olvasható, hogy 1.1A-es, akkor az unipoláris kötésre vonatkozik? Csak mert bipolárisan kötném inkább; jól tudom, hogy ekkor 2A-re is állíthatom az áramot, ha a tekercsek középső kivezetéseit nem használom?

000000000

Nem jól tudod!
AZ a 1.1 amper azt jelenti, hogy akár melyik tekercsen ennyi áram folyhat át.
Ha nem használod a középső vezetéket akkor a tekercsek sorba vannak kötve, tehát mindegyiken ugyan az az áram folyik át, ami a te esetedben max 1.1A lehet.
Ha 8 kivezetéses lenne a motor és párhuzamosan kötöd a két tekercset akkor lehet a tekercsáram kétszeresét alkalmazni.

hostya

Itt van lentebb...
Olvasd el a #3115-ben a linket.

ht0cjk58i

Kamera mozgató fejet készítenék léptecsel van 1 PIC-es vezérlő és sima IC-s is szerintetek melyik lenne a jobb?
http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_step.htm" TARGET=_fnew>Léptecs

000000000

És hogy képzeled el ezzel a vezérlővel a mozgatást?
Van rajta egy gomba a jobbra egy a balra forgásnak és egy stop-nak.
Gondolom akkor addig forog a kiválasztott irányba ameddig nem nyomsz egy stop-ot.
És még a potméterrel ki kell választani a sebességet is eközben.    
Kicsit macerás lesz ezt így kezelni.

ht0cjk58i

Igen valahogy így.Ahogy nézem a kapcsolásokat nem is olyan macerásak :)
Csak nem tom melyik kapcsolás lenne a jó,szimulálni is próbáltam de nem akar menni,pedig 5 áramkör szimulátort is próbáltam.