Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy tapasztalatotok szerint mekkora PWM frekvenciának van még értelme egy vezérlőben?

Ahogy én látom (elméleti oldalról), már viszolnylag kis léptetési frekvencia esetén sem tud az áram akkorára nőni a tekercsekben, hogy a vezérlőnek ki kellene kapcsolnia a feszültséget, így ilyenkor a PWM vezérlés nem nagyon számít. Szétnéztem a vezérlők között, és a fix frekvenciával működőek 50kHz körül mennek. Az én gondolkodásom szerint ennek elégnek kell lennie hobby CNC célokra, de mivel igazából sosem dolgoztam még léptetőmotorokkal, ezért jobbnak láttam, ha tapasztalt embereket is megkérdezek.

jv7pu3a5p

Szia,

Az 50Khz jó szerintem. Az enyémben ha jól rémlik 62Khz körül volt.
Saját vezérlőt építesz?  

000000000

Köszi a választ. Igen, egyébként, saját vezérlőt építek. Nekem ez is a hobby cnc része, és erre a részére kell pillanatnyilag a legkevesebbet költenem, hogy hosszabb időre lefoglaljam magam :-). Közben pedig ismerkedem a mechanikával.

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AMIS-30542-D.PDF" TARGET=_fnew>Ezt néztem ki magamnak. Teszek mellé első körben egy http://www.ti.com/product/cc430f5135" TARGET=_fnew>CC430-at. Később tervezek http://www.ti.com/product/lm3s1p51" TARGET=_fnew>ARM-ra váltani. Majd ha nagyon rám jön a programozhatnék ;-).

Ha jól sikerül, és érdekel mást is, akkor lehet, hogy közzéteszem a teljes dokumentációt...

keri

De még mennyire. Repülőgépem földi tesztelésére csináltam én is egy átalakítót PC joy és szervó közé, tök jó játék :)

keri

Jól látod, nincs sok értelme a túl nagy frekvenciának. 10khz-n is kiválóan működött nekem, csak az a fütyülés elég idegesítő, ezért felnyomtam 20khz-ra ott már nem hallatszik.

A frekvencia növelésével egyébként egyre jobban melegszik a FET szabadonfutó ellenállása, illetve a kapcsolási veszteség is. SZóval érdemes az adott alkalmazásnál a lehető leg alacsonyabban tartani...mondjuk LED meghajtásnál 500khz-t is jól viselték még szóval nagyon nem tudsz mellé lőni.

keri

akarom mondani szabadonfutó diódája

s7manbs8

Na, de a lednek nincs annyi induktivitása, na van még repülés ?

jv7pu3a5p

Jópofa IC. Ha az építés öröméért csinálod, akkor rajta. De ha megelégszel 40V/2A-el, akkor TB6560 gyorsabb megoldás lehet.
Annak idején én is nekifogtam saját vezérlőt fejleszteni, AVR volt az "agya", IR2104 driver és IRFR540 FET volt a végfok.
Sokáig használtam, majd el is kezdtem fejleszteni a 2. verziót, de idő hiányában már nem készült el.  
Ebben a topikban van is dokumentálva egy pár dolog róla, olvass vissza ha érdekel.  

keri

Ott azért használtam olyan nagy frekit, mert két ceruza akkuról step-up áramkörrel 12V-ot csináltam, és ha növelni akarod az áramot, akkor növelni kell a frekit, de ha növeled a frekit csökken a feszültség, tehát csökkenteni kell az induktivitást, tehát egészen kicsi induktivitással és nagyon nagy frekvenciával lehet nagy feszültség növelést és nagy áramot előállítani.

000000000

Az építés öröméért csinálom. Ez egy olyan terület, ahol nincs tapasztalatom, de érdekel. Szerintem tanulságos lesz.

ht0cjk58i

Pontosan ezért gondoltam én is már így utána nézve és a hozzászólások után a léptecsekre, az én meglátásom szerint is ez a legjobb.Az áttétel még nincs kész(nem tom milyen lesz),még.Valószinűleg elég nagy, hogy a motor nagyobb ford tudjon dolgozni, a nyomaték így nagyobb lesz, ha jól tudom(kis fordhoz viszonyítva).A hétvégén kezdem a vez megépítését.Főkép a vez volt a bajom, nem igazán találtam olyat ami tuti meg, így marad a próba.A mostani tud irányt és sebb változtatni is.Már a nyákrajz is készűl :)

besirkyjh

Szia  

A léptetömotor max fordulat választásánál ne menj 1000 fölé .Ha fogazott kerék áttételben gondolkozol vigyázz mert a nagyobb tárcsák már elég huzos árban vannak .Szerintem 4:1 vagy 5:1 elég is lenne .Probálj Nema17-es léptetöt szerezni azokban elég sok az olyan aminek 400 egész lépés egy kör és akár 0,5Nm nyomatékot is tud .A többi csak számolás kérdése de pl ezzel a motorral joval 3Nm fölé tudsz menni a hajtásban .

ht0cjk58i

Köszönöm minden kedves fórumozónak a segítséget.A fejleményekkel még jelentkezek.

ht0cjk58i

Ezért gondoltam a léptecsre mert kisebb a ford mint a DC-nek.A motor meg szinte mindegy mert nem én állom az anyagi részét, így olyat veszek amilyen kell ill. amilyen jó lesz.A fogaskerekeket meg legyártatom bagóért bármilyen méretben.A mechanikai számításokhoz még idő hiányában nem kezdtem bele.A tanácsaid köszönöm és meg fogadom.

000000000

Keresek adatlapot a következő motorokhoz:

ASTROSYN Miniangle Stepper
- 23PM-K302-07 (bipoláris, 4 vezetékes)
- 23LM-C352-08 (unipoláris, 6 vezetékes)

Tudnátok linkelni egyet-egyet?