Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

esetleg egy kis plussz vezeték ideiglenes berakásával próbáld meg jobb lessz e.
nézd még át a vezetékcsatlakozásokat.
mert ha nem tökéletesek,ott is lehet veszteség.

Rabb Ferenc

A Klavió adatlapja szerint 4,2A a fázisáram. A H1-nek ehhez a motorhoz 40V DC kellene. A vezérlőt féllépéses üzemmódban járatod? Mert a H1-nek az kell.

Kicsa

A vezérlőt fél lépéses üzemmódban hajtom,igen. Akkor tekerhetnék még egy kicsit az áram trimmerén,de inkább hagyom így,az emelt feszültség miatt most nem hinném hogy túl tudna melegedni. 3/4 állásnál kicsit visszább van.
Levágom a vezetéket rövidebbre,aztán kipróbálom a plusz vezetékkel,van-e valami különbség.

besirkyjh

Csak vissza kerestem a géped és látom is a léptetödet az Y tengelynél .
Na most lenne jo a mikrostep mert én simán tennék rá egy gyorsitást 1:2 ben .Ez a léptetö sajnos a lustább fajta és 600 fölé nem igazán szeret menni  , e fölött rezeg és blokkol ( egy probát megér hogy folyamatosan szoritod a motor tengelyét és ugy keresed meg a max fordulatát ) .Ezek a léptetök elég hamar tullendülnek a pozicion és akkor blokkolnak , ha terheled akkor nem tud tullendülni . Egy motor cserével megoldodhat a sebesség gondod pl : 1.7Nm ?
A H1 egy kiválo unipoláris vezérlö ( fütyölde ) szerintem azzal nincs gondod .
Még esetleg , csak a 3.1Nm-es vezetékeit kicserélni vastagabbra ?

Kicsa

Kicseréltem a közös kábelt vastagra de így sem jobb a dolog. Lehet hogy nem csak a közös kábel volt gyenge,hanem a többi is? A bosszantó az hogy tudott ennél jóval többet is ez a motor,kb a duplájával ment hiba nélkül.  
Ha leveszem az orsóról nagyon jó erőben van. Ha a gyorsítást leveszem,akkor is leakad. Kicseréltem az összes kábelt vastagabbra próbából,hátha...meg mindjárt odapróbálom az E240es szervót is,elfér-e..?  :D:D

besirkyjh

A gyorsitásnak nincs köze a leakadáshoz .
Probáld terhelni a motort a helyén !  

Kicsa

Próbáltam megfogni de sok javulást nem tapasztaltam. Ha nagyon megszorítom,akkor pedig leakad. Valószínűleg ez ennyit fog tudni...hiába cseréltem ki a kábeleket. (hosszú de kb 2x keresztmetszet)
Csak azt nem értem,amikor teszt volt,hogy ment ennyit...Az egyik végállás közelében ahogy halad,lehet hallani-érezni hogy berezeg az egész és le is akad rögtön. Így gondolom,nincs mit tenni.

jv7pu3a5p

A motorok hibátlanok. Nálam ugyanezek 13000mm/p is tudnak produkálni 5000mm/s2 gyorsulás mellett. 50V járatom őket MSDD vezérlővel, bipoláris kötésben.
Nem tudom mekkora az orsód emelkedése, ha 5mm körüli, akkor Zolinak igaza van, lehetne gyorsító áttétellel is próbálkozni.  
Nálam 10mm az orsó emelkedése.
Amúgy a vezetéket vékonynak találom, én személy szerint a vezérlőket a motor mellé raktam.

Kicsa

Tessék,jól látom? 13.000 mm/percet írtál?
Az orsóm 4 mm emelkedéssel bír. Ezen van most egy 1:2 lassító áttétel.
Egyébként példának okáért az X tengelyen egy 2.1 Nm-es motor van,hasonló az Y-éhoz. A kábel ugyan olyan és körülbelül egyforma hosszúságú is : Ez a tengely 4.5 m/percet tud. (terhelés nélkül csak egy acéllapot 'rángat')
Mennyibe kerül egy ilyen MSDD vezérlő? Sokat nem tudok róluk,csak hogy az MSD digitális változata?

(El nem tudnám képzelni,milyen lenne a gép minden tengelyen mondjuk 6-7 m/perc sebességgel...)

xfg6v697j

a kábel esetleg,mint induktivitás is belejátszhat.
ha már így benne vagy a kábelcserélgetésben,érdemes lenne mégegyszer megnézni rövid vezetékezéssel,mint amilyennel a nagy sebességet tapaszralrad,hogy most is tudja e.

jv7pu3a5p

Igen, nem elírás annyit is tud. De nem kergetem annyival, mert nem is lenne biztonságos, illetve a mechanika is határeset. Jelenleg 8000mm/p van visszavéve a G0. Még így is úgy rángatja a szánokat...
http://www.gsmvezerles.hu/downloads/nyakfuras.mp4" TARGET=_fnew>Itt egy nyákúrás, x, y 5000mm/p előtolás, Z 1500mm/p
Bocsi kicsit nagy a fájl.

Szerintem lassító nem kell, inkább gyorsító. Cseréld meg a két tárcsát.
t2cnc honlapján nézd meg a vezérlőt, 30 körül valahol.
Így van MSD digi változata, más elv szerint vezérli a motorokat, így tudnak még többet kipréselni a mociból.  

jv7pu3a5p

Csak akkor álmodj nagy sebességről ha kibírja a mechanika is. Én sajnálom már, ezért is csak 5000-rel fúrom a nyákot, az a pár másodperc nem oszt nem szoroz. Így is 100 furat 30-40 másodperc.
Amúgy ha kiváncsi vagy, szívesen látlak. Magánban tolj egy mailt, ha gondolod.

Kicsa

Hát nem térek magamhoz!
A 'kerékcsere' nem megy olyan egyszerűen mint a Forma1-ben,ugyanis a nagy kerék nem fér el a motortartó miatt a motoron.
Megvan a vezérlő,sajnos valóban 30 körül van,és ez egy tengely.

csewe! Erre gondoltam én is,mindjárt vágok rövid kábeleket és kipróbálom. Már úgy is szétszedtem a zsugorcsövezést.

s7manbs8

Mivel lehet ezt lejátszani rendesen, nekem nem akarja, youtubra nem tudod feltenni ?

xfg6v697j

énnálam egyforma motorok vannak és mégis párosítanom kellett a vezérlő csatornáival,mert nem volt mindegy melyik csatornán melyik motor vol.
ha nem jól párosítottam,sokkal hangosabban ment.