Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!

Valaki tud valamilyen infót erről a motorról?
Step-Syn
Sanyo denki
103-771-1242

A bekötése érdekelne elsősorban :) kerestem minden felé, de semmit nem találtam róla. :(

besirkyjh

Szia  

Egy foto többet segitene ! Föleg a vezetékeiröl szinekkel és a kis adat táblárol .

ggdr57dg

Itt is beírom, másoknak is legyen meg:

Sanyo Denki 103-771-1242
Két fázisú, Unipoláris (6 kivezetéses).
- Lépés: 1.8°/Step
- Feszültség: 3.9V=
- Áram: 1.35A
- Tekercs ellenállása: 2x2.92 Ω/fázis
- Súlya: ~0.51kg
- Motortengely átmérője: 6.4 mm
- Felfogatás: NEMA23 47x47mm (M5)
Kb. 0,6Nm

http://db.sanyodenki.co.jp/stepping_e/two/pdf/2step_e_105-107.pdf" TARGET=_fnew>Némi további leírás. Bekötés is.

ht0cjk58i

Helló Urak.
Elkészült a léptecs vezérlő ULN2803-al, már kísérletezgettem vele és itt jött a probléma.Alacsony fordulaton remeg-morog a motor, de forog,nagyobb fordulaton szépen simán megy.Alacsony ford. kb:2sec/ford.Próbáltam az 555 RC tagot variálni, így a max fordulatot meg tudtam emelni mert az alap az kevés volt kb:3-4sec/ford.Ha az RC tagot variálom akkor is remeg-morog a motor, de mindig más tartományban ill a max ford lecsökken.Szerintetek mi okozza a morgást?

besirkyjh

A léptetö motorok kis fordulaton "remegnek" .
Ez függ a fázis áramtol is és a mikrosteptöl is .
Lejjebb kellene vinni a fázis áramot , nem látványos de javulhat .Mekkora mikrostepet állitottál ( minél nagyobb annál kisebb a remegés kisfordulaton de befolyásolja a max sebességedet ) .

ht0cjk58i

Nincs mikrostep, csak mezei manuális vezérlő, nem PC-ről megy.

ht0cjk58i

http://kepfeltoltes.hu/view/120212/UnipolarPCBsch_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>

Ez az a vezérlő.

keri

Ezzel ne is várj jobbat.
Ez a léptető sajátja.

Minden fordulaton és terhelésen más lenne az optimális áram. 1 helyre be is tudod állítani, de az összes üzemi tartományra nem.

Komolyabb vezérlők tudnak olyat hogy minden fordulatra más áramot, illetve gyorsuláshoz megint csak más áramot használnak, ezzel jelentősen csökken ez a jelenség. Illetve mikrostep alkalmazása is csökkenti, azonban amit te vársz azt csak a szervó motorok tudják, ugyanis visszacsatolás nélkül lehetetlent vársz.

cx79vmdj5

A problémádat a rezonanciafrekvencia okozza. Ez egy természetes jelenség alacsony frekvencián a léptetőmotoroknál. Féllépéssel, vagy inkább mikrolépéssel javithatsz rajta, szélsőséges esetben a motor belengése ellépést is okozhat. Az áram levétele is megoldás lehet, de azzal a végsebességed és a motor ereje is alacsonyabb lesz, és a rezonancia freki csak alacsonyabb frekire tolodik. Éveket küzdöttem vele, de mára már a saját vezérlőm hajtom. Annyi előnye van a saját vezérlőnek, hogy rengeteget tanultam belőle.

ht0cjk58i

A rezonanciafrekire gondoltam én is.Na akkor további kísérletek jönnek.

keri

ez magában álló motor?
MErt ha ráteszed gépre, egészen máshogy fog működni.
Pl, egy fogasszíj, vagy kuplung, valamint a gép súrlódásai önmagában nagyon sok rezonanciát nyelnek el.

ht0cjk58i

Igen most magában áll,raktam rá tengelyféket így szinte nincs is rezonancia.Már csak nagyobb táp kell szerintem neki mert a 2 motor max ford nem megy mind a két motoron,ha kicsit visszább veszem a ford akkor jó.Na meg kicsit keveslem az erőt is.

besirkyjh

Keribá , izzo :)

Egy a pozitiv ágban a léptetö közös pontjával sorba kötött izzo csodákra képes ( de hogy hány voltos és wattos azt ki kel kisérletezni ) .

besirkyjh

Valamiért az SLA ic ugrott be ( nem az volt a terv eredetileg ? ) .
Furcsa amit akarsz .Már rezonál a motorod de még gyengének találod .A rezonancia többnyire a magas fázis áramtol ered illetve a mikrostep hiányátol de " eröt" csak a fázisáram növelésével tudsz neki adni ami ugye még nagyobb rezonanciához vezet .A fékezés az jo ötlet de igy a max sebességed jelentösen csökkenni fog .Ha az ULN melegedne simán a tetejére forrasz még egy emeletet ( minden lábat minden lábbal ) igy duplázodik a terhelhetösége .