Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia

Ha meg is sikerül oldanod szoftveresen a gép kikapcsolt állapotában mi védi meg az elmozdulástol .
Jobban jársz ha összekötöd fizikailag a két tengelyt .

Orso vagy fogasléc van ?

bvadkrcds

Szia!
Az elmozdulástól egy áttétel óvja. A hidat nem tudod kézzel megtolni. A egész asztalt eltolod. A motorok tartanak annyit táp nélkül is, hogy ne forduljanak el.

besirkyjh

Akkor marad a hajtás átépités szervora vagy keresd a Klaviot Ök most kezdték el forgalmazni  az encoderes léptetöket .Biztos tudnak ajánlani valamit !

wzc80zbf7

Akkor ezek szerint jobb választás a Szervó motor+encoder párosítás? Egy 2NM-es léptetőmotornak milyen W számú szervó motor a pót? Kérdem én mivel lehet helyettesíteni?

Kicsa

Kezdem furán érezni magam. Nem tudom,hogyan sikerült elérni azt a sebességet előzőleg,de most 1700 mm/perc fölé nem tudok menni vele. Még gondolkozom picit hogy mi is van,aztán továbblépek...:)

besirkyjh

Szia  

4mm-es orsoval ez az 1700mm az áttétellel közel 850-es fordulat , ettöl többet ettöl a motortol ne várj ( föleg ezen a feszültségen ) .
Nézd meg a motorod nyomaték görbélyét .

Kicsa

Szia!
Megnéztem de annyit látok rajta,hogy esik. Viszont nem tudom, hogy a szán mozgáshoz megkora nyomatékigény társul,szóval zsákutca. Megnyugtató az,hogy azt mondjátok : többre nem képes ez a motor. Tehát akkor nincs itt hiba,csak a cél volt túl optimistán kijelentve. Ha nem tudott volna ennél jóval többet,nem is lennék fennakadva...na de mindegy is.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!

s2k5ycubj

Szia! Én ránéznék a tápra is terhelés alatt,lehet meg fogsz lepődni. És nézd meg a tápfeszt a vezérlő bemenetén is,hogy a kábelen mennyi esik.Egy jó multiméterre azért szükség lesz.

besirkyjh

Pár tized Nm igénye van ha már mozog .

Csak azt akartam mondani a nyomatékábrával hogy hiába a 3Nm-es léptetö ha egy pl 1.7Nm -es kb 1000fordulaton közel dupla akkora nyomatékot ad mint a 3Nm-es .

Most elvileg 0.005mm a felbontásod és mi van ha ezt "lerontod" 0.01mm-re , mivan ha nem használsz áttételt csak 1:1-ben hajtol át oldalrol ?

000000000

Sziasztok!

Egy nagyon erdekes kerdesre keresek valaszt.

Van egy felig automatizalt himzesre kifejlesztett varrogepem, amin talalhato 3 encoderes leptetomotor. A gep X es Y tengelyen kepes mozgatni az asztalt, mig a 3 ik motor az anyag behuzasara van kitallava.
En az anyagot 3-5mm es oltesekkel varrom. A problemam az hogy a gep korigal. Tehat ha vhol kihagy egy oltest akkor azt a gep eszre veszi es a kovetkezonel korigalja, igy megtortenhet az hogy nagyobb oltesek jelennek meg mint az kivant hosszusag. Ez ugy van megoldva hogy a gep a control unitbol kikuld egy impulzust az encoderes leptetomotor fele, mig a motor is kuld egy impulzust a CU fele, majd ezt softosan osszehasonlitja a gep. Ha a ket impulzus megegyezik a gep nem korigal hisz nem eszlelt hibat, ha elterest eszlel akkor a kovetkezo oltest mar hosszabra csinalja.

Nekem az lenne a fontos hogy tartsa a gep a kivant oltes hosszusagot es valami elektronikai megoldassal becsapni a gep softjat.
Ugyanazt az impluzust kellene eloalitani a motortol mint amit kikuld a CU es igy a gep nem latna kulonbseget.

Szoval azt szeretnem toletek kerdezni, hogy van valakinek otlete hogy hogyan tudnam atverni a gepet?
Egy elmeletet keresek egy jo otletet!

Kerlek ha valakinek barmilyen otlete van irja meg nekem, nagyon sokat segitene.

Elore is koszonok minden hozzaszolast!

eivmhrm04

Próbálkozz a Snecinél,nagy mágus az ilyesmiben.De mostanában nagyon be van havazva

wcsxp0uxa

Szia !
Szerintem ezt azért csinálja így ,hogy a mintát alakját tartani tudja. Azt meglehet csinálni ,hogy minden jelnél visszaküldje a megfelelő jelet , de lépéstévesztésnél torzulni fog a minta. Azt ,hogy a nagy öltés helyett 2 kicsit csináljon azt utólag nehéz megvalósítani(szoftveresen). Lehet megoldás lenne szervóra kicserélni a léptecseket + jel visszaküldés.

xfg6v697j

Ha step/dir-es a vezérlés,akkor a multkor belinkeltem egy stepdir enkóder átalakító kapcsolást .Azzal be lehetne csapni,mivel közvetlen a kikűldöt impulzusból képezné a visszajelzést.

000000000

Koszonom a tippet!

000000000

Szia! Eloszor is koszonom a valaszod! En egyenesen varrok vele nem himzesre hasznalom. Nekem az a fontos hogy a gep ne vegezzen korrekciokat, tartsa a varras egesz folyamata alatt a 3mm es oltes nagysagot. A gep softjan nem tudok valtoztatni ezert kellene becsapni elektronikaval. Erre szeretnek vmi otletet kapni!