Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

dcsaba

Konyhanyelv mi? [#vigyor2]
Legalább lehet tanulni abból amit írsz.

Annyit vettem észre az alacsony feszültségű motoroknál, hogy minél alacsonyabb feszültségű egy motor, annál jobban közelít a belső ellenállása a nullához, ez pedig még PWM üzemben is próbára teszi a kapcsolóelemeket. (saját tapasztalat: TB6560 elvileg elég erős végfokkal rendelkezik, mégis megynyúvad egy pár voltos motortól, mégha 1,5A-rel is vezérled.)

fviifv5hs

Sziasztok!
Keresem azt a kiállítót akitől vettem becsületkasszás üzletmenetben 2 db AX 050081A 1,5A léptetőmotort.
A tesztgéphez még 2 db kellene ugyanilyen, lehetőleg bordás kerékkel.
Meg egyebek.
A büfével szemben a csarnok belsejében a fordulónál volt az asztala (+két fő).
Az szomszédja kézi kereket árult.

cx79vmdj5

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a léptetőmotoroknál a rezonanciafrekvencia, illetve az ott jelentkező ellépés akkor is jelentkezik, ha dc módba a névleges áramról és névleges feszültségről jár?

keri

DC módban nem.
DC áram hatására a léptető motor egy helyben fog állni és melegedni.
De ha arra gondolsz hogy névleges értékekkel hajtva elugrik e, akkor a válaszom igen.
De csak akkor ha aláméretezted a motort és a hajtás sebességét, vagy rosszul méretezted a mechanikát.

Ha megmondod mi a probléma szerintem jobban tudunk segíteni.

cx79vmdj5

Az a gondom, hogy ellép a vezérlőm, de nem tudom mi okozza, és miért...Sok mindent nem tudok mérni műszerezettség nélkül, igy kisérletezem, és megpróbálom összerakni a kockákat, hátha...

keri

Közben látom az elektronika topikban, hogy nem a mechanikus rezonanciára gondolsz.

Úgy lép el hogy nem vezérled?
Akkor a jel vezeték összeszed valami zavart.
Földhurok is lehet, vagy rossz árnyékolás. A bemenetre tegyél egy RC szűrést. Kondinak hasraütésre 10 20 nanoF körül, meg 1kOhm ellenállást.

Mondjuk nekem nincs semmi az IC bemenetén, közvetlenül az LPT portra volt kötve. Ha lehúztam a kábelt az LPT portról akkor mozgott magától össze vissza, de amúgy nem.

Illetve egyszer nekem is csinált ilyeneket, a motor vezetéke túl közel ment a printerkábelhez.

cx79vmdj5

A spiráltesztnél nem áll vissza az induló pozicióba.
Kipróbáltam, ha lehúzom a printer kábelt, úgy is áll egy helyben. Árnyékolt a kábel, és optoval leválasztott a vezérlő bemenete. A printer kábel a digitális résszel együtt a nyák másik felén van, a motor résztől kb. 20cmre, a kábelek is más oldalon futnak és a nyáktól csak távolodnak egymástól. A 10-20nano az 1kos ellenállás taggal 10-20u idoallandot ad, azaz 0,69szeresét, az elég hosszú idő, ha pl. a mach3-ban nagy kernelsebességet szeretnék.

keri

Jónak hangzik.  
MACH egyenletesen adja a jelet?
Az energiatakarékos üzemmódok bezavarhatnak neki.

Ki kéne próbálni azt a spiráltesztet, DOS alól futtatott programmal is. Volt ilyen gondom is, amikor DOS alól működött rendesen, gyorsan, win alól meg tévesztett. Igaz ott csak nagyobb sebességeken, alacsonyabbon ott sem volt probléma.

cx79vmdj5

Próbáltam, van egy laptopom, amin turbocnc megy. Sot vettem egy gyari ic-t is, ami jo...

keri

Hát akkor tényleg nem ártana egy tárolós szkóp a továbblépéshez.

cx79vmdj5

Te milyen vezérlőt épitettél? Az enyém unipoláris és egész jól csúcssebességben üresen 26000Hz-ig hajtja a motort 24V-os táppal(35V-on jártam már 40kHznél is), ha jól hegyezem ki, akkor el sem lép. Lehet esetleg ilyen szkópot bérelni valahol Monor környékén? Az segit a mechanikus rezonanciák csökkentésében, ha a féllépést úgy használom, hogy 1tekercs 100%motoráram, 2tekercs 70%-70%motoráram? Az a baj, hogy nem tudom mechanikus hiba vagy elektromos.

keri

Ha mechanikus, akkor sebesség függő, sebesség csökkentésével előbb utóbb tuti megszűnne.

Én bipolárisat építettem 4 FET-es híddal.
12V nem tudom mekkora áram, de elég kicsi nyomtató motorokat hajtottam. Az áramot a motor melegedéshez állítottam, pontosabban a kitöltési tényezőt.
Mondjuk a FET hídban a FETek diódái szabadonfutóként működnek, így ezek elnyelik a tranziensek nagyrészét.

5 fázisú vezérlőt unipolárist csináltam ami működött, (bipoláis mindig felrobbant amint 2A fölé mentem :D ) itt 3-4A-ert is belehajtottam 30V-ról. Ezek is pontosan mozogtak, de ez nem volt gyors, mert nem volt áram vezérlés, így pedig nagyon melegedett már kisebb gerjesztéssel is.

keri

D.Laci

"35V-on jártam már 40kHznél is"
némi tulzásnak tartom ezeket az adatokat  
milyen motor milyen vezérlö? milyen mechanikán alkalmazod?
26000/200/4*60 (negyed lépés esetén) 1950 ford/min. ha ehez veszünk egy 2mm-es fordulatonkénti elmozdulást az 3900mm/min elötolás. Anno én örültem ha 300-400al pörgöt a léptetö motorom lépésvesztés nélkül... :(

cx79vmdj5

3V 2A-es a motor, 200lépés/kör felbontással. A vezérlő saját épités, unipoláris, féllépéses, sajna nem is működik jól. Az adat amit irtam, turbocnc max. frekvencia. Mechanika nélkül gumilapon pörgött eddig a fordulatig, ha hozzáérek, megáll, de kézben tartva sem birja eddig.