Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

és akkor még egy kérdés, csatlakozónak ki mit használ és mit ajánl?

000000000

A 0.75.ös jó lesz. Én lemezes sorkapcsot használok, ha nem kell ki-be húzgálni.
Érvéghüvely ajánlott!  
A Klaviónál kapsz kábelt!
Milyen orsók fogják mozgatni ezt a hatalmas gépet?
Elég lesz a 3.1Nm?

besirkyjh

Az MSD 70-4.2 karcsu lesz ( melegedni fog az állando max kivezérléstöl .Kényszerhütés vagy csere 5.6A-ra .

Olyan sok variácio nincs mert az MSD-n sorkapocs van és a vezeték másik végén is ekkora keresztmetsetben ajánlott de érvég hüvellyel ( ha jol irom ) .Az 1-es talán tulzás kicsit .Utoljára ekkora gépben kb 40m 0.75 huztam be 4 léptetöhöz elég volt :)

xkbv3nx0d

nem orsó, fogasléc, szíjas áttétellel, ez nekünk bevált anno kisebb motorral is. Nekünk nem szükség a százados pontosság, de abba sem volt nagy hiba, amire kellett tökéletes volt, csak térben volt kicsi.

xkbv3nx0d

dupla venti hűti őket a dobozban, meglátjuk, ha nem lesz elég cseréljük

v2vhwz32z

Bocs, hogy beleszólok, de miért nem kérsz az épülő gépednek egy topikot? Biztosan sokan meríthetnének az ötleteidből!

xkbv3nx0d

x tengely 2x3.1nm 3:1 szíjas áttételen keresztül hajt

xkbv3nx0d

arra sajna nem mindig lenne időm frissítgetni, én amúgy is csak tákolok, amolyan költséghatékony módokon, ilyenek még véletlenül sem ismerek, hogy hiwin, isel sinek, kocsik, meg drága aluprofilok... nekem csak csapágyak vannak meg acél szerkezet:)

besirkyjh

Elég lesz az csak tegyél áttételt legalább 6:1-hez .
2250 x 1100 x 140mm munkaterületünél 1,5 modulos fogasléccel 2 x 1.7Nm az "Y" on 1db 3.1Nm az "X"en és 1db 3.1Nm a "Z" tengelyen és vidáman rohangál 10 000mm/min sebességgel pozicionálni .Ha az X hidad nehéz akkor az indulás és a megállás miatt ajánlott a nagyobb léptetö vagy a nagyobb áttétel .Ja és MSD-50-4.2 vel 4db természetesen .

v2vhwz32z

Én is hasonló elképzelésekkel kezdtem, már ezért is kíváncsiak lennék mit lehet kihozni belőle. Rövidebb távon működhet, de aztán a csapágyak "berágják" az acélt is (azt hiszem D.Laci ezt megerősítené).
De Kulcsár Zoli is csinált hasonló gépet, kisebb méretben. Meg persze sokan mások..

xkbv3nx0d

Ami most van az az x tengely 2db 3.1nm 3:1 áttétel, 1-1db az y és z tengely 3.1nm... z tengely orsós a többi fogasleces. msd-70 4.2 vezérlőim vannak persze 4db. Híd súlya kb 45kg lesz. méretek 2200mm x 1580mm x 200mm

Acélnak c45-ös koszörült sineket használunk, szerintem egyenlőre megteszi ( a sima lapos hidegen húzott acél is évekig bírta)

PSoft

A "lemezes sorkapocs" az a csavar nélküli,rugós szoríású?

v2vhwz32z

Közben nekem is ez jutott eszembe, hogy a csapágyak alá futófelületnek jó lenne a c45-ös köszörült acéltengely.Egyre inkább kíváncsi lennék a gépedre, ha egy nagyobb munkaterületű gépet építenék később, jó lenne mintának. Szerintem kérj egy topikot aztán időnként dobsz bele képeket..

xkbv3nx0d

Hát legyen.... csak nem tudom kitől kérjem! De kérnék egy topicot az épülő masinámnak

xkbv3nx0d

cseamolyan univerzális gépnek készül... maró és plazma (habár utóbbinak nincsenek nagy mechanikai igénybevételei) próbáltuk egy kicsit a maró irányába vinni mert az jó lesz a plazmához is!