Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Használhatnál némi írásjelet, mondjuk vesszőt, hogy érthető legyen amit leírsz.

Rabb Ferenc

http://cnctar.hobbycnc.hu/Galino/MSD-50-42%20HU.pdf" TARGET=_fnew>Itt a vezérlő és a http://www.ostergrens.se/upload/Oriental%20Motor/pk-series_2-phase_stepper%20motors.pdf" TARGET=_fnew>motor adatlapja. A motor bekötését a B-197, egyéb adatait a B-208 oldalon találod.  

A sorbakötött tekercsek szélső kivezetéseit kell bekötni a vezérlőbe. Előtte esetleg kimérheted ellenállásmérővel, hogy tényleg azok a színű vezetékek-e, mint azt az adatlap írja.  

Sok sikert a továbbiakhoz [#wave]

000000000

NAGYON KÖSZÖNÖM A GYORS SEGÍTSÉGET[#worship][#worship][#worship]

dcsaba

Kis apróság: nem olvastam még az induktív "visszalökésről" ami a motor induktivitásától, a rajta átfolyó áramtól, és a átfolyó áram "megszakításának" idejétől függ...

3k74cecek

Ez most kritika akar lenni valaki válaszára, vagy csak szeretnél olvasni erről is?

000000000

Ha a motorra 0.8A van ráírva , és a vezérlőn a minimum beállítás 1.4A van ráírva nem teszi tönkre a motort a túl nagy amper??[#conf]

designr

Valószínűleg melegedni fog..Legjobb lenne a forgórész kihúzása nélkül,csak a pajzsot levéve megkeresni a tekercs közösítést,ha szerencséd van könnyű átkötni 8 vezetékesre..aztán hajthatod párhuzamos kötésben.erősebb is lessz,áram is megfelelő,..

3k74cecek

Biztosan melegedni fog, sőt le is éghet rövid idő alatt. Elvben jó lenne designr javaslata, de vigyázz, mert könnyű tönkretenni a a motort. Sajnos a vezérlőt és a motort egymáshoz kell választani, nem lehet akármelyik vezérlőre rákötni a motort.

3k74cecek

Korrigálok. Utána néztem, és több dolog nem stimmel.
1. Az MSD40/3.2 vezérlő legkisebb csúcs árama a katalógus szerint 1A, ami 0.7 átlagnak felel meg.
2. a PK245-02A-C6 motor árama a katalógus szerint 0.57A nem 0.8A  

Ezeket jó lenne tisztázni.
Amikor azt írod, hogy a " a motorra 0.8A van ráírva" akkor az ténylegesen a motorra van írva, vagy a Rabb Feri által adott katalógusban nézted a 245-02B sorában?
Ha szakaszosan, rövid időkre működteted (15-20sec működés utána ugyanennyi szünet) , és figyeled a melegedést, és 50foknál nem lesz melegebb 15-20 perc alatt, akkor jó. Ha több lesz akkor sajnos valamin változtatni kell.

Rabb Ferenc

A jelenlegi hat kivezetéses kötésben unipoláris módban 0,8A, soros bipolárisban 0,57A a katalógus szerint. Ha sikerül megtalálni a közös pontot, és átkötni párhuzamos bipolárisra, akkor lehet szerintem 1,14A a max fázisáram.

A típusszám végén az A és B csak azt jelenti, hogy egy vagy kétoldali tengelyvéges.

000000000

bocs pontosítok minden adatot felírtam PK245-02-C6  6V 0.8A  A másik 4v 0.6a c6140-9012GM . A vezérlő MSD 40/3.2 A beállítás szerint OFF ON ON állasba  1.31A ír. Megpróbáltam és működik :)ERDÉLI72-től vettem egy "robotkart" vasárnapi játékra és a G-kód írogatásra...pár percet ment és kicsit éreztem hogy melegebb de nem erőltettem ... lehetséges valami ellenálással megoldani a túl nagy vezérlőt ( nem életbevágó csak játékra vettem) KÖSZÖNÖM MINDENKINEK A SEGÍTSÉGÉT.[#worship][#worship][#worship]

dcsaba

Semmiképp nem kritika akart lenni, csak illik figyelembe venni.

3k74cecek

"A vezérlő MSD 40/3.2 A beállítás szerint OFF ON ON állasba 1.31A ír. "
Valóban, de egy sorral feljebb :ON ON ON állásban viszont 1A-t !!!!
Amíg 50 fok alatt van (kb. amíg meg tudod fogni és nem dobod el rögtön) addig nincs gond. Tulajdonképpen melegebb is lehetne, de azt már csak hőmérővel tudod ellenőrizni.
Ellenállással semmire sem mész, mert a vezérlő áramgenerátorosan dolgozik. Ha pedig akkora ellenállást teszel bele ami már tényleg korlátoz mert a tápfesz ugye adott, akkor meg lassú (gyenge) lesz, mert nem tud az áram elég gyorsan kialakulni.

3k74cecek

Valóban illik, de evvel nem nekünk kell foglalkozni, hanem a vezérlő tervezőjének. Foglalkozik is vele, dióda formájában (ami lehet hogy a vezérlő FET-ben van) mert különben gyorsan kipurcanna  vezérlő.

3k74cecek

Ennyire nem mélyedtem bele, csak az A sorát néztem, de most hogy írod, látom. Valóban ha átköti, akkor a vezérlőt állíthatja 1.6A csúcsáramra is, ami 1.16 átlagnak felel meg. Azon gondolkodom, hogy belül kell-e átkötnie, vagy elég összekötni a két végét? Arra hajlok, hogy elég összekötnie. Ugyanis a két féltekercs nem egy póluson van. Ettől mindössze annyi fog változni, hogy a lépések pozíciója fél lépéssel eltolódik, de ez senkit sem zavar. Igy nem kell szétszedni sem. Úgy rémlik, hogy ezt én régen próbáltam is, de mérget már nem vennék rá.