Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

kzoli

Rendben. Köszönöm a tanácsot.  

Akkor viszont akinek lenne eladó 3 db ezeknél combosabb motorja kérem küldjön privát üzenetet...

:D

6fabbzvm

Bizonytalan vagyok egy vezérlő választásban.
A motorról amit tudunk:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Gabesz/NEMA34.png" border=0>
Szeretném a maximális nyomatékát (6,2Nm) kihasználni. Leírom én hogy gondolom és remélem valaki kisegít, ha hüleséget írtam!
Tehát max. nyomaték, ami szóba jöhet vezetékek elkötése szempontjából a bipoláris soros ill. párhuzamos. Ha soros akkor 4x induktivitás, ha párhuzamos akkor 2x áram/tekercs, ugye!?
A 2x-es áram oké, h olyan vezérlő kell ebben az esetben ami legalább 4A-re képes, de a 4x induktivitás az miben befolyásolja a vezérlő választásom!? És a feszültség... motor alapfeszültségéhez képest mekkora motor tápfeszültséget használhatok ebben az esetben?
Köszönöm előre is! [#worship]

keri

Nem értek valamit. Miért 4 szeres az induktivitás soros kötésnél?
Szerintem csak kétszeres.
Na de mindegy is, nem erre voltál kíváncsi.

Igen, párhuzamos kötésnél kétszer akkora áramot hajthatsz bele, sorosnál pedig az előírt áramot.

Az áram erősség és a tekercs menetszámának szorzata határozza meg a gerjesztés mértékét, és ez közvetlenül arányos a kifejtett mágneses erővel, vagyis a nyomatékkal.
Tehát a tartó nyomatékod (azaz álló helyzetben) 6,4Nm lesz, ha a névleges áramot hajtod bele. Namost azt nem tudom, csak valószínűsítem, hogy ezt a nyomatékot unipoláris, kötésre adták meg.  
Bipolárisban ez még tovább növekedhet, de nem a duplájára, mert itt nem a vezeték keresztmetszet a korlátozó tényező, hanem a vas mágneses telítődése, illetve a hőtermelődés.
Azt hiszem a hobbycnc.hu oldalon olvastam a léptető motorokról szóló részben, hogy kb. 30%-al növeli a bipoláris használata a teljesítményt.

A megadott feszültség érték arra vonatkozik, hogy álló helyzetben, ekkora feszültséget köthetsz tartósan a motorra, aminek hatására a megadott áram fog folyni.
Ugye ilyenkor az induktivitás nem, csak az Ohmos ellenállás számít. Ha megnézed sima Ohm törvénnyel lehet számolni a táblázatban szereplő áramból és ellenállás értékből ezt a feszültséget. Ez az azonban téged nem nagyon érdekel. Mivel mozgás közben a léptetési frekvenciából és az induktivitásból számolhatod az induktív reaktanciát, azaz a látszólagos ellenállást, ami a fordulatszám növekedésével növekedni fog.
Na most ha ismered az Ohm törvényt azt is tudod már, hogy nagyobb ellenálláson ugyan azt az  áramot, csak nagyobb feszültséggel lehet áthajtani.

Tehát a feszültség bármi lehet (kb. 100Vig, amíg a tekercselés át nem húz), a lényeg hogy az áramot tartsad. Ebből következik, hogy a motor maximális fordulatszámát, viszont a vezérlő max. feszültsége határozza meg.

Tehát ha van egy 30V 3A-es vezérlőd, akkor a soros/párhuzamos kötéssel eldöntheted, hogy soros kötésben kihasználod a maximális tartónyomatékot, és az alacsony fordulaton nyújtott nyomatékot, vagy ezt feláldozva inkább nagyobb sebességtartományban akarsz némi plusz nyomatékra szert tenni. Persze ha szerencséd, van akkor a melegedés miatt párhuzamos kötésben pont 3A-t lehet belehajtani, és akkor egyértelműen a párhuzamos kötés a jó neked.

Szóval olyan vezérlőt keress ami a tartalék miatt tud 4Ampert és minnél nagyobb feszültséget.
De a 30V 3A is elég jó, a végén meg úgy is a pénzed dönt mit veszel.

[#smile]

Én úgy szoktam a motor áramot meghatározni, hogy ráteszek egy hőmérőt, és elkezdem hajtani úgy hogy 50foknál ne melegedjen jobban.
Rövid ideig dupla áramot is bele lehet küldeni, de ekkor már a vas telítődése miatt nem biztos hogy dupla erő is lesz a motorban.

keri

Ja bocs, látom hogy 3kg-os motorod van. Erre nem tudom mennyire alkalmas a 30V 3A vezérlő. Lehet hogy ide már nagyobb kakakó kell.

6fabbzvm

Keri, köszönöm kimerítő választ![#eljen]
Igen, ez NEMA34-es motor. Én egy 50V 4,2A vezérlőt néztem ki hozzá, csak nem vagyok biztos a dolgomba azért kérdeztem.

000000000

Üdv.

Szerintetek ez a vezérlő http://cgi.ebay.com/5-Axis-TB6560-CNC-Stepper-Motor-Driver-Board-Controller-/290492608768?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43a2b57100" TARGET=_fnew>5 tengelyes vezérlő TB6560 3A elterelget 3x ilyen léptescet:

NEMA34 (86mm) 2 fázisú léptetőmotor, 1.8 fok, 4.0Nm nyomaték
Tekercsadatok:
Áram:2,5A
Ellenállás:0,76Ohm
Feszültség:1,9V
Induktivitás:3,8mH

Kivezetések száma:8
Tengelyvég:14
Súly:2,4Kg

Miki2

Ha a motor tekercseit sorosan kötöd, vanrá esély.
Párhuzamos kötés esetén az áramfelvétel a duplájára nő !!!

keri

Nem értem miért ilyen bazi nagy motorokkal hajt meg mindent, mindenki?

LZ meglehetősen nagy marógépén a 3Nm-es motorokat le kellet korlátozni, mert a nagy gyorsulás szétverte volna a gépet.

Vagy ennyire olcsón szerzitek ezeket a motorokat? Szerezzetek már nekem is :D

sanyi84

Nem mindenki Nemes úr legalább bemutatta van élet a kisebb motorok felé is.

Miki2

Még valami, amit a tapasztalat mondat velem.
A 36 V maximális feszültségtől ne várd, hogy repülőgép lesz.
Az ilyen nagy motorokhoz legalább 80 v-os feszültség kellene, hogy kihozd belőle a maximumot.

000000000

Üdv mindenki, szakértők véleményét kérném a két motorról:  

Motor 1:
Amps/Phase: 0.67 A
Holding Torque: 2.68 Nm
Rotor Inertia: 0.0612
Phase Inductance mH: 136
Phase Resistance ±10%: 23.5
Winding Type:   4-wire Parallel  

Motor 2:
Amps/Phase: 2.7 A
Holding Torque: 1.27 Nm
Rotor Inertia (kg-m2 x10-3): 0.0248
Phase Inductance mH: 4,6
Phase Resistance ±10%: 0.85
Winding Type:   4-wire Parallel  

Van egy http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1113504538&order=reverse&index=1&azonosito=hobbycnc#2903" TARGET=_fnew>#2903 - ban említett vezérlőm.  
Namármost ha jól értem ezek bipoláris mocik mert 4 kivezetés van rajtuk, és írva vagyon hogy Paralell (párhuzamos), akkor a fent említett adatok  
Motor 1 -> 0.67A
Motor 2 -> 2.7 A  
Akkor teljesülnek ha párhuzamosan kötöm be a léptecset vagy akkor még ezek 2x-se ?  
Vagy a 4 vezetékes mocikat nem lehet variálni hogy soros vagy párhuzamos kötés? (elektrohoz nemnagyon konyítok ;) (még :P))

Szalai György

Le is írtad a választ.
„a 4 vezetékes mocikat nem lehet variálni hogy soros vagy párhuzamos kötés”
„Motor 1: Amps/Phase: 0.67 A  Motor 2: Amps/Phase: 2.7 A”
Ha mégsem elég az erő, akkor tolhatod neki óvatosan feljebb is a csúcs áramot, csak a melegedésekre figyelj, 60-70C-foknál ne fűtsd jobban a motorokat. (A tartóáram visszavételkor úgysem folyik annyi.)

wcsxp0uxa

Sziasztok!
Bár kb 2 hete történt velem ,azért megkérdem.
Létetőmotorom elgyengült úgy 1 napra , s másnap
reggel amikor adtam neki 1 utolsó lehetőséget elindult ,csak a forgási irányokat felcserélte.
lehetséges ez?

000000000

Az alábbi hiba felderítési kezdő tesztet javaslom:
kikapcsolt vezérlő mellett zárd rövidre a léptető motorod tekercsét, miközben kézzel tekered a tengelyét. Mit tapasztalsz ekkor?

wcsxp0uxa

Gyakorlatilag simán ,ellenállás nélkül mozgott.
mérgemben kikötöttem ,de nem szereltem ki.
Másnap papírról visszakötöttem és ezt produkálta.