Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

fifp6rjch

A neve alapján magyar, de még ha kis hazánktól távol született és élt is, akkor is illik nagybetűvel kezdeni a mondatot, és néha vesszőt használni. Ez más nyelvekben is így van.

Nem a mondatszerkezetét kifogásoltam, bár azt is lehetne, hiszen így egy egyszerű fordítóprogram is tud fordítani.

Csak megérteni nehéz. :)

Szalai György

ésezért ismeretlen számáraanagybetű az ékezetaz írásjelek, denéha Mégaszóközhasz nálata is?
Köszi neki, hogy nem függőleges sorokban ír khipu csomókat rajzolva mint az Inkák, vagy Hànzì szimbólumokat ráadásul Ping tájszólásban.

000000000

"neve alapján magyar" biztos vagy.....[#rolleyes]

fifp6rjch

100%-ig!

Az R. József-ből az R bármi lehetne, de a József, a 100%-ig magyar név, ha ebben a formában, és ezekkel a betűkkel van írva. Bár az "ó" betű a magyaron kívül az armoéz, izlandi, kasubi, lengyel, cseh, szlovák, szorb, katalán, ír, okcitán, portugál és spanyol nyelvekben is megtalálható, viszont ők a József nevet nem így írják.

A legközelebbi hasonló írás erre a névre a lengyel, de ott is csak Józef.

Tehát a József az magyar név. Ha nem ez az igazi neved, akkor ezt nem kell kell magyarra fordítani, megfelel az eredeti is. :)

svejk

Jól van, mindenki elmondta a véleményét, ne adjatok munkát a moderátoroknak !

fifp6rjch

Rendben, én egyébként sem akartam ettől sokkal többet hozzáfűzni, meg offolni sem, de nem bírtam szó nélkül hagyni. [#eljen]

000000000

kb 20éve dolgozok rajta hogy anak látszodjon...... [#smile]

Evodiron

Ma egy kicsit méregettem mikrolépés pontosságot lézerrel. http://www.youtube.com/watch?v=zDehNYwP9j8
Vexta léptető motor (0,9°/step, 6 kivezetés) meghajtása A4983-as IC alapú vezérlővel (1,2A, soros-bipoláris). 1/8-os mikrolépés. A papír 1mm-es rácsozású. A motor tengelyén egy tükör tükrözi a lézervonalat a papírra. A kattogás a billentyűzet ütögetésekor keletkezett. :)
A többi lépésosztás videóját is feltöltöttem. A vezérlő a mini bipoláris A4983-as alapú, amit nemrég a figyelmetekbe ajánlottam. Látható, hogy nem egyenletesek a lépések, és a lépésosztásnak megfelelő értéknél van kiugrás (pl. itt az 1/8-os osztásúnál minden 8. lépés kiugróan nagy értékű.)

me3ua0a6

Egyik Allegró IC sem pontos mikrolépésben :(
Hacsak nem hajtod túl a motort! Ekkor beáll a megfelelő szögbe elég szépen.
Az a bizonyos nagy ugrás az a 4. és 5. lépés között van, amikor két egész lépés közötti felező szöget metszed. (1.8fokos motor esetén 0.9, vagy te esetedben a 0.45fokot)
Én ezt 10méteres távolsággal mértem. XD

s7manbs8

Amit magam csináltam az se áll be, meg a motorok se egyformák, mindhez külön be kéne lőni a vezérlőt egy táblázattal az egész körülfordulását azt annyi.

Evodiron

A túlhajtáson mit értesz? A valós lépésig való eljutást?  
Igazából nem is várom el, hogy pontossak legyenek a mikrolépések (a rendes lépés az úgyis jó lesz), de azért ezeket a nagy ugrásokat kihagyhatná. :)

me3ua0a6

Túlhajtás: 1.2A-es motort 2A-ral meghajtva. Ez a motorra nézve negyed óra alatt halálos, viszont lineáris lesz a lépés. Féllépésben még jó!

Evodiron

A motor sípoló hangja is más lesz egyes lépéseknél. A L297-L298-as vezérlő is ugyan ezt csinálta több motorral is fél lépésben, hogy más volt a hangja egy bizonyos állásban. És hát a motor tekercsei sem biztos, hogy teljesen egyformák.

Evodiron

Végülis meg lehet próbálni, vezérlő tudja a 2A-t, a motor meg majd kicsit melegszik... :D

s7manbs8

Az természetes dolog, ugyanis az áramra önbeálló fix kikapcsolási idejű működés miatt a frekvencia változik és azt lehet hallani hogy más állásban más lesz.