Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

48s05mtgb

Mach3. Elolvastam a leírásban a tuning lényegét értem is csak azt nem vágom hogy mi lesz a lépteccsel ha mondjuk 24V-ot kap merthogy ügyebár 11V-os.

me3ua0a6

Semmi különös. Az áram a lényeg. De ezek szerint nem volt teljesen tiszta a tuning leírás? Vagy lehet, hogy nekem túl egyértelmű már ez, így bocsánat!
A lényeg, hogy a vezérlő áramgenerátorosan hajtja meg a motort. Így a rákapcsolt feszültség csak mint erőtartalék jelentkezik, amit pedig csak nagy fordulat esetén használ ki, tehát a motort nem károsítja a nagyobb feszültség. Mach3 képes gyorsításokkal mozgatni a motort, érdemes ebbe is elmélyedni :)
Ha ezek után sem megy, akkor vagy a motor a hibás, vagy a vezérlő :(
(Ui: Létezik 90V-os vezérlő is.)

may47wb

A 24V-nak örül. Probáld kisebb sebességgel pörgetni a motort.

rbbhbyvfs

Szerintem ez a motor nem lesz egy fürge rosszvas, próbáld párhuzamosan kötni 2-2 tekercsét, így egy picit jobb értékeket érhetsz el, de eleve a 11V feszből 50-60V tunig fesz adódik (minimum), amit viszont nehéz átlagos vezérlővel elérni. Talán ezért nem tudod ugy meghajtani. Egyéként milyen fordulatot vársz a léptetőmotortól?

48s05mtgb

Sziasztok!
Tegnap csináltam egy tápot 25v váltóáram > Graetz híd (25A 400V) > 1000uF 100V elko = kaptam durván 35v feszültséget ami olyan faszán hazavágta 2db léptecs vezérlőmet (pontosabban az L297-es ic elfüstölt.) mint állat. Sajnos még nem épitettem fűst utántőltő gépet igy nem tudom visszatölteni bele ami elszált belőle.
Van valakinek valami ötlete mit b...tam el?

D.Laci

Valszeg a L297-es nem szereti a 35V-tot.
Nézd átt a kapcsrajzot, és a nyákot, valamit összekötötél amit nem kel.

48s05mtgb

Az L297 a 12V-ot sem szereti és eddig azzal ment rendesen a vezérlő kölün van 5V vezérlő táp meg a motortáp és én a motortápra kötöttem a 35V-ot amugy a 3 vezérlőből "csak" 2 füstölt el.

000000000

l297 gondolom 7805 tápolod ez 35v kikapcsol igy nem tudom az l298 hogy viselte a l297 hiányát lehet ez volt a füst oka valoszinü!

000000000

http://www.hqelektronik.hu/info/hu/l298hn.html" TARGET=_fnew>L298 Vs Supply voltage max 50v
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/l297.html" TARGET=_fnew>L297 Vs Supply voltage max 7V

48s05mtgb

kicsit hülyén irtam bocsi érte. Az l297-98-as ic párost használom viszont a kapcsolásom olyan hogy nincs benne 7805 ugyanis az l297 és a l298 is külső tápról kap stabil 5voltot. De amugy nagyon köszönöm a segitséget. nagyon át kll néznem ott mindent ugyanis a 3db vezérlőből csak 2 füstölt és mind a 3 ugyanugy volt bekötve(gyanus hogy itt valami nagyon hibázik) :S  

000000000

valoszinü hogy az elsö kettö vezérlö zárlatosodot alkatrészei meg védték a harmadik vezérlödet a tulfesztöl igy a biztositékok gyorsabb volt tápegységben hogy a harmadik vezérlö károsodjon vagy tönkremenjen teljesen!

fifp6rjch

mambablack2009!

Próbálj már meg helyesen írni, csak egy picit odafigyelve a magyar nyelvre!

A mondatot nagybetűvel kezdjük, ott a billentyűzeten hozzá a gomb (Shift vagy akár Caps Lock).
A mondatokat tagoljuk, szépen vesszővel (vagy egyéb írásjelekkel, ha arra szükség van) elválasztva.

Mert speciel ez a hsz.-ed olyan értelmetlen, hogy még Grétsy Lászlónak is beletörne a bicskája.

Tápolni meg legfeljebb a játékokban szoktak, ami értelmetlen, céltalan időhúzást jelent.

Köszi!

svejk

Neki meg van engedve, már többször kitárgyaltuk...hazánkba szakadt idegenfi :))

Szalai György

Hát… Ha programot is ennyi hibával ír, mint hozzászólást, akkor össze kell szednie szegény vezérlőnek minden tudását, hogy megértse. Nem véletlenül van szükség az egyre intelligensebb vezérlőkre, mert a való világtól elrugaszkodott programozók kutya***rul írnak.

4um5b65d

Svejk csak "aztatat" akarta írni, hogy fekete-mamba fórumtárs NEM MAGYAR anyanyelvű !