Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

xr54ua7n2

Üdv!
Kérdésem az lenne, ha egy léptetőmotorra nincs ráírva a nyomatéka, akkor hogyan tudom meg ezt az értéket?
Előre is köszönöm!

s7manbs8

Keress rá a típusára a neten, ha az sincs meg, akkor adjál a tekercsére annyi áramot, hogy a motor kissé langyosan melegedjen, egy perc múlva, majd mérd meg mennyi erő kell az elforgatáshoz egy kézi súlymérő és egy kis erőkar segedelmével.

c2nsu773m

Üdv!

A kérdésem az lenne hogy lehet-e egy léptetőmororból kb 1/4 -del nagyobb teljesítményt kipréselni, itt az erőre gondolok!
Van egy kis léptetőmotoros lézergép ami igen sűrün lépésttéveszt mehanikai okok miatt. Talán ha kicsit erősebb lenne át tudná hidalni ezt a problémát.
De nem szeretnénk kicserélni a motort, a vezérlőn is legfeljebb csak kissebb átalakitás végezhetnénk.
Adjunk neki több áramot, ampert, stb.....?????
Mit tehetünk????

000000000

Igen, az amper növelésével élérhető nagyobb teljesítmény. Mindadig növelheted, amíg káros melegedés nem lessz. Az kb. 60 fok fölött van. De kicsit lehet a melegedés ellen, hűteni is a mocit. De lehetőleg, egyenletesen elosztva a mocin.  

Én, ezt tehettem. Te meg azt:))

Szalai György

A csúcsáram növelése meghozza a nagyobb fordító nyomatékot.  A csúcsáram idejének csökkentésével pedig meg lehet akadályozni a túlmelegedést. Csakhogy a melegedés az áram értékével négyzetesen emelkedik, az idő csökkentésével pedig csak lineárisan csökken. Tehát ha az áramot kicsit emeled, akkor az időt nagyon kell csökkentened, hogy állandó maradjon a melegedés.  Kérdés, hogy a motortengelyre ható terhelés, legyőzhető-e a rövid idejű többlet nyomatékkal, vagy a felhasználás folyamatosan igényel többet. Mert ha folyamatosan, akkor ugyan az a motor nem fogja tudni kiszolgálni többletmelegedés nélkül. A többlet meleget le lehet fújni egy ventillátorral. Ha ez eddig nem volt alulméretezett motor, akkor az ¼ áramtöbblet okozta melegedést folyamatosan is el fogja viselni, ennyi tartalék biztosan van benne. Csak nehogy letiltsa a működést valami hőfokvédelem.

c2nsu773m

A motor egyáltalán nem melegszik még!
Nem tudok adatot, a motorka 4x4x4cm.
Sacra mennyi amperral merjem növelni a tápteljesítményt? (Most lehet ez hüly kérdés.)

000000000

A táp teljesitményét hiába emeled, inkább a vezérlőn kellene áramot növelned ha van rajta ilyen lehetöség.
Milyen vezérlővel van hajtva a motor?
De ezt kisérletezéssel tudod csak megállapitani, emelsz az áramon aztán használod és nézed mennyire melegszik.
ha nem melegszik akkor adhatsz még neki áramot.
Túlhevülés esetén csökented és viszahülés után tovább teszteled , ha tartja a max 60C fok hömérsékletet akkor az a max áram amit még elvisel.  

c2nsu773m

Ok! Köszönöm!!!

8f2cbkc9d

Sziasztok! Igencsak kezdő vagyok a témában, cnc marót építek Hans Wedemeyer tervei alapján. http://hans-w.com
Elkértem tőle e-mailban a moduláris 4 tengelyes vezérlőt, el is készítettem. Tesztelés folyamatban van, mert csak unipoláris motorjaink vannak, nyomtatókból és azok nem jók (4+1 kivezetés, kipróbáltam az összes kombinációt már). Viszont érezni lehet, hogy próbálná vezérelni szerencsétlent. Az első próbánál szerintem elfüstöltek a diódák, mert tesztelésnél inkább 0-hoz közelít az értékük és kb. 480-nak kéne lennie (UF5408).

Lenne egy kérdésem motorokkal kapcsolatban. A forgatónyomatéknál helyes-e az alábbi számításom?
Ha van egy 1,7Nm-es (=1700Nmm) nyomatékú motorom, akkor egy milliméter hosszú kar esetén 170kg-ot tudnék megmozgatni 1 lépéssel. Ez átszámítható tengelyre is? pl 17mm-es tengely az 8,5mm-es sugarú. Ekkor a nyomaték 1700N/8,5mm=200Nmm lenne? Áttételek lehet alkalmazni? pl. 2:1

Üdv: Dani

Szalai György

Többnyire lassító áttételeket célszerű alkalmazni, mert csökkenti az egészlépésre jutó lineáris elmozdulást és illeszti a motor forgatónyomatékát a mechanikus terheléshez.
Léptető motorokra a tartó nyomatékot szeretik megadni a gyártók, tehát a számításod fordítva volna igaz. Egy milliméter hosszú vízszintes kar esetén 173,4kg-ot tudnál egyhelyben megtartani. A forgató nyomaték sajnos ettől kisebb.
De hogy mennyivel? Próba.

000000000

Némi kézügyeségel meg lehet oldani hogy az 5 vezetékesből 8-ast csinálj.
Viszont ha elbénázod akkor a motor mehet a kukába.
Nagyon ovatossan lebontva a vezetékek felöli motor fedelét láthatóvá válnak a tekercsek.
Egy nagyon fontos, soha ne szedd ki a forgórészt!
Ha mégis megtörténik akkor a motor nyomatéka kb a felére redukálódik, mert lemágnesezödik a forgórész.  
Az egymással szenben álló tekercsek alkotnak egy pár kivezetést és igy lesz 8 vezetékes
Ha megtudtál épiteni egy vezérlőt ez se fog nagy problémát okozni.  
Valami nem volt érthető akkor irj nyogottan mail.

000000000

Gyuri, szerintem valamit elnéztél. Nincs fordítva semmi. Viszont mindkettőtök következtetése jó, és ugyanaz. Szerintem:))

juh0557j0

Az 5 vezetékes motor az 5 fázisút jelent?
Ha jól sejtem nem, mert gondolom az 5 fázisút nem lehet átkötözgetéssel bipolárisra kötni.

Ez a "ne szedd ki a forgórészt" dolog számomra nagyon érdekes. Főleg, mert sokan ezt vallják amit írtál. Én 4 motoromat tekercseltem át és napokig kint volt a forgórész, de nem lett semmi baja. Sőt áttekercselés után erősebb is lett ( ez volt a cél). Ekkor még senki nem mondta, hogy nem szabad kiszedni.

svejk

Mágnese válogatja... a régebbi (10 év) motorok tuti lemágneseződnek.

Szalai György

Ő ezt írta: „egy milliméter hosszú kar esetén 170kg-ot tudnék megmozgatni”
Én meg ezt: „Egy milliméter hosszú vízszintes kar esetén 173,4kg-ot tudnál egyhelyben megtartani.”
Az van fordítva, hogy nem megmozgatni, hanem megtartani. Mert a léptető motorra megadott 1,7Nm az általában nem forgató nyomaték, hanem tartó nyomaték. Sajnos.
Így értettem.