Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Alaplapja válogatja, nyelőként kicsit többet tud mint forrásként. Ráadásul a notik általában csak 3.3V-os logikával dolgoznak
Ha step-dirt akarsz akkor a 4N25 felejtős,  

Használj H11L1-et, 6N137-et, esetleg 6N136-ot.
A fentiekhez a soros 270-330 Ohm elegendő (ha az opto kimenetén a munkaellenállás 680Ohm-1kOhm közt van), eddig még minden alaplappal és notival jól működött. (elenállás a port kimeneten, opto a gnd felé)
Így minden gondod megszűnik.
Ajánlom még a Profi1-et használóknak is az átalakítást, és el lehet felejteni a Mach-nél az időzítési értékek állítgatását.

svejk

Egyébként a 22mA-od is sántít, mivel_:  
(5V tápfesz - a kimenet szaturációs feszültsége - opto LED nyitófeszültség) / 220 Ohm = jó ha meg van a 15 mA

Evodiron

Ja igen, ezt elszámoltam, lemaradt a "-led fesz.". :)  

4N25 kapcsolási sebessége adatlap szerint: 3us
Amúgy ezt használtam a múltkor linkelt videón látott 28kHz-el hajtott motornál is. :)
Megnézem ezeket a másik optókat is, köszi!  

Szalai György

Ja biz a!
http://www.omega.com/manuals/manualpdf/STM23_Manual.pdf" TARGET=_fnew>Meg hogy szabályzóval egybecsinált zárt hurkú, cakk pakk.
http://www.orientalmotor.com/products/ac-dc-step-motors/ASX-series.html#products" TARGET=_fnew>A Mavilor DC tárcsákon kényeztetett szememnek, még ennek sem tetszik a fordulatszám/nyomaték görbéje.
http://www.sanyodenki.eu/IMG/pdf/SANMOTION_F5_indriver_E-RevA.pdf" TARGET=_fnew>Na, ez már szebb.

Evodiron

Valaki nem tudja véletlenül, hogy a TurboCNC (vagy akár a Mach3) milyen széles (us) high step jelet ad ki? Vagy ha nem az állandó akkor milyen kitöltési tényezőt használnak? Köszi!

s7manbs8

Beállítható az értéke.

svejk

Mach3-nál 0-értéket beadva kb. 3 us, aztán ettől nagyobb értéket beadva már pontos.
Sokszor a jelmeredekséggel van a baj nem is a késleltetéssel.
Az általam ajánlottak logikai kimenettel rendelkeznek, direkt digitális átvitelre valók.

Evodiron

Most, hogy újra megnéztem a használati útmutatóban... tényleg. :) A PulseWidth a tengely-beállításoknál, ugye? Azt hiszem félreolvastam valamit ott az előbb. Pedig sejtettem, hogy annak kell lennie. Köszi!

Evodiron

Igen, azt láttam, hogy ezek nem egyszerű optocsatolók. A példáknál mindnél fordított volt a jel, vagyis a dióda nyitására zárt a tranzisztor. Azokat, hogy kötöd be?  
Megnéztem még egy-két "sima" optocsatolót, és olyan 3us-os nyitási idő mellett 25-40us zárás, amit ha durván 40us-nak veszünk akkor is még 25kHz-en tudunk kapcsolni velük (fél lépéses módban 200-as felbontásnál majdnem 4000RPM). Vagy ez a 3us nyitás még sok? (nekem jónak tűnt a 4N25-ös is a teszteléskor)

svejk

Amiket ajánlottam, a LED nyitásakor L szint lesz a kimeneten.
De egy ilyen optonál szinte mindegy mire állítod a MACH kimenetét - actív L vagy aktív-H mert gyakorlatilag TTL kompatibilis tűimpulzusokat kapsz kisPulse Width-nél ami gyakorlatilag csak jelkésleltetést okoz a vezérlőnek.
(nálam ezekkel az optokkal mindig 0-án van a pulse width és a dir prehange értéke is. Mint írtam 0 értéknél is kb. 3 us-a jelszélesség)

Evodiron

Jön a következő kérdésem. :)
Ha a H-bridge-nél FET-et teszek akkor annak a védő diódáját használhatnám levezető diódaként? (kiinduló kapcs rajz a L297-es adatlapja szerint, mondjuk csak a felső párt nézve) Fet: IRLZ34N  
Nézegetem az LMD18245T meghajtó IC adatlapját és sok érdekességet láttam benne így ránézésre, onnan jött az ötlet.

Evodiron

Akartam is kérdezni, hogy a Mach-ban lehet-e a bemenetet állítani, mert akkor mindegy. Én jobban szeretem, ha nem invertálva kapom a jeleket. (de ez az én problémám) :)

svejk

Nekem mindegy mit használsz, én csak tapasztalatból beszélek, és csak ajánlást tudok tenni.
Annak idején a Profi1 felhasználók is szívtak a gyenge, analóg átvitelre való optók miatt.
Pl. a 74ls16x nek is meg van adva hogy mennyi a maximális jelmeredekség aminél üzembiztosan működik, a régi motorosok emlékeznek hogy nem volt mindegy milyen gyártótól származott az IC.
Ugyan ez az adat meg van adva úgy emlékszem a L297-nél is...
Persze ha vezérlő Schmitt trigerrel kezdődik más a helyzet, de a kikapcsolási 40us akkor is durva mondjuk 75kHz kernel frekinél.
Arról nem beszélve hogy az átviteli tényező is sokat számít, nem mindegy hogy a H11L1 már 4mA-nél tökéletesen működik, ez a noti 3,3V-os kimeneténél nem elhanyagolható.

69sevc9a5

Köszi...nem kínlódok veluk...eladom.

Evodiron

Persze köszönöm az ajánlást, és lehet, hogy később olyan csatolókat fogok használni, csak most ilyen nincs kéznél és jó lett volna megnyugtatni magamat, hogy amim van, az teljesen jó. :)
Most, hogy mondod ezt az L297-es dolgot, hát nekem nem az az adatlapom volt meg, amin ez rajta van, de most már az is megvan, és még több infó ezzel együtt. :)