Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Evodiron

Szia!
Régebben volt fent, mostanában nem láttam. Missu27-nél volt.

Evodiron

Egy kis segítség a tippeléshez (majdnem a max sebességgen pörög):
http://www.youtube.com/watch?v=uxJMq05jqsw
elektron: ez alapján tippelj újra. [#circling]

s7manbs8

Ezek a kicsi motorok iszonyú sebességgel pörögnek, ilyet picit nem próbáltam sose, majd előveszek már egyet valami floppyból. :)

s7manbs8

Távcső vezérléshez nem tudtok valami komplett nyáktervvel betöltendő hex file-lal minimum LX200 szabványra panelt valahol ? Léptető motor hajtáshoz + fókuszáláshoz mondjuk.

kisinas

Szia Krajnyák!
Nekem van egy ilyen fölösleges panelom!

Varga Ferenc

Küldj egy telefonszámot.
Van kész panel is.

s7manbs8

Email-emre írhatsz, köszi. :) Csak nem csillagászkodsz te is ? Én nagyon amatőr módon. :)

Evodiron

Elárulom akkor a tegnapi videón látott motor fordulatszámát:
28000Hz, 42step/rot --> 40000RPM (2000Hz-es gyorsítás)[#vigyor]
De néha ment 30eHz-en is, de azt csak ritkán értem el. Amúgy 40eHz-es gyorsítás mellett is sikerült elérnem a 30eHz-et. :) (28eHz-et pedig 80eHz-es gyorsítással is)

Evodiron

(lehet szebb lett volna, ha eHz helyett kHz-et írok. :) )

Motoros

Nem hinném el ha nem látnám a videót.

s7manbs8

Azzal már gravírozhatnál is, ha még pici erő is maradna benne. :)

Szalai György

A videó melyik részéből derül ki a 28000Hz, vagy pláne a 40000RPM ?
Csak mert a videón a motorhang maximuma 1100Hz környékén van. Ebből nekem nem áll össze a 40000RPM.
Hogy mekkora sebességgel forog az állórész elektromágneses tere, az itt már nincsen köszönő viszonyban a forgórész fordulatszámával.
Meggyőzne, ha mérnéd valami optikai cuccal, de lehet, hogy magad is meglepődnél.

Evodiron

28000Hz volt beállítva "fast jog"-ra a TurboCNC-ben, és 2000Hz az accel.-re. A videót figyelmesen nézve kb stimmel is az adat, mivel ~14s alatt érte el a max fordulatot.
Mikrofont odadugtam a motorhoz, és freki-mérő progival néztem közben. 10kHz-en 5000Hz-et, 14kHz-en 3500Hz-et mutatott a frekimérő a legnagyobb amplitúdójú jelre szóval itt már bekavarnak a felharmonikusok (alharmonikusok?).

A 40000RPM úgy jön ki, hogy ha 28kHz a step jel és 42step/fordulatos a motor, akkor 28000/42=666,66 1/s a fordulat ezt 60-nal szorozva --> 40000 1/min (RPM)

Sajnos nincs olyan mérőm, amivel meg tudnám nézni, hogy tényleg annyival forog-e a motor.

Evodiron

10kHz felett sem akadt meg, amikor úgy rendesen hozzányomtam a körmömet (már látszott az orsón, hogy koptatja a körmöm. :) ). Csak nagyon melegszik, nem erre találták ezt ki. :) (A motor csak így a helyére téve "létezik", mert amikor kiszedtem, akkor össze-vissza lötyögött az orsó. A végében egy golyócska tartja a helyén az orsót.)

svejk

Ezt a 2000Hz-es gyorsítást hogy kell értelmezni?
Le tudod fordítani mm/s2-re, vagy valami emészthetőbb formára?
Végül is ennek a kis motornak a dinamikus mozgás volt a dolga eredetileg is :)