Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Nos. Akkor válaszolok sorba a kérdésekre. Nem a Vaterán vettem de azonos vele. Kék színű van amin 6 db kapcsoló van. 0.5A - 2.5A-es verzió és nem a 1.5A - 3A-es. Ebben az ellenállások kissebbek mint a nagytestvérben. Kb ennyiben tér el a két vezérlő egymástól.  

A vezérlőt úgy állítottam be hogy 1,2A adjon minden motorra. 1.35A-r van a motorokra írva úgyhogy alulterveztem. Viszont azt észrevettem hogy ha dolgoznak akkor nem is melegednek annyira mint álló helyzetben. A másik dolog hogy nem értem hogy a két középső kapcsoló mit határoz meg.. Mert ugye van olyan hogy FAST, 25%, 50%, SLOW...

A motorjaim 6 vezetékesek és úgy vannak bekötve hogy a középső vezetékek ki lettek hagyva. Ezt ajánlja a használati utasítása is nagy nyomatékhoz.( Egyébként a vezrélő képes kezelni 4,6,8 vezetékes motort is).

A mai alkotásom a hűtésre irányult. Megpróbálom feltenni a képeket hátha másoknak valami hasznos infóval szolgálnak ha ilyen problémával állnak szemben. Az elv egyszerű. Megpróbáltam hűtőfelületet varázsolni a motorokra. Irány Praktiker ugyanis csak az van Vasárnap nyitva vettem 2m 1cm x 1cm-es U profilu aluminimum élvédő vagy mi a fenét :). Vágdostam belőle 4,5cm-es darabokat és a két végét felragasztottam a motorokra, a közte lévő rést pedig informatikában is használt hőátadó pasztával töltöttem ki. A motoroktól átveszi a hőt mostmár csak egy 8cm-es ventillátort kell mindegyik motorra felbajlágolni. :) Remélem így 60 fok alá tudom vinni a motorokat. Most olyan 62-63C körül mozognak ha egyfolytában állnak 30 percig. Ha mozognak akkor elkezdenek hűlni.

000000000

A képek lemaradtak:)

http://www.toxicalradio.info/cnc/1.jpg" border=0>
http://www.toxicalradio.info/cnc/2.jpg" border=0>

besirkyjh

Szia  

A két középsö kapcsolonak a Macnál nincs értelme a beérkezö step jelek le és felfutását lassitja vagy gyorsitja ( ha ki lehet kapvsolni tedd azt) a motortuningban szépen be lehet állitani ( balrol a 3-ik rublika ).Ahogy most van kötve a léptetöd kis sebességen nagyobb a nyomatéka de ezzel limitálod a max fordulatot .
Meg ér egy probát a középsö és valamelyik szélsö vezeték kötése a vezérlöre .Viszont azt nem értem hogy ha ugy vankötve ahogy irod akkor meg tutira nem kéne hogy melegedjen .Hiányzik a pihentetés .Á inkább hagyd igy mert nemtudom hoy hogy fog viselkedni a vezérlö a kissebb ellenálásu tekercsekre .
A vezérlö nem melegszik ? Valami nem stimmel.
Az hogy menetközben hül az normális de az hogy 1.2A-re állitod az 1.35-ös léptetöt és mégis nagyon meleg az nekem nem tetszik .
Mekkora a sönt értéke ?

000000000

Hát nemtudom mi lehet a baj. A vezrélő nem melegszik az hűtve van egy szép ventillátorral. 0.22Ohm-os söntök vannak benne gyárilag a vezérlőben. Mellékelem a két PDF-et amit kaptam hozzá.  

A motorokra eső Ampert is innen számoltam ki a köv képlettel:
Current=0.5+(2/3)x(percentage/25%-1)

A gyári példában pont a 1.2A volt megadva. Úgy gondoltam az nekem is megfelelő lesz a motorokra.

A motorok sebességével nincs problémám így 24 V-on. Viszont az nem tetszik nekem hogy ha 12V-ra visszaveszem a feszt akkor nem melegednek de erő sincs bennük (Konkrétan kézzel eltudom forgatni a tengelyeket úgy hogy elvileg tartóáram van rajtuk)

besirkyjh

A 0.22 az jo és ennek az 50%-át használod ( 1.14A ) .12V-on is menni kéne neki , nálam már 8 voltnál is megy szépen .

Hát igen azért nem melegszenek mert erö sincs bennük .Hány vol megy a léptetökre ha álnak ?Meg tudod mérni ?
Hol van az a pdf ?

000000000

besirkyjh

Szia  

Hát , biztos vagyok benne hogy nem ez lessz az eggyetlen vezérlöd ( 24V max 200-as rámpa ) sok sok idö veszteség ezek miatt föleg reliefeknél .
Jo lenne tudni mivel bolonditják meg hogy 24V-nál már fözi a motort 35V-nál sem csinálja ( lásd H2 ) eddig azt hittem hogy ezekkel az IC-kel csak egy fajta vezérlö készithetö. Valoszinü nagyobb feszültséget küldenek a léptetökre (ami táp függö ) és ezért van az hogy szelektálják a léptetöket ( Nema 17 , Nema 23 , Nema 34 ).Ne haragugyj de ebben nemtudok segiteni , marad a hütöbordás megoldás !

Azért ha már beált a höfok kiváncsi lennék a max gyorsitására és a max munka sebességére .

Egyújabbgépépítő

Elnézést hogy beleszólok, de a két középső kapcsoló (Decay mode) nem a bemenő jellel van összefüggésbe.  
Az a pwm áramlecsengését hivatott beállítani.

besirkyjh

Jogos , azota átolvastam én is , de a lényegen nem változtat ( sajnos ).
[#eljen]

000000000

A PWM lényege nem az hogy impulzusokban adja a motornak az áramot mikor egyhelyben állnak? Nem lehet hogy ha a PWM-et 50%-ra állítom nem fognak ennyire melegedni? Mert most FAST-ra állítottam így elég sűrűn kaphat impulzust a motor. (Egyébként bizonyos poziciokban hallani is lehet a tipikus amper hangot, sercegnek a motorok)

279nwbpsa

Szia!Azt írod lentebb,hogy a középkivezetést mellőzve,a tekercs két végét kötötted be.Nem lehet,hogy ha az egyik kivezetést és a középkivezetést használnád együtt,akkor kevésbé melegedne a motor?

besirkyjh

Ebben a kapcsolásban PWM üzemben nincs különbség állo és forgo motor között .A PWM frekvenciáját nem tudod állitani hanem ennek a ferkinek a fel és lefutását állitod a kapcsoloval (probáld ki az 50%-ot ).

neduddgi

üdv
UTP kábellel meg tudom hajtani a 2.5 A -es motoromat, mondjuk két szálat fogok.
Vagy felejtős?

besirkyjh

Szia  

Megtudod persze csak ezek a csuszo érintkezös csatlakozok nem a lehjobbak ( ha lehet kerülni kell öket ) kontakt problémák lehetnek .Nálam bevált a sztereo DIN dugo ( jack ) 2A-ig használtam eddig hiba nélkül .Vagy a sorkapocs , 4polusu mikrofon dugo stb .
Nem érdemes vele kisérletezni mert a kontakt hiba megmagyarázhatatlan más hibákat tud produkálni .

000000000

Sziasztok,

Mennyi az optimális üzemi hőmérséklete egy steppernek? Úgy tapasztalom, hogy hidegen nem annyira jók a paraméterei, viszont a túl meleg biztos nem tesz jót a mágneseinek, tekercselésének, talán a csapágyainak sem.
50 Celsius körül?