Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Evodiron

besirkyjh

Szia  

Jol tudod , csak kéfázisu lehet .

besirkyjh

Szia  

Az hogy az 1A kicsi neki azt miböl tudom meg ?
Hi a jelensége ?

7ygee2vaw

Szia

Köszönöm,akkor majd megválok tőlük.

35kpazcgr

Mivel a PWM-es meghajtás miatt az ún. szabadonfutó dióda az im­pulzusszünetben (kikapcsolt végfok esetén) a motor tekercsében  indukálódó feszültség hatására létrejövő áramot cirkuláltatja, azaz bizto­sítja a zárt áramkört a tárolt mágneses energia ciklikus levezetésére, ezért kell lagalább akkora áramú és gyors dióda, mint amit a meghajtó IC szolgáltatni tud.
Namost, ha a te motorod árama nem nagyobb, mint 1A, akkor tehetsz be 1A-os diódát is, nem lesz semmi probléma mindaddig, amíg egy nagyobb motort rá nem kapcsolsz.

s7manbs8

Valószínűleg jobban fog melegedni is, mint kellene és egy idő után nem bírja a kiképzést.

svejk

Csak hirtelen ötlet, rakj be belőle 4-5-öt párhuzamosan. Elvégre van belőle neked sok és olcsó :)
Aztán majd látod az együtt futásokat.

besirkyjh

8db van összesen és jéghideg pedig 1.5A-el folyamatosan van terhelve a motor ( tarto áram ).Ilyenkor nem az inpulzus terhelhetöség számit , végül is inpulzusok a step jelek nem ?

bvntiff0w

Sziasztok!  
Új vagyok a fórumon, régóta tervezgetem cnc építését, de csak mostanában van időm rá. Na meg elment sok idő a fórum átolvasására[#buck] rengeteg tervet agyaltam ki a mechanikára papíron, de az elektronikával akarok kezdeni, mivel nem értek hozzá kapcsolás tervezés szintjén, de forrasztani szeretek. Nos az sla7062 vagy tb6560-t néztem ki, de az L297-L298 megoldás is érdekel csak azt bonyolultnak láttam. De nyákterv, alkatrész lista alapján megtudom csinálni. Eddig van 2db megfelelő motorom (Step-Syn 3.9V/1.35A, Robotron SPA 52/60)és több kicsi.A (pici)gép alkatrészeihez még keresek marós emberkét aki debreceni.

üdv..

besirkyjh

Üdvözlünk a forumon    ( szomszéd ):)

Pár dolgot még irhatnál az elképzelésedröl .
Mit szeretnél maratni ?  

kozo

Szevasztok!
Frakk...
Volt alkalmam megépíteni a SLA7062 L297 TB6560 ICs mindhárom vezérlőt. Szegényes ismereteim alapján a SLA7062 es ajánlanám . Én azzal nagyon ki voltam békülve.De csak unipoláris vagy univerzális motorokat tudsz vele hajtani.Később, motorcsere esetén szűkül a választási kör.

bvntiff0w

Hali
Egy nyák maró,gravír gép jó lenne, de a cél egy alu maró,olyasmi mint Vbodi fórumtárs piros gépe.
A gravír gépet köracél vezetékekkel gondoltam, olcsó kezdésnek és kis géphez elég is.
A motorjaim unipolárisak.  

000000000

Én, amikor építettem a gépemet, elősször megcsináltam a mechanikát és utána választottam ki a hozzávaló motorokat. Ezt tanácsolom Neked is.

Varga Ferenc

Üdv.
Mielőtt a vezérlőhőz kezdel nagyon érdeklődjél  minden után.Ez legyen tipus, alkatrész , kapcsolásirajz vagy kész vezérlő mert az egyszerü és olcsó is lehet drága és használhatatlan.(Saját tapasztalat)
Dönzsd el  mihez szeretnéd használni a gépet marástol függöen válasz mechanikát.
Az enyém egy butorlapból és fióksinből összeállított gép és fázisvezérelt vezérlőt használok (készül az L297-298 páros),de én csak modellezéshez használom ,max 2mm-es maróval konturmarást és balzába.
Igaz, beleengettem a rézbe,  kis fogásokkal egész szépen gravírozott.Ha Debreceni vagy
Zoli ségít, nekem is sokat segített.

bvntiff0w

Köszönöm a tanácsokat.  
Az első gépem hasonló lesz a Lumenlab gépéhez.
Léptető motorokat még kukáznom kell valahonnan,legalábbis 1-et mindenképp.
Az hogy melyik vezérlőt építem meg, az jóformán tőletek függ:D