Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

gorbi

35kpazcgr

Hohó!

Ott a megoldás a linkeden tartóáram csökkentésére!
http://kepfeltoltes.hu/100607/Stepp2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

35kpazcgr

Namégegyszer:
http://kepfeltoltes.hu/100607/Stepp2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

keri

Kedves Gorbi!

Ne vedd piszkálásnak! Tényleg nem nagy probléma, csak az új emberek nem szokták tudni ezeket, ezért mondom el.

1. Az egyszerűbb követhetőség miatt, ha válaszolsz valakinek, akkor az adott hozzászólás jobb oldalán található "Válasz" feliratra kattintva válaszolj, így az üzeneted alján megjelenik kinek válaszoltál.

2. Ha linkelsz egy oldalt, akkor a "hozzászólás" ablak alján a "mehet" gombtól jobbra lent, van egy "url" felirat. Ha erre kattintva a felugró ablakba írod be a címet, akkor az a szövegben úgy jelenik meg hogy csak rá kell kattintani, és nem kell másolgatni a böngészőben. Ráadásul nem is a közvetlen címet látjuk hanem egy tetszőleges beírt szöveget.

További szép napot!

gorbi

Ok semmi gond, nem konkrét személynek válaszoltam, csak a témához próbáltam kapcsolódni.
A kérdéses vezérlő egyébként tényleg nagyon jól megtervezett, az emlegetett problémák fel sem merülnek. Azért ujra irom a linket :
http://www-users.rwth-aachen.de/Thorsten.Ostermann/i_schritt.htm " TARGET=_fnew>ügyes L297 L298 vezérlő

besirkyjh

Nálam a fettes verzio müködött és a végén nem a 298 volt hanem fettek , na itt fordult meg a projekt ( árban ) .
Ezeket a 297-298 IC-ket most be lehet szerezni a Vaterán 6-800ft-ért párban az az a 3pár kerül max 2400ft+postába .Ha boltbol veszed akkor már lehet gondolkodni az SLA-n vagy más hasonlo egyszerü IC-ken .

may47wb

Ha a Q1-et földrehúzod, 5V-ot enged a ref bemenetre és alvó állapotba lesz az ic, vagyis teljesen leveszi az áramot a motorról.  
A tartóáram csökkentését ic-n belül megoldották, ha nem kap jelet, pár ms után vissza veszi az áramot.

may47wb

Különben ha a bipoláris vezérlő topikba, vagy vezérlő építés topikba menne ez a dolog, már rég én is csatlakoztam volna, mert érdekel ez a dolog, tegnap csak véletlen olvastam ide be.

besirkyjh

Jogos  

Lehet én kezdtem rossz hellyen .

Menjünk oda valahova .
[#eljen]

35kpazcgr

Nem egészen.
Ha megnézed gorbi által belinkelt vezérlés teljes rajzát, akkor láthatod, hogy Q1 csak csökkenti a Vref feszültségét, de nem húzza nullára. Mintegy 70%-ra csökkenti a feszültséget, és ezzel együtt a a beállított áramot.
Tehát, ha nem érkezik STEPP jel a bemenetre, akkor a beállított áramlimit lecsökken erre a szintre, és mivel az átfolyt árammal négyzetesen arányos a motort "fűtő" teljesítmény, ézért az is a felére csökken, tehát jóval kevésbé fog melegedni, mint enélkül a trükk nélkül.
Az L297 adatlapján sehol sem találom azt, amit írtál, hogy ha nem kap jelet, levenné az áramot.

may47wb

#2476-hoz írtam. SLA7077MR!
Nem az L297-re!

35kpazcgr

Bocs, benéztem....

svejk

L297-nél vigyázni kell a pihentetésel, mert könnyen elveszhet az első pár us-os impulzus.
Én anno úgy oldottam meg hogy a step-jel egy újraindítható monostabilt indítgatott mely kimenete vezérelte a ref. feszültséget, ha bizonyos idő után nem jött jel.
Maga a step-jel pedig kicsit késleltetve volt az L297 számára, így biztosan a monostabil már beállította a ref.t mire odaért a step.

35kpazcgr

Valami hasonlót vizionáltam én is a 2476-ban.
[#wave]

besirkyjh

Szia  

Nekem egy olyan volt hogy egy 555-ös IC dolgoztatott egy kis fetet és egy trimmerrel belehetett álitani a lekapcsolás szintjét .