Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

knifemaster

Visszatérnék  kicsit a topic címhez,
mert bár  sokat visszaolvastam,de nem találtam amit kerestem.

Van,egy elvileg(google) DC 24V os stepperem ami 2,2V,2A és 6 kivezetéses.
Hogyan tudom megállapítani,hogy mekkora  nyomatékkal bírhat?  

svejk

Vagyis lehet én néztem automatikusan rosszat?
http://cnctar.hobbycnc.hu/mambablack2009/eletronika/LPT_4D_1b/Kapcs.png" TARGET=_fnew>Én erről beszélek.

000000000

a mapámba a Kapcs.png  képen minden alkatrész érték rajta van azért kell!
a leirásokban a kapcsolásokon nem minden érték van meg!

000000000

svejk

Tápegységből 2 A-t engedsz az egyik tekercsre, majd egy ismert erőkaron, célszerűen 100 mm megpróbálod egy erőmérővel kimozdítani az álló helyzetéből, ha nincs erőmérő akkor használd a gravitációt, vagyis súlyokat pakolj a vízszintes erőkar végére.
Ez lesz a tartónyomaték, vagyis a maximum amit tud a motor.

knifemaster

Ez az ,köszöntem szégyen.

000000000

de lehet még bemenetet gyártani ha pci lpt2 kártyára ha még valamire nem lene elég az öt bemenet!
a kapcsoláson szerintem a bemeneti optok is el hagyhatok ha rés optokat használnak végálás és home  érzékelésre nem pedig végálás kapcs bár home nak végálás kapcsolo nem valami pontos megoldás!

besirkyjh

Szia János  

Még mielött félre értésre kerülne a dolog .
Ezek az L298 és 297 párosok jo vezérlö IC-k és kezdöszintem böségesen megteszik a dolgokat .
Nagyon is használhato vezérlö készithetö belöle olcson .
A 6560 egy elég nyügös IC ( nem részletezem ).
Most hogy elöjöttek jobbnál jobb verziok sok embernek ambiciot , kezdölökést ad hogy Ö maga is lát gyakorlatban megépitett olcso vezérlöt .

A mai napig használom ezeket az IC-ket pedig tudnék komolyabb vezérlöt is csinálni .
Nem rég kezdtem egy komolyabb vezérlöhöz ami 80V és 7A tud fázisonként és mikrosteppes 1/32 .Szerinted azt hány ember épiteni meg a kezdök közül? Az épités öröme nem csak a mechanikára érvényes ,ne felejtsd el mikor a Te kis alugéped elkészült mekkora örömöt jelentet az elsö munkák készitése .Ugyan ezek érvényesek az elektronikára is .
Tiszteljük azokat akik az alapoknál most kezdik .Vagy már elfelejtettük hogy volt idö mikor a rajz olvasás nekünk is kihivást jelentett.
Ezek a dolgok inkább gesztusnak számitanak a segiteni akarás és nem a profizmus ( mindentöl lehet jobbat és bonyolultabbat csinálni ha van értelme ).
 [#nemtudom]

may47wb

Helló!
Nem felejtettem el! Az egyik legnagyobb dolog az az volt amikor megmozdult a léptetőmotorom!
Segíteni akarásból ajánlottam az sla ic-t. A tb6560-at visszavonom mert nem ismerem, csak láttam pár házilag építettet ami jónak nézett ki.  
Az L297/298 páros, nem mondom hogy rossz, de nem éppen a legegyszerűbben megépíthető vezérlő. Legalábbis én sokat kísérleteztem mire használható lett.
Ha a nyák elrendezés nem jó, akkor már nem is működik normálisan. Meg ha jól emlékszem elég drágák voltak hozzá a gyors diódák. Ami nekem nem tetszett benne az az, hogy csak fél lépést tud, meg álló helyzetbe felmelegítette a motorokat.
Ha engem kérdez egy kezdő, én mindenféleképpen az sla ic-s vezérlőt ajánlom neki. Mert jobb és egyszerűbb.  
Lehet kicsit drágább az ic hozzá, de a megépítése szerintem annak se okoz gondot aki nemnagyon ért az elektronikához.
Az első L297/298
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/K%e9pek/100_1861x_resize.jpg" border=0>
És az első sla
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/K%e9pek/100_3030x_resize.jpg" border=0>

Evodiron

Szia!
Miért kényes ez az IC páros a nyák kialakítására (L297-289)?

may47wb

Könnyen összeszed mindent, gerjedhet. De ezt azok jobban el tudják magyarázni neked aki több ilyen vezérlőt csinált, hogy mire kell ügyelni. Használható vezérlőt lehet belőle csinálni, de nekem nem jött be. Összeszedem a rajzaimat és felrakom.

may47wb

Elküldtem emailbe mindenestől. Módosíthatod javíthatod megoszthatod. Találtam egy ilyet is:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/K%e9pek/02_resize.BMP" border=0>

besirkyjh

Szia  

Nem ezek a kényesek hanem szinte mind eggyik .
Talán az Alegrok a legjobban .
De , még egyszer mondom a nyák számit és hogy készült-e belöle jol müködö példány ( tehát tapasztalat van rola ).

besirkyjh

Szia  

Az SLA-t meg én nem ismerem .

Ha ugy gondolod hogy  meg osztanád az itt lévökkel tedd azt ( ha jol látom unipoláris ) .

Pont ezekröl a dolgokrol beszélek , hogy mindenkinek van a fiokban egy általa használt saját épitésü vezérlö és azokat kellene elö venni és nem a licitálos lapokrol vásárolni a bizonytalant .Aki nemtugyja megépiteni annak itt van segitség ( szájba rágos ) .
Ha megnézed a shotky-kat UF4002 ( 8db ) és gyakorlatilag bármilyen tipus jo bele ami legalább 1A-t tud akkor nemolyan drága az .Az árak 3A-nél kezdödnek .

Minél több fajta vezérlöt betudunk mutatni annál több emberke tugyja megépiteni és még választani is tud belölük ( ez lenne a cél ).

Nem az a lényeg hogy Te mit használsz most ha nem az hogy mivel kezdted , a többi majd jön magátol .

János , nem vitatkozni akarok Veled vagy mással , de ugy látszik ki kell provokálni hogy elökerüljenek a jo és egyszerü dolgok .Már elfelejtettük hogy a fiokoknak van alja is és ezek rejtik sokszor a jo dolgokat .

[#awink]

35kpazcgr

Nagyon fontos a nyáktervnél, hogy a nagyáramú és a jel földek határozottan el legyenek különítve egymástól.
Mellékelek egy L298-ashoz hasobnló IC adatlapjáról egy képet, azon világosan látszik a dolog.
A pirossal bekeretezett rész meg arra ad megoldást, hogyan lehet a motorok álló helyzetében a tartóáramot csökkenteni.
Egy egyszerű monostabilt kell triggerelni a STeP jelekkel, a kimenetét rákötni a fetre, és ahogy lejár az időzítés, az kapcsolja a fetet, ami lecsökkenti a motor áramát. Az ellenállásokat kell csak megfelelően méretezni.
http://kepfeltoltes.hu/100607/Stepp_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>