Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Itt lehet látni hogy 35V-nál mekkora az áram felvétele ( áll a motor ) és ez a max mert a 298-nak nincs pihentetöje az az ha áll akkor a legtöbb az áram felvétele .Figyeljünk rá hogy kissebb feszültségnél ez az áram nöni fog de kb: 20W-al számolhatunk de a beállitott értéknél ( trimmer ) sosem több .  

Sajnos a képeken nem látszik de a motor kimeneteket és 2A-ig sima sztereo DIN aljzatra és dugora bizom ( semmi gondom nemvolt még vele )a vezérlö bemenetei 90fokos tüskesor bol vannak ami rá jön az pedig hüvelysor , egysorosba veszem öket ( 40 lábu azt hiszem ) és méretre vágom és forrasztás után zsugor csövel szigetelem , persze árnyékolt vezetékkel .

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/L298/298-5.jpg" border=0>

besirkyjh

Vissza kicsit a fordulatokhoz .

Egy léptetömotor csak viszonylag kis fordulaton képes nyomatékot leadni ( tapasztalat az 1000-es fordulat ) e fölött a nyomaték görbéje rohamosan csökken sajnos minél nagyobb egy léptetömotor ( ugy fizikai mint Nm-ben ) ez a fordulat mindig kicsivel csökken .

Tehát a motorunk fordul 1000-es ez azt jelenti egy 3mm es trapéz orsonál 3000mm/min a gép sebessége ezt akár használhatjuk is pozicionálásra DE!! az ördön nem alszik és megint csak tapasztalat de az 1000-et szorozzuk 0.7-el ( miért ennyivel nemtudom de bevált nagyon ) és igy biztonságosan lett 700-as fordulatunk ami 2100mm/min sebesség de ez már akár munkára is fogható ( G1) .

Még valami : a léptetök forognak sokkal gyorsabban is ( szorakozásbol nálam 9000/min a rekord ) de ha nyomatékot is akarunk akkor a gyorsulással könnyen megkereshetö a maximum .Megint csak tapasztalat ha egy léptetönél 1000-es gyorsulás van beállitva és igy meg keressük hogy melyik az a fordulat amin még hajlando elindulni akkor azt a fordulatot nyugodtan vehetjük alapnak ( 1000 körül ) persze ehez már kell a 35V-is .

000000000

Gratula a projekthez. Érdekes a "kitekert" 298-as.

besirkyjh

Szia Bodi  

Korán keltél .

Ha igy van állitva és ezt a csatit használjuk nagyon egyszerü nyákot lehet csinálni hiszen a lábak egysorban vannak .

Ezt a vezérlöt csak azért mutatom be hogy lehet jo vezérlöket csinálni is ami még használhato is .
Csak mint érdekesség : tegnap egy M10-es menetes szárral egy 4-5kg-os trafot vonszoltam vele a lino asztalon 2500mm/min-el 35V-on .

Csinálok még fotokat mert ma felteszem az MDF gépre csak a fotomasina másnapos volt tegnap ( tök homály ) ezért nem kinlodtam vele , sött még videot is csinálok ha nagyon bele jövök .
[#awink]

Arany János

Szia Zoli!
Nagyon mazsola vagyok az elektronikában, ezért lenne pár kérdésem:
1; ezzel a vezérlővel érdemes-e Robotron SPA52/60-5682-es motorokat (12V, 2x6ohm) bipolárisan hajtani?
2; alkatrészlistát készítenél-e? Még azt sem tudom, mi mit jelent a rajzokon!
3;  #2410-es képen a hűtőborda előtt van egy alkatrész a nyák felső szélén, amit nem láttam a
panelterveken (ez persze nem jelenti azt, hogy nincs is ott) ezek mik lennének? és mért?
Tudom, ezek nagyon bugyuta kérdések, ezért mégegyszer elnézést kérek a hozzáértőktl!!!

Arany János

Bocsánat!!!
mért= miért
hozzáértőktl= hozzáértőktől

gsbwxanch

Evodiron

Szia Zoli!
Kapcsolási rajzot merre találok a vezérlődről?
Köszi!

besirkyjh

Szia  

Lehet vele de tul nagy reményeket ne füzz hozzá .Lemérem pontosan hgy mekkora feszt ad a léptetönek maximum és azt hiszem nekem is van ilyen motorom , kis türelmet kérek de meg lessz .

A lista lemaradt de a beültetési rajzon elég jol lehet látni csinálok eggyett azért .

Ha a nyák oldalira gondolsz akkor az ott 2db 100pf-os kerámia kondi ami elhagyhato de az esetleges zavarokat lehet vele csökkenteni .
Az eggyik a dir bemeneten a másik a step bemeneten van párhuzamosan a GND-vel ( test ) és ha az IC lábaira forrasztod akkor igazán hatásos .
Van egy piros kerámia szintén ( a 298-as nyák tetején ) az a dolga hogy zavart szürjön de itt a 298-ba menö 5V-al van párhuzamosan ( GND) kötve ) értéke nem kritikus ez egy 56nf-os kerámia ( 47nf és 100nf között bármi jo ) és a lehetö leg közelebb az IC lábaihoz ( zárlatra figyelni ) .

besirkyjh

Szia  

Hát azt végül is sehol , vagy minden hol .
Szinte minden kapcsolás meg eggyezik a nyák a lényeg .
A # 2390 -ben "Tomahawk linkelt egy rajzot , gyakorlatilag ezzel meg eggyezik csak pár alkatrész difi van .Nálam a syncron nincs kivezetve sehova ( jumper elmarat ) a potival sorba nem 2.7k-s ellemálás van hanem 5.6 k és a kimenetre a shotky diodák nálam UF4002-s tipusuak de bármilyen 1A-es vagy max 2A-es shotky dioda használhato és még egy hogy a söntök 2db 1ohm 2W-os ellenálás párhuzamosan kötve , a többi ugyan az .
Az enable is elhagyhato ( felkel huzni egy 10k körüli ellenálással +5V-ra ) .Nálam azért van kikötve mert nyomogombot teszek rá és megnyomva testre huzom a bemenetét és a léptetönek elveszi a tartoáramát igy kézzel tudom odébb tekerni az orsot ( jo haszna van ha vég állásrol le kell hozni a tengelyt ) és pozicionálni ( csak globálisan ) és érintöt venni is ezt használom utánna elengedem a nyomogombot és mehet a program szerint .

besirkyjh

Tettem a mappámba egy "zip-et " letölhetö és abban benne van minden amire szükség lehet .

Aki nemtugyja letölteni irjon ide vagy magánban és elküldöm " Mammut postával" Neki .

Csinálok egy alkatrész listát és ide teszem .

besirkyjh

Lusta lista meg jött .

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/L298/L298%20alkatr%e9sz%20lista%20kicsi.jpg" border=0>

Arany János

Nagyon köszönöm!!!

besirkyjh

Bocsánat a listábol 2db 220pf kerámia kondi lemaradt ( RC tag része ) .

besirkyjh

Küldjem el ?

Irj egy mail nekem és ahoz már tudok csatolni .