Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

sziasztok olyan kérdésem lenne valaki megtudná nekem mondami,hogy egy 5 kivezetésü step motornak hogyan tudom kimérni a tekercs végeket.
És hogyan kel bekötni a v4.1-es vezérlöbe köszönöm a valaszotokat elöreis

Rabb Ferenc

A #2353-ban nagyjából megkapod mindenre a választ

Szalai György

Abból, amit a motorodról eddig elmondtál, nem lehet egyértelmű tanácsot adni.
(Ezért írtam tegnap este magánlevélben, hogy küldjél képet a feliratairól.)
http://www.electro-tech-online.com/attachments/general-electronics-chat/30985d1246547129-stepper-motor-wiring-bipolar.gif" TARGET=_fnew>Az öt kivezetésű léptetőmotor az lehet unipoláris kétfázisú. Remélem a tiéd az.
http://www.mikrocontroller.net/attachment/13881/Stepper_5Phase.jpg" TARGET=_fnew>De lehet ötfázisú ötszögkapcsolású motor is, aminek a vezérlése külön fejezet.

000000000

köszönöm a válaszokat

x0bnhi5ag

Szervusztok Urak!
Segítséget kérnék tőletek...az a gondom hogy a Z tengelyem léptecse pár napja kiszámíthatatlanul téveszt mindig felfelé, mintha nem bírná el a maró motort( teknomotor)Lehet hogy elfáradt? A vezérlő jó, semmi nem változott a beállításokban, csak mintha erőtlenebb lenne a motorom. Próbáltam lassítani, igy most 3 óra alatt csak 1 hibát ejtett. Két éven át stabilan megbízhatóan gyorsan működött. Cseréljem le?

000000000

Ez szerintem egy 100 Voltos, 40 Wattos, max. 1 Amperes váltóáramú motor, elég nagy leosztású  hajtóművel. Azaz a cucc igen nagy nyomatékot adhat le alacsony fordulatszámon.

keri

Vaszil29-nek a PIC topikból>
Persze hogy jó a 24V 8A-es táp.
Feszültség minél nagyobb annál jobb, mivel a maximális fordulatszámát az határozza meg, de 12V fölött már bőven jól működnek a léptető motorok....persze ehez a vezérlődnek is tudnia kell azt a feszültséget kezelnie.

Én most egy 42V-al szórakozok, de a következő vezérlőmet 100V-ra tervezem.

A motorok feszültsége mindegy, mivel valójában árammal kell meghajtani ezeket. Egyenáramról csak 1,6V-ot bír az a motor, és nem is ad rá többet a vezérlő alacsony fordulaton, de nagy fordulaton amikor nagy frekvenciával üzemel, akkor már a tekercsek induktivitása is ellenállásként viselkedik akkor szükséges a nagyobb feszültség a névleges áram fentartásához. Tehát az a maximális feszültség amin még érdemes hajtani, de 12V-ról is mennek.

Megjegyzem Berger Lahr az 5 és 3 fázisu motorjairól híres és gyanúsan sok 5-s szerepel abban a típus jelölésben.
Hány vezetéke van neki? Mert ha 5 vagy 10 akkor kezdhetsz gyanakodni.

Máskülönben én is 5 fázisu motorokkal szenvedek.
Nagyon jó cucc egy 5 fázisú léptető, simább a járás pontosabb, de bonyolultabb vezérlőt építeni rá. Meg már kiment a divatból.

D.Laci

Mi lehet a léptető motorral, akor ha az egyik irányban egy bizonyos ponton katokás halható, kézzel tekerve egy irányban, másik irányban forgatva csak néha?
Csapágy vagy valami kosz kerülhetet bele?

KoLa

Én is voltam így amíg nem volt bekötve és csak úgy lógtak a vezetékek ,és kézzel forgattam!!!
Furcsa dolgokat produkált az indukció ! ha véletlen összeértek a vezetékek :))) olyan volt mintha a csapágy rossz lenne! aztán kipróbáltam és 3-4mm-es szikrákat produkált csak úgy kézzel megforgatva.
Lehetne áramfejlesztőnek is használni!De nálad biztos nem fordult elő ilyen véletlen összeérés!

D.Laci

Valami mechanikus probléma lesz, sajnos.

Evodiron

Nah, csak ide értem már, látom megelőztél a kérdéssel. :)

Szóval ez a motor jelenleg nálam van, és videót is csináltam a kattogásról:
http://www.youtube.com/watch?v=X1VYsewVifY

A kábelek nem érnek össze, mert csatlakozóban van a végük. :)
(most kipróbálásképpen összekötöttem az egyik tekercspár végét, de így meg olyan nehéz tekerni, hogy alapból ugrál az egész motor. :D)

Valaki van itt budapesti, aki hétvégén ráérne egy tesztre ezzel a motorral, mert nekem nincs még vezérlőm. 3,5A/fázisos, és most bipolárisan van bekötve. Jó lenne tudni, hogy menet közben is kattog-e.
Adatlapja:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:5fdz4B64WWQJ:www.servotrade.it/documenti///HY200-3450.pdf+hy200+3450+350+a8&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEEShwJl7pj27Qomsx0Isrp2M4wOe2vBfrj8aW8IHXw_0vP_vOxSnQ2mQ8yZJLX_wBlFAAv7pAMqEpW1xdzNpdXPcl20onM0lLmEeKhOlnEFWIWeiES2ck4p875ZkXe7-Ix82VDMo3&sig=AHIEtbSVECnl-uhicH79cSin-35TLEs7Tg

Köszi!
Üdv.: Evodiron

4thss2k2c

Sziasztok!
Tud valaki valami adatlapot erről a motorról Sanyo Denki Stepsyn 103G770-0174  
köszönöm

re87dt3z3

Sziasztok!
Nyomtatót szeretnék átalakítani "cnc printernek". A mechanika adott (x,y), z-nek, ami a tollat mozgatná, vinyó, cd meghajtó mechanikát, vagy mágneskapcsolót alkalmaznák.
Utóbbi segítségével emelkedne - süllyedne a toll. Megoldható -e az egész szerkezet vezérlése szoftveresen, pl. nyomtato driverrel?
Minden segítséget megköszönök!
Üdv!

ptt99m53

Sziasztok!

Szereztem egy pár ilyen http://www.mitsumi.co.jp/Catalog/pdf/motor_m49sp_2k_e.pdf" TARGET=_fnew>stepper mocit
Kérdés, hogy papirnehezéken kivül tudom-e használni valamire?

4 tekercs van benne, 2-2 sorba kötve, de a kötés bontható.

Köszi, Mr2t

designr

Természetesen meg lehet hajtani,de nagy teljesítményre ne számíts.Max rajzolgatni,tanulni ....Nagyon pici a nyomatéka0.13Nm.Olcsón találsz 0.5-0.7 Nm motorokat amire építve egy kis mechanikát gravírozhatsz,marhatsz fába is stb..