Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

cwiw53pw

Vettem három kicsi bipoláris léptetőmotort. Mivel tudnám kipróbálni, hogy jók-e?
Astrosyn motorok 2.5V/3.8A kék,sárga,piros,zöld vezetékek lógnak.

s7manbs8

cwiw53pw

Igen, kék, sárga, piros, zöld.

s7manbs8

PC táp5 V-jával pl. csak körsél sorba egy kis műtrhelést, R=U/I= 2.5/3.8=0.67 Ohm minimum ekkora ellenállást. Ilyet tekerhetsz cekász huzalból, vagy 10 menet pl. egy nagy ellenállás köré, hogy tartása is legyen.

s7manbs8

Nézd meg melyik 2-2 tartozik össze 2 darab párban, aztán adhatod nekik sorban a feszt, és ha jó sorrendben adod, akkor szépen sorban fog lépegetni.

cwiw53pw

Oké. még annyit szeretnék, egy fázisra adjak feszültséget, vagy párhuzamosan 2-re? Nem szeretném, ha elromlana :)

s7manbs8

Tűl sok lehetőség nincs, csak 2 eset van.

s7manbs8

Elég egy egy tekercsre.

s7manbs8

Plusz irány, minusz irány, ugyanez a másikon.

s7manbs8

Ha áramot nem tudzs szabályozni, vag ymérni sem ellenállást, először vágsz egy több menetre való cekász huzalt, ha úgy nincs ereje csökkented a hosszát.

cwiw53pw

Köszi sikerült már lépkednek szépen :)
Kimértem az összetartozó vezetékeket, találtam egy 5V os hálózati trafót azzal próbálgattam óvatosan:) Következő majd ha lesz pénzem egy H2 vezérlő lesz.
Üdv.: Csikin

jv7pu3a5p

Nagyjából elkészültem az új elképzelésemmel a léptetőmotor vezélő programjában. Hát mit mondjak, olyan 30%ot kitapostam még a motorokból. A 2Nm mocimnak 2000 fordulaton olyan ereje van még hogy kézzel nem tudtam megfogni, korábban azért sikerült. A gépen is egész jól viszi a 6000mm/min a 3mm orsóval. A nagyobbik 3.1Nm mocinál viszont elfogy a táp (53V).  
Itt van két kép a vezérlő setup programjából:
2Nm moci:
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/Aramtabla2Nm.jpg" border=0>
3.1Nm moci:
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/Aramtabla3_1Nm.jpg" border=0>
Ki lehet olvasni a diagrammból, hogy a 3.1Nm motornak 700 fordulat környékén már kiakad a PWM, tehát kevés a fesz. Nem is forgott úgy mint a kicsi de az 1000 stabilan viszi gond nélkül.  
Ja és ezzel az új vezérlési eljárással még a gyorsításokat is fel tudtam  vinni az egekbe. Úgy kell vigyázni nehogy leesen a gép a helyéről. :)))

s7manbs8

Csak nem Linuxban nyomatod ?

jv7pu3a5p

Nem. Win7. Eddig bejött. Stabil, gyors. De ezt nem kérdezted :))

Amúgy mit szólsz a vezérlő progihoz? Ezt mondtam 2 napja, hogy meg akarom csinálni. Még a fórumból is kimaradtam miatta.
Mondjuk van még mit formálni rajta.

s7manbs8

Azzal akartam kezdeni, hogy jól néz ki, de hogy mit csinál nem nagyon értem, az ábrából, ha egy kicsit magyaráznád ?