Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

keri

Jó az a MACH, régen nem voltak ilyen gondjaim vele, én a windows agybajára gondoltam.
Valaki írta hogy a kernel frekvencia helyes kiválasztásával halál pontos jeleket kapott, tehát ezt javaslom neked is.
Ezen felül szűz XP telepítést is javaslok, amire nem raksz fel SP1-nél többet. Az SP2-vel már jelentős lassulási gondjaim voltak, az SP3-al pedig teljesen behalt az öreg notim.
Ja és kapcsolj ki minden felesleges szolgáltatást.

QBASIC-ben van amit forrásból lehet futtatni. Elvileg be lehet fordítani EXE-be de soha nem próbáltam, mert a program közvetlenül tartalmazza a mozgásokat. Nem kezeltem vele Gkódot.
Elvileg lehetne, de nem merült fel ilyen igény, mert a BASIC több lehetőséget biztosít mint a Gkód és nem is bonyolultabb.

Ezért mindig adott használatra írom, nem szoktam elrakni hosszútávra.

Simán FOR-NEXT ciklusokkal megfelelően késleltetve kapcsolgatom a printerportot. Ennyi a program lényege.

Ha nem ismered a régi BASIC-et akkor írok a kívánságod szerint egy progit, ha szeretnéd akkor tudok olyat hogy alapvető Gkódokat tudjon kezelni, de arra vannak elég jó DOS-os CNC vezérlők amik szintén pontosak.

jv7pu3a5p

Laptopról megy, gondoltam, hogy esetleg problémás lehet. Csak a nagy gépen WIN7 van, azon meg asszem nem megy, de majd kipróbálom.
Megnézem ez a telepítés dolgot, köszi.

keri

Nálam nem írsz úgysem többet :)
Természetesen megfelelően méretezett áramkorlátozással terveztem a nagyfeszültséget ráadni, mert úgy tapasztaltam hogy a nagyobb meghajtó feszültség mellett kisebb konstans áram is elég volt ugyan ahhoz a forgó nyomatékhoz, ami persze kisebb melegedést is eredményezett, szóval ha már lehet akkor jó volna kihasználni amit bír a motor.

jv7pu3a5p

Húzok újra egy XPt próbára. Eddig is próbáltam mindent kikapcsolni, meg a kernel frekivel is játszottam már. 25000Hz-en szinte nem is ment, most 60000 van.
Köszi, ne írj progit azért, keresek majd a neten akkor. Félreértetem azt hittem te is valami ilyet használsz.
Az LCDm a legjobb amúgy, atom pontos időzítés jön ki belőle, lehet tényleg építek rá egy kis programot. Van SD kártya olvasó is rajta, PCn megcsinálja az ember a G kódot akármivel, az meg lefuttatja. Huh, jó kis meló lenne...

keri

Basszus, most jut eszembe, hogy van egy olyan funkció a notimban, hogy visszaveszi az órajelet a terhelés függvényében. Hát persze hogy meghülyül a MACH, ha folyamatosan kapcsolgatja a rendszer frekvenciát. Régen ezt a funkciót kikapcsoltam, de ahogy kezdett gyengülni az akku bekapcsoltam hogy tovább bírja.

s7manbs8

Bele ne kezdjél én már 5 éve azt írom... Nem kis meló az hidd el. [#circling][#circling]

besirkyjh

Na ugye.

A motor tuningnál a nyomaték már másodlagos az már a nyomatékon tul van .
Inkább csak afordulatba szol bele , persze ezzel eltolja a nyomaték görbét is , de akkor is van egy maximumja minden mitornak .Azon felül csak höre megy a játék .

Azt hiszem valami olyasmit ir az István hogy "satndard Pc" nek kell telepiteni az XP-t .
Mégegyszer mondom laptophoz csinálta igy .

000000000

A 25×-ös tuningtényező nem szabály, én ilyet sosem állítottam! Egyszerűen a H1-es Vezérlőmön kimért határérték! Persze, hogy lehet ettől magasabb vezérlőt csinálni, csak egyre nehezebb (A Choppernek nagy átfogásúnak kell lennie és a freki-fesz emelésével a FET-ek disszipációja rohamosan emelkedik).

Egy javaslat a "kapcsolgatós" vezérlőknél: teszteljétek lépésvesztésre pont a kapcsolási frekin járatva! Meggyőződésem, ha nem tesztek bele védelmet (pl. hiszterézist, tört osztások kezelése), gond lesz!
A Mach-ot ne hibáztassátok, mert minden "normálos" vezérlő (legyen az léptecs, vagy servo) hibátlanul működik vele (a nem etalon időzítései ellenére is)!!!

besirkyjh

Szia István  

Direkt nemirtam hogy "itt a forumon" mert nem csak itt lehetet olvasni a 25-ös számot ( de hát végül is támpontnak tökéletes ) .
Szerintem mindeggyiket meg lehet hajtani a névleges fesz sokszorosával , de van egy határ amikor már csak adjuk a feszültséget de nemkapunk semmi cserébe a motortol ( csak höt )
[#fejvakaras][#smile]

000000000

Próbáld ki! Elkezded emelni a feszültséget és egyszer csak a Choppered nem lesz képes elég rövid és meredek tüskéket generálni, innentől a motor teljesítmény szabályzása megszűnik és minden + feszültségemelés a felvett látszólagost fogja emelni ami = fűtés. És ez csak a Chopper oldala (még ehhez jön a teljesítmény fokozat disszipációja is)...

besirkyjh

Ezeken a probákon már tul vagyok elég régen .

Meg áltam az 1000 körüli fordulatnál ott még nemcsalodtam .

Csak azt probáltam a Kerinek "ecsetelni " hogy minek az a nagy fesz , amelyik léptetönek 100V körüli feszültség kell ott szerintem valami hiba van , de az hogy nem optimális egy Hobby CNC-he zaz biztos .

Egy 3.1Nm motorral szaladtam bele én ebbe a feszemelés dologba .Annyira biztos voltam a dolgomba ( hogy kicsi a motortáp ) hogy vettem egy rahedli MSD-70 vezérlö 63V ig mentem a táppal és a vége az lett hogy vissza került a régi MSD-50 re és 40V lett a tápja .
[#ejnye1][#smile]

jv7pu3a5p

Én nem akarom hibáztatni a MACH3-at, de valami van az tuti. Újra kell huznom az OP rendszert, hátha.  
Nézzétek meg ezt küldi kifelé a vezérlőm:
Sorszám Áram(mA) Hőfok PWMértéke STEPideje(uS)

ú65. I:790 42°C 182 Ido:168
ú66. I:733 42°C 182 Ido:168
ú67. I:733 42°C 182 Ido:168
ú68. I:771 42°C 182 Ido:168
ú69. I:771 42°C 182 Ido:168
ú70. I:771 43°C 182 Ido:169
ú71. I:771 42°C 183 Ido:181
ú72. I:809 43°C 183 Ido:401
ę73. I:752 42°C 183 Ido:168
ú74. I:752 43°C 174 Ido:181
ú75. I:865 42°C 174 Ido:168
ú76. I:733 43°C 174 Ido:168
ú77. I:733 42°C 174 Ido:168
ú78. I:790 42°C 174 Ido:168
ú79. I:790 43°C 174 Ido:181
ú80. I:790 42°C 174 Ido:168

Nem csináltam mást mint F1000 és G1 X0-val elküldtem nullába.
Lehet látni a STEP időben a kakukktojást, a duplája a többihez képest. Mondanom se kell, hogy megállt a motor. És ez menet közben bármikor előjön a legváratlanabb pillanatban.

000000000

A DriverTeszt mit mutat?

jv7pu3a5p

Azt hogyan is tudom?

000000000