Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Örülök neki, már nekem is megvan ez a vezérlő programom írva, de még nem teszteltem, hamarabb elmondtam neked.

jv7pu3a5p

És milyen jól tetted majd rakok fel vidit. [#wink]

s7manbs8

Azt se mondtam, hogy PWM-mel kell hajtani. Tekercs áram irányváltáskor pont gyorsan kell változni az áramnak, és kisebb induktivitás miatt hamarabb fel-leépül a tér.

s7manbs8

Azt meg néznénk tényleg. szép sebesség. [#vigyor4]

jv7pu3a5p

na nekem is pont ez jutott eszembe. Mindenesetre nekem bipoláris mocijaim vannak és van sebesség is bőven.

may47wb

Raktam fel egy videót. Ezt akkor csináltam amikor még az L297/L298-as ic-kel szórakoztam. Én a két tekercs két végét kötöttem be az unipoláris motorokon.  http://www.indavideo.hu/video/Hobby_cnc_6" TARGET=_fnew>VIDEO

s7manbs8

Ezt az ötletet össze lehetne kombinálni, kis fordulatra léptetőt használva, nagyra meg szervót.

jv7pu3a5p

NA íme:
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/3600mm_perc_sebesseg.avi" TARGET=_fnew>3600mm/perc videó
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/5200mm_perc_sebesseg.avi" TARGET=_fnew>5200mm/perc videó
A gyorsabb videón látszik a vezérlő is a jobb alsó sarokban. A led zöldröl  pirosra vált mikor átlép egész lépéses üzembe a vezérlő.
A sebességek a MACH3ban lettek beállítva, szkóppal még nem néztem hogy valós-e, gondolom azért jól időzít a MACH.

s5f8tmfv3

Köszönöm! Magi úr a középső és az egyik szélső kivezetés bekötését ajánlja. Jó a videó!

s5f8tmfv3

Ez igen! Milyen vezérő ez?

jv7pu3a5p

Saját fejlesztés, mikrokontrollerrel vezérelve nem cél IC.

000000000

Nagyon szépen megy mindkét sebességen. Megérte a sok munkát.

yuagaci9g

A gyorsulasokat allitasd a leheto leg nagyobbra, mert igy nem fogysz tudni korrektul dolgozni vele!
Inkabb kissebb vegsebesseg legyen, de ne halljad fullel a gyorsitasi szakaszt, ugy lesz jo a geped!
Varom a videot...

jv7pu3a5p

Igen volt vele rendesen. A nagyobb sebességen azért gyakran megáll. Sajna a mechanikám a bronz perselyek és a trapéz orsó/danamid miatt nem olyan gördülékeny. Biztos jobban futna nagyobb sebességen ha simább lenne a mechanika is. Képtelen voltam úgy belőni, hogy a végállások előtt 10-30mm belül ne legyen egy icipici szorulás. De ott elvileg nem is használom.

000000000

Írod, hogy váltogatod a felbontást (vezérlő oldalon). Ezt nem okoz "lépésvesztést" a Mach oldalán (Hisz a Mach, meg minden CNC Vezérlő fix felbontással számol)?! Csináltál jó sok, alapos 0-pontra állási pontossági teszteket?!
Az az érzésem, hogy rejtet léptetés vesztések előfordulhatnak ilyen reptében felbontás állítással...[#merges2]