Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Biztos azzal keverted, hogy a nyomatéka viszont a bipolárisnak jobb (kb. +40%-al)! A magas nyomaték nem egyenlő a nagyobb sebességgel, mert a bipolárisnak a kezdeti nagyobb nyomatéka a diódák miatt gyorsabban hanyatlik, mint a laposabb, de szélesebb görbével rendelkező, unipoláris görbéhez viszonyítva. Nem nagy a különbség, de van.

besirkyjh

Persze , ha elöre gondolkodik az ember .

Nálam ez ugynézett ki hogy Internet , forum , olvastam sokat ( léptetökkel kapcsolatban ) mechanika ugyan már megy az nekem .Anyag rendelés és 2 hétmuva itt van .Addigra a váz lefestve , beállitva , lerögzitve a betonhoz kész volt .Sineket felcsavaroztam , léptetök és elektronika proba 1 nap és utánna mély viz ( napi átlag 3-5 óra kb 3 éven keresztül) kissebb hibákkal föleg saját hülyeségböl ( még gyorsabb még erösebb stb) de hát gondolom ez már ismrös .

Most már tudom hogyan kell gépet épiteni és egyenlöre maradok is a léptetönél .
Szerintem egy vázat sosem lehet tulméretezni (sztatikailag )ha ezt követi az ember akkor nagy meglepetés nem igazán érheti (legrosszabb esetben nagyobb léptetö kell hozzá ) .

besirkyjh

Hát István .
Tudod nekem volt H1-em és volt már sokfajta bipolárisom is , nem akarok nagy raklámot csinálni de egysem volt olyan jo mint a H1.
Hasonlo motorokkal ugyan olyanra beállitott áram stb az a kb 40%külömbséget én nem vettem észre csak azt hogy hajtja minden gond nélkül .
Az a fütty ami vizvállaszto nekem ,anélkül meg nem megy .Nagyon jo választás volt részedröl a H1 .Becsüld meg , megéri ez egy igazi saját termék .
[#eljen][#worship]

jv7pu3a5p

Na ez nálam pont az elektronikával volt így. MAgabiztosan indultam neki, gondoltam nem lehet gond vele, a múltammal. Dehát hiába léptetőmotort még nem vezéreltem soha, nem is ismertem a felépítésüket. Az hogy tanították az iskolában, ki figyelt oda, már akkor is csak azzal foglalkoztam ami érdekelt. Szóval a gép lassan kész de az elektronika még mindig félkész. Pedig volt időm mert 5 hetet ült a gépműhely egy pár aludarab síkolásán.  
Azért nem akartam túlméretezni mert majd valahogy le kell hozzam a műhelyembe már a kész beállított gépet, és gondoltam egyben kéne.

000000000

svejk

"vissza-cirkulációs diódák "
Ez tetszik :))
De a szakirodalom inkább visszafutó diódaként emlegeti. Esetleg az erősáramban használják még a null dióda kifejezést.

000000000

Az Angol kifejezése jut mindig eszembe (biztos innét vettem a nevét)![#vigyor3]
Szerintem kifejező...

cwiw53pw

Üdv mindenkinek és Kellemes Ünnepeket!
Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan állapítható meg egy léptetőmotorról, hogy mekkora a nyomatéka?
A kiszemelt:  
Astrosyn 23pm-k302-07
2.5V/fázis
3.8A/fázis
méretei kb.: d=56mm l=52mm
Meg lehet-e becsülni súly, méret, teljesítmény alapján a nyomatékot?

Üdv.: Csikin

000000000

Súlyerő:  
1kg tömegű test lefelé ható ereje kb.= 9.81 N  

tehát a gyakorlatban az 1Nm-es motor 10 cm-es vízszintes erőkaron kb. 1kg tömegű testet tud felemelni

rbbhbyvfs

0.7-1Nm körül lehet, olyan nagy eltérés nem szokott lenni a méret/nyomaték párban. Azaz valszeg egy hasonló méretű is hasonló paraméterekkel fog rendelkezni. A fesz/áram értékekből pedig a fürgeségére illetve a max fordulatszámra lehet tippelni, esetünkben elég jók ezek az értékek. Mondjuk nem lesz egyszerű/olcsó egy 4A-es vezérlőt szerezni hozzá.

rbbhbyvfs

Na jó az 1Nm kicsit sok, google már mutatja hol láttad :)

rbbhbyvfs

Ja és mire kell ? Mert nekem a majd 10 kilós Z-t egy ilyen 5V/1A-es stepper rángatja 5-ös golyósorosón, szóval nem egy varrógép, de én meglepődtem... Amikor kezembe fogtam a marómotort, kicsit legörbült a szám sarka, azt hittem, hogy meg sem fogja tudni mocantani, de tévedtem, egész jól müködik...

Szalai György

Léptetőmotor --- tartó nyomaték --- megtartani.
Nagyon van különbség a léptetőmotor tartó és forgató nyomatéka között. Sajnos.
Te ne tudnád? Biztosan csak elírtad.

000000000

Igen Gyuri! A képletek topicból csak bemásoltam.

keri

5mm-es orsót 1Nm-el forgatva az anya vonó ereje 1256N lesz, vagyis ha a súrlódástól eltekintünk te is ráülhetsz a Z-re akkor is megemeli :)