Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Na, innentől kínai.
Inkább a tehetetlenséggel hozom párhuzamba.
Vagyis, ha a tekercsszámom a gyorsulásom, akkor minél több van belőle, annál gyorsabb leszek.
De, ha meg kell fordulni, akkor sokkal tovább tart lassítanom arról a sebességről adott idő alatt. Ha viszont a lassítási időszakom alatt  engem picsán rúgnak előre megint, akkor nem tudtam lelassulni, és megfordulni, és ezzel esetleg másik irányú gerjesztést létrehozni, ha én vagyok egy 1db elektron.
Magyarán, ha nagy az induktivitásom, akkor nem vagyok olyan rugalmas, magyarán oda van az áramköröm dinamikája.

A hogyan számoljuk ki, meg a képletek majd a következő életemben jönnek. :)

Egyébként jól logikáztam?

s7manbs8

Ilyesmi a logika, minél nagyobb, annál nehezebben tudsz váltani irányt vagy sebességet is.

ukcge40u

Gyerünk a bénázósba, mert szétrúgják a seggünket...

besirkyjh

Szia  

A motor sebbességét nem igazán néztem ( olyan 1000-1100 körül ) de a légszántás már az "X"nél 9000mm/perc és az "Y"-nál 9800mm/perc .A "X"-en 2db motor van ( 2450mm X 1450mm X 220mm ) a munka területe és felsö hidas .Ezek a sebeeségek már a 70%-ra korlátozottak .Dolgozni még 4500mm felett nem mertem , de a 16mm vastag forgács lapot 3200mm telibe viszi csak a maromotor gyenge ( 1.25Kw ) és gagyi .
[#rolleyes]

besirkyjh

Szia  

Feltétlen beleszol az is , de inkább a nagy forgorész átmérö miatt létre jött kerületi sebbesség ( tehetetlenség ) ami az igazi gondot jelenti szerintem .Bipolrisnál a mágneses tér viszonylag hamar leépül ezért is lehet gyorsabb mint egy unipoláris , persze ez nagyon függ az alkalmazott elektronikátol is .Jellemzöen a nagy Nm-es léptetömotorok lassabban forognak mint a kissebbek .Olyan 2Nm felett van egy határ aminél már számottevö a lassuság föleg ha gyengébbek a paraméterei ( nagy induktivitás , a nagy feszböl adodo nagy ohm érték vagy a forgorész nagy sullya ) ami mind beleszol a végeredménybe .Lehet kompenzálni ezeket a "hibákat " mikrostep , nagy menetemelkedésü orsok vagy más hajtás láncok pl: fogazott szij ,fogas léc stb .Ezt mindig a felhasználás dönti el ( elvárások a géppel szemben ) .
De ez már egy másik topick .
Sok sok info kell a motorokrol és utánna már lehet szelektálni .
Szerintem tökéletes megoldás nincs ( ár - érték) a hobbysták számára .De mindig nagy élmény egy most szerzett léptetö kiprobálása ( nekem ) és ez lehet akár Nema 17 vagy kissebb is .A felhasználása az egy másik dolog .
Szerintem nekünk a Nema23 kategoria megfelel hiszen 0.5Nm-töl 2Nm-ig ( eggyes tipusok 3.1Nm ) használhatoak és ezekhez viszonylag könnyü megfelelö elektronikát találni.
[#nezze][#eljen]

jv7pu3a5p

Azért ezek szép számok. 5-ös emelkedésű az orsód?

besirkyjh

Meg sem probáltam az orsot .
A gép 2450mm-ben dolgozik ide milyen orsot tegyek kb3000mm-es kellett volna ( hitelböl sem ) , én hiszek és alkalmazom a fogasléceket .
Tehát3.1Nm léptetömotor 1:10 assitással csigakerék csiga orso és egy azt hiszem 83mm kerületü fogas kerék ( 20-22fog - 1.5 modulos ) és ez 800 és 1600mikrosteppel .Müködik .
[#eljen]

000000000

Hello bocsánat a zavarásert, ki ennek a fórumnak az adminisztrátora ha szabad tudni?

jv7pu3a5p

Jaj tényleg már olvastam egy másik topikban, hogy fogasléc. Hírtelen fel sem tűntek a gép méreteid, annyira a motorra fókuszáltam. Mindenesetre szép kis szerkezet lehet. Gratula. [#worship]

000000000

"Bipolrisnál a mágneses tér viszonylag hamar leépül ezért is lehet gyorsabb mint egy unipoláris ..."
Bocsi, de ez pont fordítva van! A bipoláris hídban lévő vissza-cirkulációs diódák miatt a mágnesestér jóval tovább lesz fen tartva (Lenz bácsi alapján), mint egy unipoláris meghajtásban, ahol lehetőség van a jóval magasabb emeltfeszültségű supressorok alkalmazására! Az unipoláris meghajtás (feltéve, ha mesterségesen nem rakunk bele a tápok felé vissza-cirkulációs diódákat), gyorsabban omlasztja össze a mágnesesteret mint a bipoláris, kényszer vissza-cirkulációs mód! Ezért gyorsabb, hangosabb hajtást eredményez (a H1 ezért is fütyül állóhelyzetében).

000000000

A Fórumnak én, de miért itt kérded (Léptetómotor)???

besirkyjh

Szép a turot .

El keféltem a vázat és több munka volt megmerevizeni mint ha megcsináltam volna rendesen .Egy ekkora gépet 60x40 vastagfalu zártszelvényböl csak beteg ember csinál .Sikerült kimereviteni most ár viszont tényleg jo .Kapott egy külön föorsot is és azt hajtom kicsi áttétellel.Semmi gond nem melegszik nem rezonál stb  munkára alkalmas .

Csak mint érdekesség ( sokan hitetlenek a fogaslécekkel ) valahol itt fellelhetö egy G-code ami egy nöi fejet ábrázol és 25x25mm a nagysága azt hiszem "lady " a neve .Azt megcsináltam ezzel a nagy géppel és hibanélkül végigmnet a plexiben és utánna a diofában is , pedig 0.02mm steppek voltak és 1200mm/perc .
De hát nem ez a dolga.Szeretem mert megbizhato .
[#eljen]

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!
A Gecko-s fórumon kérdezték Gerald-ot hogy hány wattos tápot mond Ő step mocikhoz . Azt mondta hogy az összes teljesítményüknek a 67 százalékával ajánlott számolni .
Szóval , ha veszünk egy 3 Amperos mocit és azt 50 Voltos táppal hajtjuk és feltételezzük hogy négy ilyen lesz a gépen akkor : P=4*3*50 , P=600W , abból a 67 százalék = 402W .
Elnézést ha nem mondtam nektek újat , de hátha van akit érdekel . [#wave]

besirkyjh

Ebben Te vagy a jobb , én elfogadom .
A #2146 ban probáltam utalni arra hogy ez nagyban függ az alkalmazott elektronikátol is és itt egyértelmüen a H1-re gondoltam mint " sebbesség bajnokra " .
[#nemtudom]

jv7pu3a5p

Na látod ezzel a merevség dologgal én is bajban voltam mikor terveztem a gépet. Nem akartam mamutot sem meg gyengét sem. Próbáltam okoskodni, szakikkal beszélgetni. Lassan beindul azt majd kiderül elég lesz-e a tervezet.