Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ja de amit kérdezni akartam eredetileg:
Mekkora maximális feszültséggel lehet meghajtani egy léptető motort?
100V még mehet?

besirkyjh

Szia  

Na birja ?[#nevetes1]

Van egy elméleti tuning tényezö , ( 25 ) de ez nem mindig igaz .

Proba !![#nemtudom]

jv7pu3a5p

Keri,  
Gondolom hajtottad már MACH3mal a léptecseket. Nem vetted észre hogy szabálytalanul működne? Azért kéredem tőled mert Te ugyanúgy megszakításban léptetsz, tehát a MACH3 pontos időzítésén múlik a léptetés. Nálam néha vannak kis zörejek, néha ki is esik a fázisól sajna. 1 napot csesztem el mire, gynakodni kezdtem a PCre. A vezérlőmmel mérem a step jelek idejét és igencsak ingadozik. Mikor raktam rá egy kontrollerrel generált stabíl step jelet jól futott, úgyhogy csak a PC vagy MACH3 lehet, de még kisérletezek. Nálad hasonló???

keri

őőőő, a tuning tényező a vezérlő paramétere nem?
A vezérlőt meg olyat csinálok amilyenre szükségem van...most a fejembe vettem hogy legalább 100Vig működőképes legyen, hogy bírja a nagy fordulatot a motorom...ami sajnos elég nagy indukciójú.

De nem is ez a problémám, engem csak az aggaszt hogy a tekercsek zománcozása ne égjen át a nagy feszültségtől.
Az csak megvan határozva, nem?
Mennyi szokott lenni?

jv7pu3a5p

Hát 90V-os vezérlők vannak...

keri

Igen. Ugyan ez. Én mondjuk azonnal rájöttem, mivel a vezérlőbe elsőnek mindig egy öntesztelő programot rakok, ami saját órajele alapján forgatja a motort.
Miután a saját órajel szerint tökéletesen futott, a step/dir vezérlés működését egy BASIC programmal teszteltem, ami DOS alatt tökéletes időzítésű jeleket ad, és ezzel is hibátlan volt.
Ezek után a MACH-el lépésvesztés és indokolatlan rezonanciák léptek fel bizonyos fordulatokon, tehát tudtam hogy nem jó a jel.

Kisebb sebességeken használtam, ott ez nem okozott gondot, de jól megszívtam amikor egyszerre két tengelyt akartam mozgatni és ekkor a leg lassabb mozgás mellet is lépést vesztett, és a mozgatott köszörű jól belemart a munkadarabba.
Aztán visszatértem a DOS-ra, mert ott nincs korlátozás a Gkódra :)

Egyébként furcsa, mert amikor először próbálkoztam a MACH-el, akkor gond nélkül lerajzolta István összes tesztábráját a motorok képességei szerint, ugyan ezzel a kis teljesítményű notebookkal.
Ezért én arra gondoltam nem a MACH a rossz, hanem a windows frissítések. Ha egyszer használni akarom a MACH-et akkor WIN2000-est fogok felrakni, mert az stabilabb....de valójában az a tervem, hogy hardveres vezérlőt csinálok, mert azzal jobb dolgokat is meg tudok csinálni mint a MACH-el.

s7manbs8

A Mach nem egyenletes jelet ad ki.

jv7pu3a5p

Ezt találtam egy léptecs adatlapban:
Dielectric strength : 500 Vdc
Szigetelési ellenállás : 100 Mohm ( 500 Vdc )

keri

Kösz, akkor ehhez tartom magam én is.

jv7pu3a5p

A jó életbe, akkor mégse vagyok hülye. De mégis sokan használják a MACH3at, vagy lehet hogy a vezérlők kiszűrik az egyenletlen jeleket. Már én is ezen gondolkodtam.
Saját vezérlő nekem tervben van, mert van egy standard touch LCDm, amit a házrendszerenmbe terveztem. Arra gondoltam, hogy írok egy kis progit és PC nélkül tudok egyszerűbb dolgokat marni. Meg akár Gkódot is futtatni.  
Az a DOSos progi publikus, esetleg elküldenéd a mailemre?

keri

Király, akkor nem is kell trafó, csak egyenirányítom a 220-at :))))))))))))))

jv7pu3a5p

ja és nálam is egyszer jó a MACH3 hiba nélkül megy, másszor meg teljesen megbolondul.

s7manbs8

Dehogy szűrik, más is szptt már ezzel.

besirkyjh

A laptopal vigyázni kicsit mert nemaz igazi ( van olyan ami hibátlan ) .István irt egy XP telepitési verziot ( direkt laptopra ) azt olvassátok el . Nálam a nagyPc-is ugy van telepitve , bár eddigsem vot vele bajom ( de laptopnál biztos használ ).

A tuning tényezö az sok mindentöl függ , de a kezdetek kezdetén volt egy olyan elmélet ( szokás ) hogy a motorra ráitr feszültség 25 szöröséig lehet tuningolni a léptetöket .Azota tudjuk hogy ez nem mindig igaz .
Nalám a legnagyobb feszültség 63V volt amit  egy 4V-os motorra adtam ( 63 V a vezérlö tápja ) nem ártott neki de nem is használt .
A nagyobb feszültségnek szerinten 7-10V közötti motoroknál van értelme csak az áramra vigyázni kell .Volt már a kezemben 24V motor is ( nemtudtam használni) ezért áttekercseltem , Mosz a 24V-bol 1.7V és 1.5A lett igy már forog rendesen egy sima 24V-osvezérlövel is .

Hogy én mennyit tudok irni .
[#crazya]

jv7pu3a5p

Hát ez remek...