Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

jv7pu3a5p

Még hiányzik a progiból egy két mező, motoradatok, tartóáram stb. Aztán ha ezeket megadod, akkor lesz egy Önkalibrációs gomb. Azt megnyom akkor kb 3-4 percig forgatja a motort és kitölti a bal oldali táblázatot. (Ez már működik csak hiányzik a gomb.) Felveszi a saját áramgörbéjét a fordulatszámhoz. Ha valami nem tetszik a táblázatban át lehet javítani,  ezt látni a grafikonon is és fel lehet tölteni a motor vezérlőre. Aztán ebből dolgozik. Mint írtam iszonyat gyors lett tőle.
A grafikon arra jó hogy látni lehessen hol van vége a motornak adott feszültségen, meg hogy milyen step impulzusra milyen PWMet (áramot) kap.
Ja a STEP impulzusok 1600 mikrolépésre vannak. A us oszlopban azt látni.

s7manbs8

Jól ki tudod akkor elemezni, nem rossz, sőt jó. A PWM áramokat hogyan méred ?

4um5b65d

Csak, hogy azok is értsék akik semmit nem értenek az egészből .... (persze nem magamról beszélek) :)
A szoftver által kalkulált adatokat egy saját, erre kialakított vezérlővel tudod megetetni?

s7manbs8

A végén szégyenbe maradnak a szervók, nem kell tovább méretezni ! [#circling][#circling]

0gbwyh99

Szia!
Mükszik ????????

0gbwyh99

fogsz egy ceruzaelemet (1,5V [#vigyor3]) , ráforrasztasz a pólusaira egy egy darab drótot , azzal pöcögteted a motor kivezetéseit .

0gbwyh99

Szia!
Csatlakozom Laslie kérdéséhez : ezt a táblázatot belövöd a vezérlődbe és a vezérlő az általad (vagy Mach által) kiválasztott fordulatszám alapján után állítja a többi paramétert ?  
Mondjuk lehet olyat csinálni hogy a táblázatból kinézem az adatokat és azokat viszem be a Mach-ba a kívánt fordulatszám után ?

jv7pu3a5p

Az áramot a főágban mérem egy ACS713 ICvel. Nem túl gyorsan, hagyok neki időt, hogy jól leátlagolja a pontos méréshez. 255 értéket tárolok  0 - max fordulatig. Az áramot meg inkább motorhőfokhoz igazítom, mert akkor tuti a maxot lövi be az ember. Természetesen igen finoman állítható, így egész kicsi motorhoz is hozzáilleszthető, me egész nagyhoz is. :))
Még vannak más ötleteim is, ha lesz időm kipróbálom.

jv7pu3a5p

Svertel István, Laslie:

A vezérlő is és a PC-s program is saját fejlesztés, így más vezérlőhöz természetesen nem alkalmazható. USBn kapcsolatban vab a vezérlővel és úgy állítható be(nem DIP kapcsolóval) A MACH3-nak semmi köze a vezérléshez, nem is tud róla mi történik a vezérlőben, szokásosan adja csak a step jeleket. A vezérlő önkalibrációja minden fordulatszámhoz hozzáigazítja az áramot. Mikor jönnek a STEP jelek csak megállapítja a fordulatszámot és a korábban letárolt értéket használja.

s7manbs8

Akkor most az áramot a processzorral szabályzod, nem analóg chopperrel ? Az ugyanezt csinálja, a beállított fix áramra legalábbis, ha jól értem.

4um5b65d

Na erre gondoltam.... Nagyon meg vagyunk veled elégedve.  ÜGYES !!!
Már csak piacra kell dobni...
[#taps]

jv7pu3a5p

Proci csinál mindent. Véleményem szerint azért jobb ez a megoldást mert nem áramgenerátoros üzemben van hajtva a motor, akár többet is kaphat így, ha nagyobb a terhelés. A gyorsulás alatt még túl is van hajtva a motor, ezért is sikerült feljebb tornásznom a gyorsulást. Holnap csinálok megint videókat, ha időm engedi.

jv7pu3a5p

Köszi. Piacon még nem gondolkoztam, csak magamnak csináltam, de még akármi is lehet... [#wink]

me3ua0a6

Én már most érdeklődnék iránta![#eljen]