Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

iezx50gsm

Ha CNC-ben gondolkodsz csak a problémáid számát növeled vele... meghajtás, áttételezés stb. , ha mégis rászánod magad ,annyit költessz rá mintha vennél egy használhatót. Én már bejártam ezt az utat és nem sok sikerrel.

besirkyjh

Szoba kerültek a Vaterán és más hasonlo lapokon fellelhetö léptetö vezérlök minöségei .
Többnyire a TB6560AHQ val épitettek .
Szerintem az árukhoz képest sem produkálják azokat a követelményeket amiket specifikácio cimén adnak hozzájuk .Gyenge minöségö optocsatolok ,csak 40-50%-ban kihajtott és lassu üzem mod .Ezeket a paramétereket egy olyan kezdönek aki gyorsan akarja a gépét beüzemelni nem kell tudni ,csak a leirások és az árak döntik el hogy mit is vásárol .
Gyüjteni kell infokat és itt csak a gyakorlati tapasztalat számit nem a leirás ( az tulszép ) az olyan mint használt autot venni egy kereskedötöl ( valami stikli biztos van ) .

A lényeg : nagyon ajánlom azoknak az embereknek akik már forrasztottak és kicsit konyitanak az elektronikához egy kiprobált és jol bevált vezérlöt a Vaterán is fellelhetö L297-L298-bol épitve .
Terveztem hozzá egy egyoldalas nyákot amit vasalással könnyen ellehet késziteni , ha pontos az épités bekapcsolás és áram beállitás után müködik és csak használni kell .
Aki nem ismerné : 30V-rol 2A fázisonként max 400lépés/kört tud , de azt jol csinálja .Ez a 400lépés egy 3mm-es trapézorsonál még 0.01mm-alatt van az elméleti felbontása ( csak ha lusta lenne valaki számolni :)) )és még nincs is áttétel benne .Egy csatornát ha boltan veszi az IC-ket és a többi hozzávalot akkor kb: 3000ft/bol meg lehet épiteni ( a vaterán most 7 - 800ft a kt IC eggyütt ) .

Holnap be teszem a mappámba a nyáktervet és beültetési rajzot , illetve bárkinek elküldöm szivesen .Ha segiteni kell akkor itt a forumon a legcélszerübb mert abbol tanul más is .

Sok sikert hozzá .
Utánna van más elektronika is amit érdemes megépiteni .

gorbi

Megnézném a vezérlő tervedet.
köszi

besirkyjh

Szia  

Tegnap csináltam normális nyákokat hozzá , ma beültetem és teszek ide fotot rola és a doksikat ( nyákterv , beültetési rajz , kis leirás ) elküldöm emailen .
Fel teszem az Ftp-re is de onnnan csak akkor tugyja valaki letölteni ha van jelszava .

Az itteni elérhetöséged müködik ?

gorbi

besirkyjh

Ok . Estefelé ott lessz .

Arany János

Szia Zoltán!
Én is szeretnék megpróbálkozni az építéssel!
Ha nem nagy fáradtság, elküldenéd nekem is?

35kpazcgr

Nekem is van egy L297-L298-as vezérlő rajzom.
Több rajzból kombináltam össze, úgy gondolom, jó lesz:
http://kepfeltoltes.hu/100603/motormeghajt_2_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>

x4rhew5r3

Még tegyél az ENABLE, STEP és DIR bemenetekre egy-egy kondit (100p - 1nF). Nem biztos hogy kell, de ha mégis, akkor lesz helye.

svejk

De azért óvatosan ezekkel, mert a nyák topológiára elég kényes(áramvisszacsatolás), ha lehet kiforrott verziót használjatok.

35kpazcgr

Van egyoldalas nyáktervem is.
Forrasztási oldal:
http://kepfeltoltes.hu/100603/2938980832_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>
Alkatrész oldal átkötésekkel:
http://kepfeltoltes.hu/100603/11003631251_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>
Vélemény?

Szalai György

http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1773.pdf" TARGET=_fnew>Szemre tetszetős. Inkább a gyártó által ajánlottat használnám.

svejk

Csak őszintén...és csak vélemény:
A puffer negatív pontja, a shöntök negatív vége minél közelebb legyen egymáshoz, de ami fontosabb, hogy a két shönt elhelyezkedése(fóliahossz, induktivitás) minél szimmetrikusabb legyen, (lásd Szalai ajánlotta gyári tervet) az IC GND pontja is a pufferkonditól menjen, ilyen esetekben hasznos a telefóliás nyák vagy a kétoldalas egyik oldalon tele GND-vel.

Ezek általános érvényű tanácsok ilyen áramköröknél, lehet működik a Tiéd is de valószínű játszadozni kell a shönt és az IC közti RC-taggal. A gyári ajánlott érték általában nem jó...

Így hogy már készen van a terv, mindenféleképpen csináld meg egy példányban és számolj majd be a működéséről!

s7manbs8

A táb csatlakozás IC lábai közé tegyél be kerámia kondikat,  vagy SMD-st alulra forrasztva kics padokat, hogy  majd ne zizegjen , ciripeljen az áramkör.

Varga Ferenc

Üdv!
Én ezt építettem meg:http://www.otocoup.com/CarteL6208.htm#SpecifL297
Igaz még nem raktam gépre de szépen üzemel.