Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

279nwbpsa

Ugyan ilyen kis "négytengelyes",3000Ft-os paneled van?
Az alkatrész kinyerése céljából teljesen szétbontottad,vagy csak a diódákat szedted ki,a csere végett?

35kpazcgr

35kpazcgr

Szétbontottam.

Csak az alkatrészeket használom fel.
De én vettem a Vaterán másik panelt is 8000 Ft-ért! Azon 9 db L297, 6 db L298, és 14 db L6203 IC volt
Ez az L6203 is szimpatikus IC. Nem kell hozzá dióda, be van építve!
Itt egy kapcsolás hozzá:

http://www.2a.pl/~mark/cnc/l297_2xl6203.gif" border=0>

279nwbpsa

Ez ha jól látom 48V 4A és kb. 3000Ft.

35kpazcgr

Igen.
Párja 3000 Ft.

279nwbpsa

Az első helyen,ahol sebtiben utánanéztem,ott 3000Ft/db.aztán már találtam olcsóbban is. :)  
Nekem,mint laikusnak amúgy szimpatikusnak tűnik ez az L6203 IC.Vagy van valami nyűgje,amiért inkább az L297-298 a jobb megoldás?

35kpazcgr

A HQ-nál 1400 Ft darabja.
Ha többet rendelsz, még kedvezményt is kapsz.
A kimeneti RC szűrőt kell jól bejátszani, akkor semmi gond sincs! (22 nF, 10 Ohm)

279nwbpsa

Azt hiszem,hogy egyenlőre nem fogok belekapni ebbe(is) :)
Azért köszönöm az ötletet,jó tanácsot!

Evodiron

Ezeknél a diódáknál egyébként mit kell figyelembe venni? Ha mondjuk Fet-es megoldást használok a 298 helyett, és kell 5A, akkor legalább 5A-es diódát használjak? (vagy párhuzamosan 3A-est).
Max fesz mennyi legyen neki?

besirkyjh

Szia  

Irtam a tipusát a shotky nak UF4002 , nézd meg az adatlapját hány A tud :)
[#awink]

besirkyjh

Szia  

Biztos jo ez is ( nem ismerem de sokat látom a NET-en ) .Személyszerint én ugy gondolom ha 2-3A fölé kell mennem akkor már csak a fet az ami szoba jöhet ( nem Ic-n belül ).

Egy tuti jo meghajto IC-t kell találni és a vége már nemgond és a meghajtoban legyen mikrostep is mert ha használsz nagyobb motort ott már tényleg gond lehet a léptetö saját rezonanciájával .Ezen segit a mikrostep , két egészlépést közt az átmenet ami a motor rezonanciát megszünteti .

kisinas

Ilyen L6203 -as IC-kel szerelt panelom nekem is van, de én nem bontottam szét, hanem megpróbálom feltérképezni a bekötéseit. Elég jól haladok vele, és nem is olyan bonyolult mint elsőre tűnik.
"Mindössze" 240 pólusú a csatlakozófelület ebből a fele a 16 db L6203 kivezetései hármasával párhuzamosítva. Az L297 bemeneteiről visszafelé haladva már megtaláltam a legfontosabb (Dir, Half/full, Enable) bekötéseit. Még egy kis türelem és szabadidő kérdése és meg lesz a teljes rajz! Kb 500 Ft-ból kijön a tüskesor, + pár darab szorítós csatlakozó egy nyákon. és már csak azon kell elgondolkodnom hogy mit is kezdek 8 tengellyel?
[#nyes]

35kpazcgr

Én is megnéztem.
Az UF4002 dióda 100V-os és 1A-os, 50ns-os.
Az L298-hoz kevés. Legalább 3A-os kell.

35kpazcgr

Amekkora max. ampert szabályzol vele, akkora dióda is kell. Ha 5A-ert, akkor 5A-es.
Legalább a szabályozott feszültség kétszeresét kell tudni a diódának, de nem árt, ha több.
A 200V-osak már nagyon jók.

7ygee2vaw

Sziasztok
Jól gondolom,hogy 5 fázisú motort,nem lehet
bekötni a H2 vezérlőbe? Segítsetek,mivel csak 5 és 10 vezetékes motorjaim vannak.