Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

keri

Adatlapok 60fok körüli maximális hőmérsékletet bírnak.
50fokon még biztosan nem károsodik. Ez kb. az a hőmérséklet amit már éppen nem bírsz a kezedben tartani.
A korlátozó tényező a tekercselés szigetelése.
A mágnesek 100fok felett érik el a curie pontot.
Másik gond a csapágyazás lehet.

Viszont nem értem mitől javul a motor teljesítménye? A réz hidegen jobban vezeti az áramot.
Talán a csapágy kenőanyaga ami túl sűrű hidegen és lefogja a tengelyt.

neduddgi

Köszönöm!
Természetesen sorkapoccsal lesz megoldva, csak a kábelt használom.

000000000

Köszönöm, akkor ezek szerint most kb. a maximális árammal hajtom a gépet.
Lehet, hogy a bemelegedésnél változnak a méretek is, és erre tervezik mechanikailag a motort.

000000000

Kedves fórumtársak!
Találtam egy kis boltban kétféle léptetőmotort. A neten nem találtam sehol (gyártónál is kerestem) az adatait. Bontott motornak látszik. Ha valaki tudna róla nyomaték adatot és közölné, nagyon megköszönném.
     Típus: Sanyo-Denki 103G770-22 G1,
    illetve Mineba CO Thailand 23LM-C329

35kpazcgr

Szia!

A Sanyo-Denki motor bipoláris üzemben 0,62 Nm-es, unipolárisan pedig 0,49 Nm-es.
A Mineba motor bipoláris üzemben szintén 0,62 Nm-es.

35kpazcgr

Itt részletes adatokat találsz ezekről a léptetőkről:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/L%e9ptet%f5%20motorok/" TARGET=_fnew>Léptető motorok

000000000

Kedves Tomahawk!
Köszönöm a gyors segítséget, így megmentettél egy rossz vételtöl, mert kb. 1Nm-es kellene, és az említettekért 400Ft.-ot kértek. Ezek szerint nem érte meg. Mégegyszer köszönöm.

000000000

Bocsánat 4000Ft.-ról volt szó helyesen.

s7manbs8

Figyeljetek már, ha léptető motort hajtok tranzisztorokkal, vagy FET-ekkel, akkor van közte nagy különbség ? Pl. hogy az elérhető sebesség maximuma és erő tekintetében.

Olyat tapasztalok, hogy tranzisztoros végfokkal  hajtott léptetőmotornál van egy motor az, kisebb, kb. 2000-ig fel tudom pörgetni 40V a táp fesz. Egy másikat, ami izmosabb, az már alig megy olyan 600-700-zal ez a maximuma, de akkor a végén természetesen egyikben sincs már erő.

Lehet, hogy nem hajtom ki rendesen a tranyókat, arra gondolok, és a nagyobb áramúnál ezért melegszenek a tranyók is, mint a disznó, a nagyobbnak is olyan 1.6A körüli az áramfelvétele, de lehet az még kevés. Majd teszek már a tekercsekkel sorba valami analóg mérőt is, kíváncsiságból.

Már csak, ami értékeket itt hallok mennyivel mennek ilyen olyan motorok, valahogy piszkosul kevesellem ezeket az értékeket.

Mintha egy adott amperhatár felett e vezérlő nem adna elég áramot... nem tudom, lehet lassan nyitnak a tranyók és nagyobb tempónál ez jön ki, a nagyobb motoroknál. Nézegetem oszcilloszkóppal is a dolgot, majd csinálok pár képet később.

s7manbs8

Mondjuk még annyit hozzáteszek, hogy előzőleg, a nyg motort olyan 20V-ról próbáltam, és akkor a sebesség maximuma arányosan még ettől is kisebb volt. AKkor örültem, ha 300-zal bírt forogni, most 40V-ról 600 kb. a határ, végül is arányosnak tűnik a fesszel. Lehet csak ennyit tud a motor ...?

s7manbs8

A kisebbiket azért 3500-zal is meg tudtam most pörgetni, az egy robotron motor, 100 lépés/fordulatos felbontású.

besirkyjh

Szia  

Ennyit tud a vezérlö .

Szokásos kérdés : mekkora motor , bipol vagy más stb stb? Kevésnek találom a fordulatot ,
nem oknélkül lettek a fettek használva a vezérlökben ( gyorsabb müködés , kevesebb hö , nagyobb fesz és áram ).
Hidd el nekem amiket hallasz ilyen meg olyan sebességeket azok csak forogni tudnak semmi mást , hajtásra ezek a fordulatok nem jok .Azok a méter/ percek nem mindig a fordulatbol adodnak hanem az optimalizált hajtásbol .
Vegyünk alapul egy 1Nm-es léptetöt , sokmindenre lehet használni pl: ha egy sima menetes orsot hajtol vele ( direktben pl: M10 ) akkor lessz kb 1500mm/perc sebességed ami alkalmas lehet nyákokhoz , müanyaghoz , aluhoz stb.Azért 1500mm mert ezek a léptetök forognak 1000-et simán stabilan és a nyomatékuk kb 65% annél a fordulatnál van ( ott még használhato ) .Ha ezt a motort kicseréled egy nagyobbra pl: 2Nm-re akkor ez a fordulat jocskán csökkenni fog de mivel hogy van erö tartalékod ezért nyugodtan használhatsz akár 5mm-es orsot is és igy az elöbbi sebességed akár 4m/perc is lehet ( tehát a fordulata kevesebb mégis gyorsabb a sebessége ).Bövül a felhasználás lehetösége is de a mechanikát is és a maromotort is át kell méretezni ezekhez a paraméterekhez .
A marási sebességet nem a léptetö fordulata határozza meg hanem a komplett hajtás beleértve a maroszárat is .

Csinálj egy fettes vezérlöt és meglátod hogy mi a különbség a kettö lözött.

besirkyjh

Ha épitesz egy mechanikát akkor me kell nézni hogy mekkora erö kell a megmozditásához ( ugyan ugy ahogy a léptetö tartonyomatékát szoktuk nézni ) és ehez méretezed a léptetömotort .
Ha van egy mechanikád aminek 0,2Nm az hajtás igénye akor már kilehet kalkulálni a szükséges nyomatéku léptetöt hozzá .
Sokan itt usznak el mert valojában elég lenne egy 1Nm-es motor is 3mm orsoval ami kb:3m/percet eredményez de tesznek rá jo nagy duci motort aminek nyometék görbélye lényegeseb eltér a kissebbtöl és 1000fordulatnál kb ugyan akkora a maradék nyomaték mint a kissebb léptetö-é , sött sok esetben ezen a fordulaton a nagyobb léptetöknek kissebb a nyomatékuk mint a kissebb testvéreké .

s7manbs8

Köszi, a FET-es is tervbe van véve, csak lenne rá időm megcsinálni, most először ezt a tranyóst elemzem ki, de az oszcilloszkópos látvány alapján nem látom , hogy a FET-es miért lenne jobb, azon kívül, hogy az nem melegszik annyira esetleg, mivel a tranzisztor még mindig gyorsabban nyit jóval, mint maga a motor induktivitása ahogy engedi, inkább az a meghatározó. De majd az eredmény megmutatja, ha az is meglesz. Meg egy újfajta áramérzékelő áramkört csináltam meg és azt akarom megnézni, hogy jó e, ha megvan, akkor jön a fet-es végfok. Igazándiból elég, ennke a logikájára rácsatlakozni azzal a véggel, majd az gyakorlatilag ugyanaz lesz.

besirkyjh

Ezeket Te jobban tudod .

Azt hiszem azért is fet a nyerö mert a vezérléséhez nincs szükség csak picike áramra ( nem laposodik a négyszög jel ) mig a tranzisztorokat nagyob teljesitménnyel kell meg hajtani ami a fel és lefutási idö növeléséhez vezet .Biztos hogy van eltérés a két vezérlés lehetöség között .