Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Van egy határ, amikortól veszettül elkezd melegíteni a vezérlő végfok eleme, mikor eléri azt a mennyiségű áramot, amikor a túlfeszvédelem bekapcsol, hogy a megengedettnél ne kapjon nagyobb feszültséget, a kikapcsoláskor, ami ráadódik a tápfeszre, na ekkor szépen elkezd melegedni. Addig szinte hideg. Csinálok róla pár mérést, hogy ez mikor következik be, hány ampernél egy adott motornál, az induktivitás függő is.

besirkyjh

Akkor szokott nagyon melegedni ha a C - E feszültség nagy .Esetleg más tipusu tranyoval .

s7manbs8

Ez konkrétan egy SLA4030 típusú darlington array, amivel hajtom a motort. Ahogy néztem meg van rendesen nyitva a tranzisztor, amúgy se túl nagy áramú ez a motor sem, olyan 1.5A kb. a visrosszúgó fesz levezetése melegíti, amit egy külön tranzisztor csinál, ha olyan 80-90V felé menne, most kinézek a kamrába, volt egy kis analóg ampermérőm is, azt közbe iktatom, azon jobban látni az áram értékét. Most van egy kis időm a dologra. Mosat megpróbálok pár mérést megcsinálni. Összedugdosni a dolgokat.

Teaway

Kamrába ampermérő? És hol vannak a lekvárok?[#hehe]

ptt99m53

Sziasztok!
Egy feladat amire keresem a legjobb megoldást:
Adott egy tengely, amit léptető motorral kellene "megforgatni".
Kritériumok:
- 1 másodperc alatt hatszor kell, hogy  körbeforduljon a tengely.
- 1 körbefordulást négy lépésben kell megtennie
- Az állás ideje negyede a mozgással töltött időnek, de a hajtott tengely lépését egy külső TTL jel indítja.
- lehet 1:1-es áttétel is, vagy közvetlen a léptető moci tengelyxe is...

Erre valakinek van egy jó ötlete?
Eddig egy máltai keresztmő mozgatta, ezt szeretném lépteccsel kiváltani.

s7manbs8

Nem is találtam meg azóta se, valami dobozba tettem régebben, de a lekvárral sem találkoztam :).

f35ezvjs

Sziasztok!
Keresek 3.1 Nm léptetőmotorokat. Ha van valakinek eladó keressen meg.
Köszönöm

Miki2

Szia Tomahawk !
Belinkelted ezt a rajzot juni 7-én #2479-ben.
Kérlek, ha van rá mód, küld el nekem a teljes rajzot.
Köszönöm.

35kpazcgr

Szia!

Innen letöltheted:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/L%e9ptet%f5%20vez%e9rl%e9s/" TARGET=_fnew>Léptető vezérlés

Miki2

Nagyon köszönöm.
Ez igy szinte tökéletes.
Már "csak" egy panelterv kellene, és az lenne a tökély.

Miki2

Köszönöm, megpróbálom a képek alapján rekonstruálni.

Miki2

Szervusz !
Megtaláltam a panel rajzokat *.PS kiterjesztéssel.
Exportáltam dxf-be, de ott egy vonalas rajzként jelet meg.
Todsz-e olyan progit, amivel konvertálható lenne olyan formátumba, hogy a panel kimarható legyen.

35kpazcgr

Mivel konvertáltad a .ps kiterjesztésű fájlokat dxf-be?

Miki2

Corelben megnyitottam, aztán exportáltam dxf-be.
Úgy látom, méretileg egyébként teljesen korrekt a dolog.