Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Evodiron

*bipoláris vezérlőt

svejk

Lehet mindegyik N csatornás...
A felső oldali amelyik drain-je a tápfeszen van, N csatornás (irlz34 is ilyen) esetében.
Mondjuk 50 V a tápfeszed....
Ebben az esetben ha felsőt ki akarod nyitni akkor annak a Gate-jén 65-70 V-nak kell lennie.
Na most ehhez vannak különféle trükkök, de ezt már más fogja neked elmesélni mert én megyek nyaralni :)

svejk

Mindenesetre én ilyen fesz és áram mellett inkább felső oldalra P csatornást választanék, ott eggyszerűbb a szintillesztés.

svejk

Ja, logic level, akkor elég a gate-n 55-60 V, vagyis tápfesz plusz 5-10 V.
Az megint más kérdés hogy az irlz drain-source max feszültsége  eleve csak 55 V.

Evodiron

Aham, akkor kell FET meghajtó ic is, igaz?  
IRLZ34-el csak 45-50V-ig mennék el, ha nagyobb táppal akarnám csinálni, keresnék nagyobb fesz.-ű fet-et.
Köszi a segítséget, jó nyaralást! :)

keri

igen, azt fet meghajtóval érdemes

Jozs

Sziasztok !

Azt szeretném kérdezni, hogy létezik külön unipoláris és bipoláris léptetőmotor, vagy csak a tekercsek bekötésétől ( és a vezérléstől ) függ, hogy melyik milyen ? Gondolom a 2 tekercses ( 4 kivezetéses ) motorok csak bipolárisan működtethetők, de mi a helyzet pl. a 8 kivezetésesekkel ?

A választól függően még majd lennének kérdéseim :-) Köszi.

Jozs

svejk

Igen, a 8 kivezetéses beköthető  uni és bipolárisnak is, sőt a párhuzamos soros kapcsolással is lehet játszani.
http://www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=16&ved=0CHMQFjAP&url=http%3A%2F%2Fwww.sodimatel.fr%2Fimage_base%2FImg_1637.pdf&rct=j&q=hy-200%20stepper%20pdf&ei=4WR_TKu4NozJswavptTkDw&usg=AFQjCNHZ6m3lO-PPq8UD5es3S-PA_nQQww&cad=rja" TARGET=_fnew>Pl. ezen PDF 24. oldalán jól láthatóak a bekötési módok

000000000

Fontos említeni még, hogy bekötéstöl függöen más lesz a motor áramigénye, és más lesz a jelleggörbéje... Vagy nagyobb sebességre, vagy nagyobb nyomatékra kell...

Jozs

Értem. Egy helyen azt olvastam, hogy a bipoláris megoldás alkatrészigényesebb ugyan, de magasabb teljesítmény hozható ki a motorokból ( hogy ez sebesség vagy nyomaték többletet jelent-e nemtom ). Gondolom hobby cnc szempontból a bipoláris megoldás előnyösebb, márcsak abból következtetve, hogy a Magi féle vezérlőkből is előbb volt unipoláris ( H1 ), és azt váltotta le a bipoláris ( H2 ). Ha jól értelmezem, akkor a bipoláris H2 -vel mindenféle motort lehet vezérelni, a H1 -gyel viszont csak az osztott tekercsűeket ?  

A fázis meghatározás is homályos számomra. Ez tulajdonképpen a tekercs-csoportok számát jelenti ? Köszi.

Jozs

000000000

Sziasztok,

Én is motor és vezérlő  vásárláson töröm a fejem.
Amit kinéztem, annak a következők a főbb paraméterei:
1 x 5 Axis TB6560 Driver Controller Board 1/16Microstep 12-36V, 1.5A-3A  
5 x 57BYGH76-401A Single-Shaft Stepper Motors 1.89Nm/263oz-in 2.8A  
1 x 24V 15A DC power supply  

gsbwxanch

Valaki vett nem is régen ilyen vezérlőt...volt egy kis gonja vele, de megoldották, ha jól tudom. (kínai azt tudni kell)
Olvass vissza.

000000000

Tudom, az ebayen láttam.
A vezérlő elég korrektnek látszik, optikailag leválasztott, túlvezérlés és hővédett, 4 csatornás kapcsoló bemenet (végállás, vészleállító, stb) + van kézi vezérlő bemenet is.
A kérdésem végülis a motorokra vonatkoznak.
1,89 Nm nema motorok, de egy fázisú.
Ez jelent valami hátrányt?

000000000

Bocs, most látom, hogy hülyeséget írtam.
Ez egytengelyű (tengelyvégű), szóval így már érthető a számomra is. a kérdés az, hogy van-e valakinek tapasztalata ilyen típusú motorral?
Mennyire megbízható?

000000000

Az egész kit 309 $ plusz 126,40 $ szállítás.
Szerintem nem rossz ár a szetért. 5 motor + vezérlő + táp.