Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Kicsa

Hát egyet szétkapnék darabokra : egyrészt hogy lássan hogy milyen belülről egy léptetőmotor,másrészt pedig lenne néhány jó képem a Diplomamunkához.
A másikat pedig megpróbálnám életre kelteni,ha sikerülne akkor Z motor lenne belőle. Ha nem,akkor szintén tanulmány... [#bee1]

35kpazcgr

Megegyezhetünk!
[#vigyor2]

000000000

Na közben egy idióta blogger is rátalállt a forumra.
A vágott tengelyes léptetőmotorokkal nekem volak problémáim. Úgy vettem 4 motrot hogy kettőnek eredetileg hosszabb tengelye volt és a tulaj úgy gondolta 4 egyforma motor többet ér. Nem súrolnak, ugyanúgy vagy majdnem ugyanúgy forognak, de a mintha sérült volna a mag nem mindig mennek tökéletesen főleg nagyobb sebességnél kis terhelésnél van lépésvesztes.

Kicsa

Ha szétszedés nélkül vágták le,mi történhetett belül? Esetleg a vágás során keletkező hő miatt lehetett ilyen hibajelenség?

tomahawk! Írtam levelet!

35kpazcgr

neduddgi

Sziasztok!
Túrtam egy ilyen léptető motort. Az érdekessége (számomra), hogy az orsó "átmegy" a motoron.
Alapból 4 vezetékes a motor, de egybe van építve a vezérlőjével. Az lenne a kérdésem, hogy a mellékelt képen látható csatlakozó jelölései mennyire szabványosak? Tehát egy sima LPT kártyával hajtható lenne?
Elméleti jellegű a kérdés, semmi megoldandó feladat nincs mögötte, csak tájékozódnék.
(Legrosszabb esetben a vezérlő kuka és marad egy sima 4 vezetékes motor.)

s7manbs8

neduddgi

P...ába! :-)
http://kepfeltoltes.hu/110628/moci_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Íme.

s7manbs8

Úgy látom van ezen Step Dir Enable bemenet, plusz programozáűshoz SPI felületű csatlakozás, jó kis cucc lehet. Az IN lehet talán a Step jel.

neduddgi

ht0cjk58i

A léptecs motorokat meglehet csinálni enkoderesre mint a szervókat?Milyen vezérlő tudná kezelni a léptecseket és az enkodert is?

000000000

vissza csatolásban gondolkodsz?
elvileg a mach3 ezt tudná elméletben gyakorlatban is de betegesen csak mind meg bizhatoságra több tengelynél egyszere!
ha párhuzamos porton akarod meg oldani külön port kell mert elfogynak a bemenetek de az ilyen nagy számolásos feladatokat jobb egy külsö hadwere rábizni ahogy a szervo vezérléseken is van azok gyorsabban feldolgozák ezt a sok sok inpulzust!:)
Talán még az EMC2 lehetne probálkozni szoftveresen is.....

ht0cjk58i

Persze hardweresre gondoltam én is.A Mach3 tudom hogy kezelni tudná,csak érdemes-e foglalkozni a témával.Kicsit olcsóbb mint a szervó,pláne ha meglévő gépet szeretnék átalakítani.

000000000

dc szervo?
az kb egyáron van a léptecsel motor+vezérlö!

Egyújabbgépépítő

Ha jól tudom a MACH csak kijelzi az encoder-t, nem tud visszacsatolást.
http://www.dynomotion.com/" TARGET=_fnew>DYNOMOTION K-FLOP tud encodert léptetővel használni.