Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

Olyannal találkozott már valaki, hogy léptecs két tengelyvéggel rendelkezik, és a hátsó egy "lendkerék" jellegű mutatvány van! Ez miért jó, rossz vagy ilyesmi? Van értelme tömeggel lendekereket csinálni, vagy esetleg inkább rázkódáscsillapotás?

4um5b65d

Síma a palástfelülete a lendkeréknek?

xkbv3nx0d

Ja ezt egy nem noname, hanem Vexta tipuson láttam?!

http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/alkatreszek/vexta_leptetomotor_1470303674.html" TARGET=_fnew>Vexta @ vatera

4um5b65d

Hajthatsz vele fémszalagot, mint a régi floppiknál volt.

Rabb Ferenc

Valami funkciója biztosan volt, ha már rátették. De ha CNC-hez akarod használni, feltétlen távolítsd el.  

Hasonló "lendkerekes" léptetőim vannak nekem is. Amikor leoperáltam a nagy tehetetlen tömeget, a sebességet duplájára, a gyorsulást háromszorosára tudtam növelni lépésvesztés nélkül

PSoft

Általában fazék,harang forma,síma palást felülettel,és a belseje ki van könnyítve,pont a lendkerékhatás csökkentésére.

Egész egyszerűen,kézikeréknek szokták használni.:)

xkbv3nx0d

kézikeréknek nem hiszem (arra valami értelmesebb forma kell), inkább valami émszalagos hajtás a reális... amúgy nem akarom megvenni csak véletlen találtal és érdekes lett... mert egyszer olvastam valahol, hogy gumiból szoktak rá rakni, hogy a rezgéseket csillapítsa!

PSoft

Ahogy írtam,abban a formában szokták kézikeréknek is használni.

http://www.hobbycnc.hu/CNC/Mech25/IMG_3751.JPG" border=0>

A képaláírás:
"Kézi magasságállításhoz szorítóhüvelyes dumper."

Például http://www.hobbycnc.hu/CNC/Mech25/Mechanika25.html" TARGET=_fnew>ezen a konstrukción is láthatod.

4um5b65d

A palástján nincs furat ?

xkbv3nx0d

Úgy igen de ennek ha megnézed a képet tök más formája van

xkbv3nx0d

passzolom én is csak azt a képet láttam

PSoft

B@sszus,a vaterás link,csak az alapkérdés után kettővel jött.
Azt meg én nem is néztem.:))

xkbv3nx0d

Na újabb amatőr kérdés....

Mi a jelentősége egy 8 vezetékes motornál ha sorosan vagy párhuzamosan kötöm? Azt tudom, hogy a fesz a duplája az áram meg fele az egyik illetve másik megoldásnál, de a gyakorlati hatása milyen lesz?

Egyáltalán egy kb 3Nm motort milyen feszről érdemes/illik hajtani (van vagy 42voltom, meg vagy 8 amperem egyenlőre) de 4 motort kéne ebből tekergetni (2X, Y és Z)

D.Laci

Nem szimpla lendkerék. Attól bonyolultabb szerkezet az, rezonancia csökentése véget van rajta.

xfg6v697j

Valahol olvastam hogy befolyásplja a makszimális fordulaszámot is.