Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Persze nyugodtan, Irjál és válaszolok:)
Vagy ha ha elfér ebben a topicban itt is megválaszolom a kérdéseket.:)
Roger

svejk

Itt, itt, itt...
Sehol jobb helye :)

s7manbs8

Ilyen apróságokon sok minden megbukik.

wcsxp0uxa

Remélem helyesen értelmeztem ,amit írtál.
Úgy néz ki ,hogy a 20db-ds szenzor 1 adatvezetéken eddig a csúcs (ami papírforma szerint működik). A 2. helyezett 17db-ot bírt működtetni ,és kb 100db -nál  még elindult a konverzió.[#eljen][#eljen]

RogerCo

Ettől bonyolultabb a szituáció.
Mert a szenzorok távolságából adódó ÖSSZ vezeték hossz az, ami korlátol(feszültség esés). De én sem építettem meg a külön tápellátással rendelkező elekronikát. Ez a 20+ szenzorom ez kb 4 vagy 5 már nem is tudom számolni soros porton van. Vettem PCI-os bővítő kártyákat:) Amit csalni tudtam, hogy a sorosportot "hosszabítottam" meg. tehát nekem a gép bent van a lakásban a dolgozó szobában. innen pl a kazánház az 10-15M kábel, és ehhez jön hozzá az egyes szenzorok kábelhossza. A kazánomon lóg nagyon sok méter kábel. Mivel minden egyes szenzorhoz egy kábelt vittem, Tehát nincsenek egy vezetékre párhuzamosan felfűzve, mert ugy nem tudtam volna elvinni, rögzíteni a szezorokat. Ez kb 12x 1.5-2m vezeték, ha nem több, majd egyszer talán megmérem. Tehát a kazán megevett egy soros potrtot, mivel az elektonika nem a gépnél van hanem onnan 15M-erre. Ugyan így jártam el az alsó szint szobánkénti szenzorjaival(5db), és az emeletivel(5db). A külső hőmérséklet figyelő dettó. Amire még teszek fel hogy lássam a garázsom hőmérsékletét is :) Szóval ez IGY 4db soros port. Az 5. sorosporton lóg az LCD kijelző(k), ami szintén ezen az un. 1-wire technológián kommunikál. tehát igy jön össze az 5 sorosport.
Nálam az egésznek a lelke Az alább linkelt digitemp nevű ingyenes alkalmazás. amit én "fejlesztettem" hozzá az egy PHP program, ami végig olvassa a szenzorokat, és az értékeket eltárolja, és a grafikonon megjeleníti, ugyanakkor az aktuális fontosabb hőmérsékleteket kiirja az LCD-re.
Ha van kérdés ne kíméljetek :) Könnyebb úgy válaszolni ha van kérdés.
Roger

Alex

Szia!
Ahogy olvastam a leírásaidat, úgy ertelmeztem, hogy először csak számítógép dolgozott a mérésben és az adatok gyűjtésében. Azután a fejlesztésnek hála, kapott kijelzőket is. A kérdésem az, hogy az adatgyűjési funkciót is ellátja az új egység, vagy továbbra is kell a számítógép? Meg persze érdekel az egész egység. Néhány rajzot én is begyűjtötem már, de nem ennyira komplex a dolog, mint a tied. Persze vannak ötleteim, de a programírási rész nekem nem megy.

wcsxp0uxa

Olvasva az írásodat (sejtettem ,hogy így lesz),megállapíthatom idővel az ingyenes lesz a drágább . Persze nekem is savanykás a szőlő ,ebben igazad van .

RogerCo

Ne haragudj, de nem értem.  
Ebben nekem most mi is a drága ?:)
A szenzorok kb 425-450 ft körül mozognak. A soros port meg ha jól emlékszem volt vagy 3.000 Ft.
Roger

RogerCo

Igen, a számítógép továbbra is kell hozzá Nekem.
Mert az LCD kijelző is a számítógép egy soros portján lóg, Ugyan úgy a Dallas-tól vásárolt 1-wire 8 bites switch hajtja meg.
Ugyanakkor a számítógép többet is csinál, mint csak adatot gyűjt. adatbázisban tárol, értékel, stb...
A későbbiekben szeretném megoldani ahogy vezéreljen is. Ehhez már megvannak az összetevők, csak az idő hiányzik:)  
Roger

RogerCo

A történet kerekségéhez annyi még hozzátartozik, hogy tavaly előtt vettem egy meterológiai állomást. Volt vagy 40.000 Ft. szóval nem az óccsó kategória. mért külső húmérsékeltet, és szélhőtötte hőmérsékletet, szélsebességet, szél irányt, páratartalmat, légnyomást, meg csapadékot, meg kituggya még mit. Vezeték nélküli. De pont azt nem tudta amiért vettem, hogy vissza nézzem. Mert kb két hazonta elvesztette a kapcsolatot a külvilággal. ilyenkor ujra kellett indítani. Elemek ki, az adóból, és a vevőből. Tehát mindent elfelejtett.. Na, és tavaly kb igy karácsony előtt kezdtem el keresgélni számítógépes hőmérséklet mérés témakörben.
Ez lett belőle.
Roger

svejk

No akkor most lenne az ideje hogy elővegyem a soros port bővítő kártyáimat, de félek hogy nem régen valamelyik találkozón beraktam a becsületkasszásba. :((
Pedig tudtam, hogy egyszer az még kelleni fog . :)

RogerCo

:) Látod, milyen becsületes vagy ?[#eplus2]

Alex

Ezen gondolkodtam én is, de ennyit nekem nem ér meg a dolog. Sokszor néztem a gyári cuccokat, ami, de ami már használható, az drága. Így meg pláne. Ezért marad a saját megoldás, külső internetes kapcsolat nélkül. (De talán az is megoldható, csak nem tudom, hogyan fogadják el a hitelességét az időjárásos oldalak. Mert oda is lehet ám adatokat szolgáltatni) Tehát kellene egy rendszert tárgyalnunk, de nem biztos, hogy ebben a totyikban. Esetleg nyitni lehetne ebben a témában egyet, de csak akkor, ha nem 3-4 ember godolkodna nyilvánosan.

svejk

Csak nem nálad kötöttek ki? :)

RogerCo

Ime egy kép a kazán hőmérsékleteiről:
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/Digitemp/digitemp2.jpg" border=0>