Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Na, én is itt vagyok meglőve, hogy maga a szenzor a drága?:(  
amit én szeretnék megoldani a villanyra, hogy ugyan így 5 percenként "mérje" meg az ott mért feszültséget ami az áramerősséggel egyenesen arányos, és én ezt dolgoznám fel. Csak sehol nem kapok itthon nyitott, két félből álló Current sensor-t :(  
Roger

rbbhbyvfs

De a digitális villanyóra miért nem jó? Eleve a szorzatot adja, le van választva stb...

Magyarul egy áramváltó kellene neked, de miért kellene 2 félből állnia? Én a villanyóra után, de még a kismegszakítók elöttre kötöttem be a digitális órát, ott hozzá lehet nyúlni, nincs plombálva semmi és így teljes ház fogyasztása átmegy rajta. Durung drót kell hozzá és ennyi.
Mondjuk 3 fázis esetén már bonyásabb egy kicsit....

Egy hátránya van, hogy nem teljesen ugyan azt méri mint a mechanikus, de erre is van megoldás.
Át kell alakítani egy ugyanolyan mechanikusat :

Ha meg úri kedvtelésből akarsz feszt mérni, akkor a szünetmentest kell lekérdezni, az is méri a vonali feszt, APC-t 3e forintért már kapni, egy újabb soros port (:)) és a PC-d is üzembiztos és a feszmérés is megoldott...

svejk

De akkor gyorsan kell ám számolnod, a pillanatnyi áramot kell szoroznod a fesszel, mert különben csak látszólagos teljesítményt fogsz mérni nem a hatásost.

RogerCo

Na, ez az. Nekem 3 fázisom van :) és és azért kellene két félből. hogy azt rátudom tenni a kábelekre utólag... És igy nem kell semmit megbolybatnom...
Lehet rosszul fogalmaztam. NEM feszültséget szeretnék leolvasni. Hanem ezek a ferrit magos tekercsek a merőlegesen folyó áram hatására az áram mértékével megegyező felültséget gerjesztenek. Pl 50A/5v És én ennek a kimenő feszültségét szeretném használni.. magyarul a grafikonon, az áram felhasználás lenne megmutratva, vagy felszorozva KW/h-ra az már lényegtelen.
És igazából nem is a ténylegesre vagyok kíváncsi. hanem teszem azt téli/nyári felhasználás. locsolás, nyári kintlétek, stb... hogyan alakul az éves fogyasztás.
ROger

ROger

rbbhbyvfs

Hát ja, az már bonyásabb valóban.
De az áramváltó nem feszt gerjeszt, hanem áramot, azaz le kell zárni egy ellenállattal és azon mérni a feszt, de szerintem a lakatfogós műszerek is ilyen elven mérnek, nincs bennük ferrit.
Amire te gondolsz az a hall elemes aktiv áramváltó, de az egyen áramra jó csak.
(frekiváltóból termelhető ki ilyesmi)

Szóval megoldható házilag is, úgy hogy tekercset "fonsz" a fázisok köré és ezek jelét erősíted/feldogozod, de szerintem olcsóbban megúszható még mindíg egy villanyóra utólagos beépítésével. Esetleg érdemes megkérdezni az áramszolgáltatót, hogy mennyiért cserélik le egy jeladósra. Mintha lehetne kérni mostanság 2 irányú mérésre is alkalmas órát felszerelni, az talán ad is ki impluzust magából....

ggdr57dg

Libus, RogerCo
Még egy kicsit Cacti. Természetesen jó más adatgyűjtéshez is, scriptelni kell. Csak a Spine nagyon gyors SNMP lekérdező, én is így használom, ezért írtam, hogy erre van kihegyezve. Most néztem utána, jelen pillanatban 6724 RRD táblát kezel nálam, ennyi lekérdezést nem nagyon lehet másként megoldani vele; ~30 sec köridővel.
A spine is MySQL-be tolja a lekérdezett adatokat, de ez csak ideiglenes, a kör végeztével azonnal kiírja RRD-be. Bár ez így lényegesen merevebb mint a MySQL, de gyorsabb a grafikon előállításkor.
Néhányszor tíz mért érték esetén (amiről itt szó van) számottevő sebesség különbség nem lesz, a MySQL rugalmassága megadja, hogy adatbázisban kell tárolni a mért adatokat. És felesleges is ide Cacti.

Ja és az említett Cactival nem szeretném a saját adataimat is mérni :-)

Ennyit erről a kitérőről, először úgyis az információt szolgáltató eszközt (pl. hőmérő) kell összetákolni, amit valamilyen nem drótos megoldással majd le fog kérdezni valami.
Fontos lenne, hogy ez a hőmérő mondjuk 2 naponta ne igényeljen elemcserét. Meg ha lehet, 2 havonta se...

rbbhbyvfs

Én nem mondtam, hogy csak Cacti, csak nekem, mint script junkie-nak vele egyszerűbb megoldani. De mint látod, RogerCo meg is csinálta, ahogy én csak szeretném :) Itt nincs sebesség probléma az eszközök lekérdezése esetén, a grafikon előállításánál viszont már annál inkább. De hát valamit valamiért...

Amire te vágysz, én pont olyat találtam ki, a lent említett openwrt-s router + USB memory stick, pár naponta meg rsync-el feltolja a mérési adatokat a szerverre és kész. Ha tupirozni akarod, akkor SMS küldéssel indítható a szinkronizáció :) Perc alapú mobilnettel olcsón megúszható a nyaraló monitorozása is :)

ggdr57dg

Nyaralóm nincs :-)))

De azt hiszem valamit nem jól értek. Amire én vágyok (óóóóh:-) az egy nagyon alacsony fogyasztású mérőhely, ami valamilyen vezeték nélküli kapcsolaton tud - persze alkalomszerűen - kommunikálni. Azért az alacsony fogyasztás, hogy elemről tudjon üzemelni legalább néhány hónapig.
Még azt is el tudom képzelni, hogy a mérőhely(ek) nem lekérdezéses üzemmódban, hanem valamilyen timeslot kiosztás szerint saját maguk kezdeményeznek kommunikációt, azért, hogy a köztes időben a relatív nagy fogyasztású kommunikációs interfészt altatni tudják. A fogadó oldalon nem kritikus a fogyasztás, lehet hálózati táplálású is.

Nekem az ow router+usb stick nem az extrém alacsony fogyasztású kategória, ha csak nem maradtam el valamivel.
Egyébként értem amit írsz, adat gyűjtés, tárolás, feltöltés jó, csak a fogyasztás ugye...

RogerCo

Hát igen az RRD legenerálása nem a leggyorsabb. De az a vas amin nekem a Debian megy az egy PII.-as duál procis alaplap. Ez az egész lekérdezés, adatbáziba irás, és a végén a grafikon(OK) elkészítése kb 1 perc. (huszon sok szenzornál)
Roger

rbbhbyvfs

Ja értem, tehát menjen 2 ceruza elemről 1 évig. Na az már nem olyan eccerű :)  
Az a baj, hogy a Wifi eléggé power igényes, a bluetooth még jó lehetne, de az meg elég rövid hatótávú, ellenben egyszerű sima sorosportként is kezelhető. Szóval az igények egymásnak ellentmondanak.

De létezik a Dallasnak iyen kapszulája, amit erre talátak ki, csak az meg nem drótnélküli és aranyárban van.

rbbhbyvfs

Uha, az már komoly wattokat ehet, nem?
Nálam egy PIII megy 650MHZ-en, alul hajtva, így nem melegszik annyira + notebook vinyó, 15-20W-ot eszik, ha megy rajta a torrent szerver, akkor picit többet. Egy ATOM-os alaplap lenne jó, kevesebbet enne és jóval gyorsabb, csak gigabites porttal már sokba kerül :( Mindig ez a vége, hogy sokba kerül, bár 1 év alatt behozza az árát, ha a fogyasztását nézzük. Na majd egyszer :) Addig is a fagyasztót megpróbálom kikapcsoltatni, mert az meg zabál, ehh...

RogerCo

Megy itthon 4, vagy 5 gép folyamatosan :) 1 már nem oszt nem szoroz... :(
Sőt nyáron a locsolónak külön linux-ja van :)
ROger

jv7pu3a5p

Zigbee modulnak hívják azt amit szeretnétek. Hasonló dolgokra találták ki. Kis fogyasztás alvó állapotban, gyorsan ébred gyorsan alszik el, lehet átjátszóként is használni. Mikrokontrollert neki és már mehet is.
De az én saját véleményem az, hogy ha stabil kommunikációt szeretnétek akkor drótozni kell.  
Ja és el kell felejteni a PC-t, csak problémákat generál egy oprendszer.
Nálam 30 mikrokontroller dolgozik össze a házban különböző feladatokat ellátva, RS485 buszon keresztül kommunikálva. PC nyema.
:)

000000000

Csak tátottam a számat, amikor Nálad voltam![#eljen]

ggdr57dg

2 ceruza elem / év nem lenne rossz egy mérő modul esetén. Nálam viszont nem megy otthon egy gép sem, csak ha szükséges, jelen helyzet szerint még a NAS és a kábelmodem is áll napközben. Biztos van oka, hogy pl. RogerCo 4-5 gépet járat; olyan felállás mellett valóban nem oszt-szoroz egy adatgyűjtő folyamatos üzemeltetése.
Utána nézek LZ javaslatának is (Zigbee) az pedig nem kérdés, hogy dróttal lehet stabilan kommunikálni. Csak hát az adottságok, ugye..
Köszönöm az ötleteket, javaslatokat, ha fejlődik valamerre a kérdés, megírom.