Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

De mi csapkod?
Az előre és visszatérő víz hőmérséklete.
helységhőmérsékletet egy helyen sem látok.
Az lehet pár tizeden belül állandó.
Ez egy PWM vezérlés, a szoba = motor és mechanika mely lehet kiintegrálja a jelet.  
Én minimum egy gázfogyasztást is raknék a grafikonba.

svejk

Én két évig használtam csak thermoszelepeket és ezzel együtt ugye lángmodulációt.(ugye gázfűtés turbokazán) Az utóbbi pár évben szobatermosztát van, de csak a programozhatóság végett.
Fogyasztás kb. ugyanannyi, a thermoszelepek viszont komfortosabbak voltak.
A két üzemmód közti különbségekről megoszlanak a vélemények a kazán élettartamát tekintve.
Ma már lehet kapni akár a LIDL-ben is nem sokért programozható thermoszelepeket is, nem tudom mennyire megbízhatóak.

000000000

hali!bocsi hogy itt de meg kaptad a második csomagot??

svejk

igen, ma, köszönöm

rbbhbyvfs

Szia,

Lehet jobb eredményt érnél el, ha kipróbálnád a DS2480B+ 1wire-rs232 konvertert, lehet kérni ingyenes sample-t (max 2db-ot küldenek) Ez azért mégis csak szabványosabb illesztést tesz lehetővé, mint a zener diódás tákolás.

Ha pedig a távolságot kell legyőzni, akkor jöhet képbe egy openwrt képes router (TP-Link MR sorozat 4e forint körül) ezt akár wifin keresztül is hálózatba kötheted, a belső soros portjára pedig ráakaszthatod a 2480-at + az érzékelőket és már mehet is rajta az owfs, nálam így működik.

Ha meg akarod úszni a PHP programozást, akkor Cacti-ba be tudod integrálni az egészet. És már húzza is a görbéket....

000000000

MR szériára is csak belsö mútétel lehet (usb kivezet) felhuzni a openwrt?
ahogy a 1043 szériára
!

rbbhbyvfs

Nem, USB van rajta eleve kívül.
Belül csak a soros port lapul, oda kell kötni a DS2480-at...
open-wrt felmegy mindenféle hardwares bontás/alakítás nélkül, sőt lekezelné az USB/1wire konvertert is, csak az többe kerül a routernél....

RogerCo

Mit értessz "csapkodás" alatt ?:) Nagyon nem látszik, de a sárga hálószoba az radiátoros. És az külön van egy szobatermosztáttal vezérelve. És a radiátor hamarabb kihűl, mint a padlófűtés. Most (tavaly) kezdtünk bele egy emelet ráhúzására, és ott már mindenhova padlófűtést tettem. Mert Igy nem tetszik hogy a lakás egységesen meleg, a hálószoba meg ingadozik. De ez már ilyen. A másik a mit még látni lehet, hogy ez a kazán adja a meleg vizet is.
Roger

RogerCo

Hidd el én is terveztem gázfogyaztás mérést is. De meég nem találtam meg azt a technológiát, ami olcsó is, és illeszteni tudnám a rendszerhez.
ROger

RogerCo

Én már megvettem a két padlófűtésemrem osztó-gyűjtőjére a 11Db motoros szelepet. nyit/zár. Az előre menő ágakban áramlás mérős csapok vannak, igy betudtam lőni a különbböző hosszú köreimet, hogy egyformán menjen a víz. Meg is van a két relé board amit csináltam hozzá, már csak C-ben kéne pontosítani hozzá a programomat, hogy LPT porton vezérelje a szelepeket. akkor lesz igazán komfortos.
Roger

RogerCo

Majd lehet ezzel még értekezünk. Mert 2480-am van csak még nem bonyolodtam bele... Az OWFS-t is használom, igaz azt még csak az LCD miatt.
ROger

svejk

Én inkább Szalai érvelésére írtam, hogy ha a gázfogyasztás is látszana az jobban hajmeresztő lehetne.
Jó ez így ahogy van, az a lényeg Te el tudsz rajta menni!

keri

Nem egy sima házi hőmérő jelet akartok átvinni a lakás egyik végéből a másikba?

Kicsit túlzásokba estetek szerintem :D

PT100 és vékony árnyékolt vezeték apámnál hibátlanul és a célhoz képest szükségtelenül pontosan működik évek óta.

svejk

Nem élünk örökké...
Sokszor előre beláthatatlan tényező miatt lakóhelyet váltunk.
Szóval nem irigylem az új tulajt, na adj Isten az örökösöket. [#vigyor5]

wcsxp0uxa

Fején találtad a szöget.[#eljen]