Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A leolvasónak nem nyilt kerekre a szeme, amikor meglátta a gázórán az optót?

svejk

Épp ezt akartam én is kérdezni. :)
Erre felé évente egyszer jönnek ki személyesen, de akkor mindent fényképeznek.
Lehetne magyarázkodni...

Egyszer raktam a bejövő vízcsőre egy pár winyó mágnest, voltak olyan pletykák hogy akkor kevésbé vízkövesedik a csap.
A vízórától 20-30 cm-re volt, és magyarázkodnom kellett a vizeseknek.
(csak pár hete Sasi által tudtam meg, hogy a vízóra hajtása is mágneses kuplungon keresztül megy :( )

000000000

Valamikor 2001 környékén dolgoztam egy cégnél ahol vizmérő órákkat "gyártottak" és elég gyakran érkezett panasz hogy ellenőrzéskor óra állás leolvasáskor belekötnek még a gyári "ionizátorba" is. Nem tudtuk mi a fene az az ionizátor, hát egy kis kapszula, egy cső amin átfolyik a viz kivül meg van egy mágnes, azóta sem tudom mi az igazi neve, gázkazánok elé szokták beszerelni a vizkőlerakódás csökkentése miatt.
A lényeg hogy elkezdtük tesztelni az órákat és arra jutottunk hogy az abban az időben beszerezhető szupererős neodimyum mágnesekkel sem lehetett befolyásolni az óra mérését.
Amiket teszteltunk Wehrle, Zenner, Minol és talán Spx, ezek mágneskuplungos mechanikus órák.
Egyedül a Sontex ultrahagos mérőóráknál sikerult látható eredményt elérni de nem mágnessel hanem rezgéssel és ott is csak pozitív irányba tudtuk a mérést módosítani.

mxjj54gxi

Viszont ezt az infót a vizesek erősen titkosítják, mivel így nem lehetne félelemben tartani a népet, és a megtalált "rendellenességeket" kíméletlenül megtorolni a környéken elfolyt összes víz ezen fogyasztóra való hátékázással!

rbbhbyvfs

De hebegett, hogy ezt most gyorsan vegyem le :)
De végül nem tudott belekötni, mert egy mozdulattal le lehet venni nem befojásolja a mérést, nem károsítja az órát.... meg nem is érdekel.  
2 éve cserélték az órát, akkor kötözködött a leszerelő, hogy ebből most "ügy" lesz, mert a pincéből a napfényre kivíve az órát, egy karcolást találát a plexi mellett, azóta is várom a behívót, hogy bebizonyítsák a berhelést, ami természetesen nem igaz.

Egyébként a gázórák egy része fel van szerelve impuzus adóval, (mágnes az egyik keréken) ami a számlálómű fölé szerelt reed relét működteti. Óra csrénél érdemes ilyet kérni. Nagyobb fogyasztóknál már eleve ilyet raknak fel - felkészülvén a távléolvasásra.

xkbv3nx0d

Tud valaki ajánlani PCB gyártásra helyet, ahol 1-2 db-ot is vállalnak.

Vagy ha valaki nagyon profi kisméretű panelek gravírozásában akkor az is érdekelne.

pbalazs

Jozs

ggdr57dg

Pontosan, ahogy írod, drótgubanc nélkül. Maga az elektronikai kivitelezés nem nagyon okoz gondot, az adatgyűjtés sem. Elsőre azt hittem RogerCo grafikonjai is Cactiban készültek, de erre nem is biztos, hogy Cacti az igazi (az inkább SNMP-re van kihegyezve)
Ami mozgatja a fantáziámat, hogyan tudnék kicsi, vezeték nélküli, alacsony fogyasztású, olcsó (de legalábbis számomra megfizethető) mérő modult készíteni, az általa szolgáltatott információt gyűjteni, tárolni.
Kiértékelni, grafikusan megjeleníteni már jó pl. egy linuxos pc is, de az ne üzemeljen 7/24-ben, mert minek?
Felmerült itt egy-két hasznos ötlet.

Érdekes, hogy pont egy CNC-vel foglalkozó fórumon botlottam a kérdésbe :-))

rbbhbyvfs

Jó a Cacti erre is, külső scriptet meghivva, könnyen generálható a megkívánt formátum... meg ha már eleve ott figyeli a netes forgalmat, akkor már...

Én inkább olyasmit szeretnék, hogy Mysql táblába feltölteni az egészet és onnan generálni a grafikonokat, tetszés szerinti időre és lépésközzel, mert az RRD nem igazán erre van kitalálva, de ehhez már kicsit több kellene, mint pár scriptet összeollózni :)

Hátja, egy kicsi olcsó Linuxos ketyere sokmindenre jó, mondjuk közben már nem 4e forint, mint tavasszal volt, de még mindíg a legolcsóbb és legjobban támogatott platform az Openwrt mint pl, ATMEL-en van PIC-en szenvedni a TCP/IP stackkel + a wifiról nem is beszélve, no meg USB...

Igaz itt portlábak nem nagyon vannak, de pl 3G modemet rálógatva elég jó adatgyüjtő készithető, csak 12V kell neki és a viz hátán is megél :)

RogerCo

Na, én pont ezt oldottam meg. Minden mérés megy a MySql-be és az RRD csak a szokványos grafikont csinálja.
És ha az időben bármelyik napra, időpontra szeretném, akkor kigyűjti a MySql-ből és on-the -fly generál egy RRD-t ami szintén jól testre szabható.
Roger

rbbhbyvfs

Király én is ilyesmire gondoltam, csak hát el kéne merülni benne jobban...

De legalább tegnap rálógattam a routertem 1 wire buszára az LCD-t, felbuzdulván a témán, így már tudom hány fok van kint :)

Másik ötlet : Yahoo oldaláról lehetne RSS-en keresztül lehívni az előrejelzést és azt is mellé tenni a kijelzőn...

RogerCo

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen :)
Én aminek örülnék:
- Légnyomás, és páratartalom mérése ehhez van is DS3480 (battery monitor)-om
- Szeretnék áramerősséget is mérni, mert arra is kíváncsi vagyok mikor fogy a legtöbb áram
- És még nagyon sok mindent.  
ROger

RogerCo

DS2438 Battery monitor.. Csak már írni sem tudok :)

rbbhbyvfs

Nekem azzal megy a pára mérés, csak elég drága a HIH szenzor hozzá :(
Áramerősség/avagy fogyasztás: én vettem egy digitális villanyórát, a HE-n, annak van optós leválasztott kimenete, Wh-ként ad egy impulzust, ezt és a gázóra impluzusait számolja egy DS2423 és már látom is mennyibe került az esti pizza sütögetés :(