Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Ja... :) Neem, számlával tudom igazolni, hogy boltban vettem :)

wcsxp0uxa

A szenzorokat kár volt belekeverni az árkérdésbe mert az nem számít. A soros portokra ráköltöttél 15000 Ft . Én a legkisebb verziót kb 10000 Ft + áfáért fogom adni. Tud 32 szenzort ,illetve azok kiértékelését . A teljes verzió az komplett fűtés , öntözés vezérléssel lesz ,max 32 relével . A sörkollektor vezérlőm szintén 10000 Ft körül lesz .

RogerCo

Nem teljesen igaz, mert 2db soros port eleve van az alaplapon:) Éa amit pluszba vettem az 4soros egy párhuzapos PCI bővítő kártyát vettem. de most nem kukacoskodom :) És ez nekem ugyan olyan hobby lett mint a CNC gép. És ahogy még spórolni is tudodk vele, az egy mellékes plusz. Mert olyan dolgokat kimutatott a tavalyi fűtési szezonban amikkel komoly kömbméter mennyiséget tudtam megspórolni gázból.
És én ezt nem árulom, ezt magamnak felépítettem ingyenes forrásokból. És ha valaki kéri a tapasztalataimat megosztom.
Roger

RogerCo

Még egy számomra fontos kitétel: Itt nem az számít hogy mennyi szenzort, fog tudni... Hanem hogy milyen hosszú kábelen..
Mert én ha otthon összeszámolnám az eddig "lefektetett" kábelmennyiséget igen csak megdöbbennék. hogy a 100 métert igencsak felülről súrolná.

Ugyanis nekem a használatból adódoan nem egyhelyen vannak a mérni kívánt elemek.  
Roger

wcsxp0uxa

Ugyan nincs tapasztalatom a kábel hossz tekintetébe, csak amit olvastam azt tudom megosztani . Azt olvastam ,hogy az 1 vezetékre kapcsolható szenzorok száma nem a vezetékek hosszától ,hanem az adatvezetéket 5v-ra húzó "felhúzó ellenállástól" függ.

RogerCo

Elméletileg, de sajnos függ a vezetékek össz hosszától is. Volt olyan szitu, hogy egy meglévő "góc pontot" (konkrétan a kazánét) szerettem volna bővíteni. És a plusz szenzorral, plusz kábellel nem ment. Csak CRC hibákat adott vissza. Ugyan ezt a plusz szenzort rövidebb vezetékkel még megette.

wcsxp0uxa

Milyen értékű ellenállást használsz ?

000000000

parazita modban fontos a ds resetelési idö ami nel lehet 750ms kisebb!:)

RogerCo

Ami a neten kering, azt raktam a sorosportra. 2db zener dióda, 2db scotty dióda, és egy 1.5K Ellenállás.
ROger

wcsxp0uxa

Az ellenállás jó ,lehet ,hogy a zener dióda a ludas ? Majd ha tesztelek megírom az eredményt.

RogerCo

Ok, várom majd a tapasztalataidat.
ROger

ggdr57dg

Azt kérdezném Tőled, mennyi a DS hőmérő ic-k fogyasztása? Az nem elképzelhető megoldás, hogy valamilyen alacsony fogyasztású eszközzel (PIC?) lehetne építeni egy interfészt, ami pl. valamilyen vezeték nélküli rendszeren küldené be a mért adatokat egy adatgyűjtőbe, ami eltárolná feldolgozásig.
Így nem kellene folyamatosan üzemeltetni egy PC-t az adatgyűjtés okán, valamint a vezetékezési probléma is elkerülhető lenne.
Foglalkoztat már néhány éve ez a kérdés, ezért agyalok valamilyen utólagosan is könnyen kiépíthető - pl. ezért vezeték nélküli - megoldáson. Nem azt akarom kérdezni, miért nem így csinálod :-)))

xkbv3nx0d

Lehet pl. bluetooth-os, mint a vízórák leolvasója.

Ahhoz pl elég lenne otthonra egy mondjuk androidos mobiltelefon vagy tablet is és folyamatosan mehetne az adatgyűjtés...

De ha tovább okfejtünk akkor máris a lakásautomatizálásnál kötünk ki, hogy ugyanerről az eszközről kezdeményezzünk vezérlési funkciókat is. Pl róló le/fel, ablaknyitás, lámpa fel/le, klíma stb...

És ezt ha kombináljuk is mondjuk bizonyos bejövő érték alapján csinálunk valamit a kimeneten, na az lenne elég jó... az elektronika részéhez nem vagyok egy géniusz, de mondjuk az android és a programozás oldalán be tudnák segíteni egy ilyen projektbe!

xkbv3nx0d

mondjuk be lehet vonni az arduino cuccokat is:)

Szalai György

Tanulságosak a fűtési görbéid. Őrült módon csapkodnak, pedig a külső hőmérséklet változása majdnem szinusz.
Neked is megtérülő befektetés volna egy kazáncsere erről az újragyújtósról egy modulációsra. Meg persze egy ahhoz való PID-es, szabályozós, heti programos termosztát.
Most örülök, hogy nekem nem volt ilyen mérőrendszerem, mert tudni hogy ilyen az csak simán borzasztó, de még látni is ennyire részletesen, az már a hajtépésre is okot ad.
Csodálatom a mérőrendszer kitalálásáért és kiépítéséért.