Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ne már.....
Csak nem fog a kazán mínuszba menni... :)))

4um5b65d

Ejj, basszus rájöttem, hogy miként lehet egyszerűen megoldani a hőmérő hosszú vezetékelését.
Svejk asszonta, hogy 6 méter drót lelóghat a szenzorról.
Akkor már csak egy 4 méteres mérőzsinór kell a digi műszerhez , így együtt már 10 méter...
Qrva okos vagyok ma.... :))

000000000

parazita modban ha ara gondolsz többet párhuzamosan füzöd akor az csak rom code azonositoval tudod megoldani de a mérési tartományt pontoságot nem befolyásolja hisz az elküldöt bitek nem változnak felbontási értékeknél csak a kiolvasási idök lesznek hoszabak!:)

000000000

gond okozolya a levegö pára tartalma a pára kicsapodást kell meg akadályozni....az az fütésel!

svejk

Ha fagyállót raksz bele, akkor -25-ig is lemehetsz vele :))

wcsxp0uxa

Arra gondoltam ,amikor a működéséhez szükséges feszültséget az adat lábról vételezi . Így már csak 2 vezeték kell . Csak kíváncsiskodom nem akarom egyenlőre alkalmazni .

000000000

ugy nem porbáltam még ki de ha ott az utp kábel az meg olcso is az meg kapásbol 6...8 érpár van és árnyékolt is mindenféle képen érdemes csavart érpáras vezetékel csinálni több 10m felet ne sporolj....
parazita modban ugytom nem lehet irni a belsö epromot adat letárolásra ha nem a belsö kondi használodik ki ere a célra mind pufer kikapcsolásig ne veszen el az elküldöt adat a chipböl!

000000000

régeben pt1000 szenzorhoz probáltunk több 10m megoldást összehozni analog modszerel áramgenerátoros modban mcp604...6022 de reménytelen volt a külsö zavarok miat még árnyékolt kábelel is....
pt1000 elem melé ilesztve let közvetlen egy A/D MCP3550 anak a digitális jelét már lehetet vini több 10m keresztül megbizhatoan!
nem elhanyagolandon bizonyos esetekben a digitális eletronika hogy célra vezetöbb és használhato megoldás szülesen meg!:)

s7manbs8

Nem a páralecsapódás a gond, hanem hogy nincs pénz fűtésre ... meg amúgy is el kellene indulni a környezet megóvás irányába is lassan, mert nem sokáig van már benzin és olaj Kánaán. :) PT1000-hez én is csináltam feldolgozó illesztőt de még nem tudtam kipróbálni, meg a végén nem kellett..

000000000

azt gondoltam hisz azt is elég füteni amiben laksz!
nem a hideg fog kárteni az eletronikus cucaidban hanem a pára kicsapodás és a lepárásodás de ehez emelni kell a levegö hömérségletét hogy ne történyen meg az adot helységben hisz akár milyen szigetelt is az a melékhelység hosszab idö után ha nincs fütés  
valamenyire ki egyenlitödik egy fix álapotra a külsö hömérségletel..... ami a téli idöszakra leszámitva lehet 4..6 honap is!:(

mxjj54gxi

Ez több mindentől függ.
Például ha emeletes, akkor a felső szint hidegebb lesz, ott könnyebben lefagy.
Aztán ha a földszinten magas a lábazat - hidegebb.
Alacsony lábazat, és a padlóban a hőszigetelés hiánya engedi a föld melegét felfelé --> melegebb.
Pince van--> melegebb a földszint is.
Nekem egy különálló épületem van fűtetlenül, és bizony komoly fagyok tudnak benne lenni, ha kint hideg van.

RogerCo

Sziasztok, Nem tudom Jó lesz-e az ötletem.
Én is teleraktam a lakásomat és környékét hőmérő Ic-kel. Én a Dallas DS18S20 Ds18B20-as típusokat használom, egy minimális eletronikával 4dióda egy ellenállással lehet a PC soros prtjára illeszteni. Nekem ezekből van már vagy20 felett:)Mindegyiknek egyedi gyári azonosítója van, igy párhuzamosan is felfűzhetőek. Ha a +5V-ot nem a soros adat vezetéken kapját akkor a 100 méter is elérhető össz kábelezésnek.
Nem szeretném szemetelni a fórumot, de egy képet tennék be hozzá.
Filléres dolog.

http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/Digitemp/digitemp.jpg" border=0>

Roger

svejk

Jól elnéztem, persze fog az menni hosszú vezetékkel is, az applikációban is van rá példa.

svejk

Nagyon jó dolog, semmi kétség, ha van állandóan egy PC bekapcsolva és előzőleg megírtam rá a feldolgozó programot, vagy egy LCD-s microkontrelleres cuccon a kijelzés és a feldolgozás.

De szegény Laslie most csak 1-2 szobával arréb akarja látni mennyi a kazán vízhőfoka :)

Ha nem Laslie kérésére írtad akkor bocsi.

Rám tekintve súlyosbító tényező, hogy lehet azért írtam mindezt, mert hülye vagyok a programíráshoz. :)

000000000

#9546 pc sem kel egy ssd re tudja irni a controler a folyamatos mérési értékeket amit excelböl grafikusan visza lehet diagram szeüsiteni !:)