Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

B@szki ha csak ennyi kell akkor skálázd be a frekiváltó potenciométerét.
Ha nem látsz rá akkor meg biggyessz egy analóg, deluxe verzióban egy digitális panelműszert a frekiváltó analóg kimenetére.  
Azt a kimenetet sok mindenre be lehet állítani, többek közt fordulatszám kimetetként is.

svejk

Ha ideiglenesen ráraksz egy kéziműszert, két hét múlva le is veheted, mert úgy is fogod már a hangjáról hallani, hogy mennyit pörög.

s69skz0ve

Hali Svejk! Mikor vihetem a videókártyát vissza???

svejk

Magánban az ilyet! Egyébként 16-ig itthon vagyok.

s69skz0ve

Ok bocsi! Nemtudtalak hívni lefogyott a számlám! Mail címedet meg még nem tudom! :(

Kicsa

Sziasztok!
YSLY-JZ 12*1,5 -ös kábel megfelelő lenne szerintetek léptetőmotorok tápkábelének? 2 szál menne egy kivezetésre,H1-es vezérlőre kötném a motorokat. Kb 45 V-os tápfeszültségről van szó,a motorok 2.1 Nm illetve 3.1 Nm-es darabok. Klaviós darabok...
Köszönöm szépen!

2dbfy8y

Milyen hosszú kábelek kellenek? Vannak nekem 1,5 ös 4 eres fém harisnyával körbevont kábeleim! Ha kell küldök!

re8jzm80a

Igen teljesen igazad van tényleg csak felületesen olvastam csak át a leírást,de pont arra gondoltam ma amit svejk ír hogy egy panelműszert kalibrálok a frekvenciaváltóból kijövő feszültséghez(0-10V).Így igaz hogy csak kalibrált fordulatszámot kapok de ha belegondolok akkor a gépen beállított
fordulatszám is névleges,mert az is változik pl egy nagyobb terhelésre.A pillanatnyi pontos kijelzés nem olyan fontos.

Kicsa

Max 3 méter motoronként. Viszont ha jól tudom,a motorok 6 kivezetésűek,így nem tudom hogy a 4 eres kábelt hogyan kössem be. Esetleg egy 2eres kábelt mellékrakok,amiken a tekercsközépkivezetések lennének vezetékelve?
Köszönöm szépen!

Szalai György

Azt próbálom világítani, hogy, éppen a pillanatnyi kijelzés a fontos, nem a potméter állása.
(Legalábbis, ha nyílt hurkú szabályozást használsz.) Nyugodtan állhat a potmétered középállásban, jelezhet rajta a műszered 5V feszültséget és fél fordulatszámot, közben pedig a szerszám állhat az anyagban, mint a szög, mert megszorult.
A potméter állásának kijelzése ezért hiábavaló és félrevezető, csak egy színpadi só elem, egy díszlet, ami munka közben már rosszabb, mint ha nem is lenne.
Korrekt, a valós fordulatszámot tükröző kijelzés értelmes csak. Valószínű, hogy © svejk mondja a frankót a #9671-ben, mert a fordulatszám leg pontosabb kijelzését megteszi maga a motor akusztikusan.

000000000

Nem a valós fordulatszámot mérni hanem a potméter pozícióját, ennek annyi értelme van mint rácsos ablaknak tengeralattjárón.  [#fejvakaras]
Mert a potméter 0 állásában 0 volt lesz és a 100%-nál pedig 10.0 volt és ez a panelműszeren tizedespont nélkül megegyezik a %-os értéknek.
Ha már ennyire parasztvakítót akarsz beépíteni a  gépedbe akkor inkább az analóg kimenetre kössed és a kimenetet a motor terhelésre állítsd be.  
Így látni fogod hogy mekkora terhelés éri a motort egy marásnál.
természetesen itt is 0-10.0voltig van feszültség ami megfelel a 0-100%-nak tizedespont nélkül.

000000000

Még annyit hogy Mach-al vezérled a frekvenciaváltót egy PWM/0-10 voltos átalakítóval akkor ott egyből számszerű eredményben jelzi a fordulatszámot.
Hozzáteszem csak jelzi és nem méri !
Az is van ilyen pontos mint amit most hozzá akarsz építeni [#hehe]

re8jzm80a

Bocs azt nem írtam hogy ez egy eszterga.Igen kb annyit érne mintha beskáláznám a pótmétert .De azért ha belegondolok hogy pl a mechanikus fordulatválasztásnál is csak parasztvakítás a beállított érték mert ott is változik a fordulatszám.............
Lehet tényleg svejk javaslata lesz és ráírom filctollal a skálát:)

000000000

Az összes általad kereset megoldás benne az oldal tartalmában!
-fordulatszám kijelzés
-fordulatszám szabályzás 0-10V
- index jel figyelés (vissza csatolás)
Ezt mind benne van a mach3 ban!
http://www.hobbycnc.hu/CNC/H2/E1/E1.htm" TARGET=_fnew>mach3 config

re8jzm80a

Köszönöm de szerintem ez már túl sok nekem.